AK Parti Ankara Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi hemşehrimiz Hacı Turan TBMM’de konuştu:

“ÇİFTÇİMİZ GÜÇLÜDÜR, TARIMIMIZ GÜÇLÜDÜR”

AK Parti Kırşehir eski Milletvekili ve halen 27. Dönem Ankara Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi hemşehrimiz Hacı Turan, TBMM’de ülkemizin tarım ve hayvancılığını değerlendirdi. 
Türkiye’de çiftçilerin ve tarımın güçlü olduğuna dikkat çeken Milletvekili Hacı Turan, konuşmasında şunları ifade etti:
“Hep kürsüden veya meydanlardan söylenir, denir ki ‘Türkiye’nin kamu-özel sektör dış borcu efendim- 453 milyar dolar.’ Doğru, geçen sene böyleydi ama bu sene verilere baktığımız zaman Türkiye’nin kamu-özel sektör dış borcu 421 milyar 890 milyon dolardır. Arkadaşlar, bu net borç değildir, yani brüt borçtur. Peki, burada özel sektörün borcu nedir? Ona baktığımız zaman özel sektörün borcu 239 milyar dolardır, bunun da yaklaşık 100 milyar doları da finans sektörünündür, bu da ağırlıklı bankalarındır. Peki, bu bankalar açığa mı borçlandı? Hayır. Kısa, orta ve uzun vadeli sendikasyon kredisi olarak kullandığı paralardır. Peki, bu bankaların ve yurt dışından alınan borçların gayrisafi millî hasılaya oranı nedir? Baktığımız zaman, değerli arkadaşlar, özellikle Avrupa’dan çok çok iyiyiz, ortalama yüzde 54’tür. Bugün Avrupa ekonomisinin motor görevini yapan Almanya’ya baktığımızda, Almanya’nın özel sektör, kamu dış borçları yaklaşık 5,5 trilyon dolardır, gayrisafi millî hasıladaki oranı yüzde 141’dir. Fransa’ya baktığınız zaman bu 5 trilyon 700 milyar dolardır, bu da yaklaşık yüzde 240’tır. Yine, İngiltere’ye baktığımız zaman özel sektör, kamu borcu yaklaşık 8,5 trilyon dolarla yüzde 300 olmuştur. Bu verdiğim rakamları Dünya Bankası, OECD ve IMF’nin raporlarına göre sizlere arz ettim.
“421 milyar dolar özel sektör, kamu borcumuz var. Peki, mevduattaki paralarımız nedir? Yani tüccar olanlar, bankacı olanlar, ekonomist olanlar şunu çok iyi bilirler: Bir işletmenin varlığını sadece borçlarına göre değerlendirmezsiniz, aktif ve pasiflerine bakarsınız. Geçen hafta cuma günkü verilere göre, Türkiye'nin şu andaki mevduattaki döviz cinsinden para yani faize yatan para 237 milyar dolardır. Yani yurt dışından gelen, fonlardan gelen para değildir. Yerleşiklerin, Türkiye'de yaşayan insanların bankaya yatırdıkları para 237 milyar dolar. Peki, TL cinsinden ne var? TL cinsinden baktığımız zaman, değerli arkadaşlar, 1 trilyon 520 milyar dolar şu anda mevduatta bekleyen para vardır. Her ikisini de topladığımız zaman 2021 yılı bütçemiz nedir? 1 trilyon 346 milyardır. Yani dövizde ve TL’de yerleşiklerin, Türkiye'de yaşayan insanların mevduata koyduğu para Türkiye bütçesinin 3 mislidir. Yani ekonomi verileri çok sağlamdır Allah’ın izniyle, bundan dolayı hiçbir sorun yok. İnşallah 2021 yılında bu veriler daha da güçlü bir şekilde devam edecek. Yine söylüyorum: Özellikle dış borçtaki bu rakamlar brüt rakamlar arkadaşlar, ben burada yastıkaltı paralardan bahsetmedim, emanet kasalardaki paralardan bahsetmedim, özellikle özel sektörün yurt dışından 138 milyar dolar uzun, orta ve kısa vadeli kullandıkları paraların bir kısmının yurt dışında 100 milyar doların üzerinde ticari faaliyetlerden dolayı orada teminat almak maksadıyla bulundurduklarından bahsetmedim. Eğer, bunu da işin içine koyarsak gerçekten, özellikle, Türkiye’deki yerleşiklerin döviz ve TL cinsinden verilerin çok güçlü olduğunu düşünüyorum.
“Arkadaşlar, tabii, saman çok konuşulur. Ben, özellikle geçen yıl muhalefet partilerinin meydanlarda samanla ilgili konuşmalarını şöyle biraz araştırdım. Bu ithal edilen saman, hayvanların yediği saman değildir, yüzde 95’i kurutulmuş otlardır, kırpılmış otlardır; bunlar kâğıt endüstrisinde, hayvan altlığında ve mantar yetiştiriciliğinde kullanılan samanlardır, gümrükten girişleri böyledir. Peki 2018’de ne kadar ithal edilmiş? Yaklaşık 10 bin ton. Değeri nedir? 932 bin dolar. Peki, ihracatımız ne kadar? 14.500 tondur. Değeri nedir? 850 bin dolar. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Peki, Türkiye'nin kullandığı, ürettiği saman ne kadar? 25 milyon tondur. Peki, hayvanların yediği saman nedir? 15 milyon tondur. Arkadaşlar, geçen yıl ithal edilen 2 bin ton, ihracatı yapılan 84 bin tondur. Buradan şuna geleceğim: Çiftçimiz güçlüdür, tarımımız güçlüdür, geçen yıl bizim tarım ürettiğimiz toplam hasıla 52 milyar dolarla dünyada 10’uncu, Avrupa’da da 1’inci sıradayız. Tarım ihracatımız, tarım ürünleri ihracatımız 18 milyar dolardır, ithalatımız da 13 milyar dolardır, yaklaşık 5 milyar dolar tarımda da fazlalığımız var. Hep Hollanda’yı örnek verirler ya; arkadaşlar, Hollanda, tarım ithalatıyla geçen yıl 83 milyar dolarla dünya 1’incisidir. Ama 100 milyar dolar ihracatıyla da yine dünya 1’incisidir çünkü Hollanda’daki muhalefet “Tarım ithalatından dünya 1’inciyiz.” diye muhalefet yapmaz.” (HABER: BEYHAN BALLI)