7 HAZİRAN seçimlerinin ardından partilerin tek başına iktidar olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girememesi koalisyon hükümeti görüşmelerini başlatmış, ancak koalisyon görüşmelerinde de partiler uzlaşı sağlayamamıştı.
Koalisyon hükümetinin kurulamaması ve 45 günlük sürenin dolmasının ardından erken seçim tarihi belli olurken, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak erken seçimde milletvekili adayı olacakların 31 Ağustos’a kadar istifa etmeleri gerekiyor.
7 Haziran’da 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına giden seçmen, hiçbir partiye tek başına hükümet kurma yetkisi vermemiş ve AK Parti 258, CHP 132, MHP 80, HDP 80 milletvekili çıkarmıştı.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), seçimlerde aday olacakların görevden çekilmelerine yönelik kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Kararda, aday olmak isteyen hakim ve savcılar, yüksek yargı mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elamanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subay ile astsubaylar, siyasi partilerin il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek mensupları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklarının yönetim ve denetim kurullarında görev alanların en geç 31 Ağustos 2015 Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılmaları gerektiği belirtildi. Kırşehir’deki seçimde aday olacaklar süreç için 4 günü kısa bulurken, istifa hazırlıklarının yapıldığı duyumları da alınıyor.
Yüksek Seçim Kurulu’nun kararında ayrıca, kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların en geç 31 Ağustos Pazartesi'nden geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten dilekçelerini en geç 31 Ağustos Pazartesi saat 17.00'ye kadar vermeleri gerektiği bildirildi.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin 1 Kasım 2015'te yapılacağı yönündeki kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında "Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı"ndan başlığıyla yayımlanan kararda, başkanlık makamınca kurula sunulan 25 Ağustos 2015 tarihli yazıda 2839 sayılı Milletvekili Genel Seçimi Kanunu'nun 6. maddesinde, TBMM seçimlerinin dört yılda bir yapılacağı öngörülmüş ve en son yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin 7 Haziran'da yapıldığı anımsatıldı.