KIRŞEHİR çiftçisinin sorunları, Cumhuriyet Halk Partisi’nin geliştirdiği projelerle giderilecek.
CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, CHP Kırşehir İl Başkanı Şeref Karaosmanoğlu, CHP Milletvekili Adayı Yılmaz Zengin ve CHP Kırşehir Gençlik Kolları Başkanı, Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Bekir Tan'ı ziyaret ettiler.
Ziyarette çiftçinin sorunlarını dinleyen milletvekilleri, CHP'nin geçtiğimiz dönem çitçiler için geliştirdiği projelerden bahsettiler.
“AKP suçu diğer partilere atıyor” diyerek eleştiride bulunan CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, “7 Haziran seçimleri sonrasında herhangi bir hükümet kurulamadı. Biz CHP ve MHP ortak olsunlar HDP dışarıdan destek versin istedik. Ancak bu koalisyona MHP kapılarını kapattı. Ardından AKP'ye koalisyona açık olduğumuzu ancak üç beş aylık geçici çözümlere sıcak bakmadığımızı ifade ettik. Görüşmelerimiz başladı. Görüşmeler sonucunda AKP'nin bir koalisyon kurmaktan çok uzak olduğunu gördük. Onların tek amacı tekrar tek başlarına iktidara gelebilmekmiş. Ama AKP koalisyon kurulamamasından diğer partileri sorumlu tutuyor” dedi.
Seçim sürecinde çiftçilerin yanında olduklarını belirterek, çiftçinin ekonomik gücünü artırıcı projeler geliştirdiklerine değinen CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, “Seçim politikalarımızda söylediğimiz projelerde zengin her şeyi alabilirken, çiftçimiz neden alamasın diye düşündük. Çiftçimizin ekonomik gücünü artırıcı projeler geliştirdik. Çiftçinin ekonomik problemlerine çözüm getirici projelerimiz vardı. Çiftçiye verilen mazot bir buçuk liraya düşürülecek. Hiçbir şeker fabrikasını özelleştirmeyecek dedik. Yargı kurumunu düzelteceğiz çünkü hakim ve savcılarımız artık çalışamaz durumdalar. Adalet peşinde olan hakim ve savcılarımızı hemen iftiralarla karalama kampanyası başlatıyorlar. Bu yüzden yargı mensupları korkar hale gelmişler. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu, hakimler kurulu, savcılar kurulu olarak ikiye ayırıp, ayrı bütçeleri olacak dedik. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın kurulu etkilemesini kaldıracağız. Avukatları ve savcıları, iddia makamı ile savunmayı aynı düzlemde karşılıklı oturtacağız, eşitleyeceğiz dedik. MİT yasamız vardı. Onu yürürlüğe sokacaktık ama milletimiz bize bu izni 7 Haziran seçimlerinde vermedi” şeklinde konuştu.
Terörün suçlusunun AKP zihniyeti olduğunu belirterek, vatandaşların terör ile tehdit edildiğine dikkat çeken CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, “Terör yeniden hortladı. Neredeyse hemen her gün gariban ailelerin çocukları şehit oluyor. Bu terörün sorumlusu AKP'dir. Şimdi de topluma mesaj veriyorlar. Bakın bizi tek başımıza iktidar yapmazsanız olacağı budur diyorlar. İnşallah seçimlerle birlikte tüm bunlara çözüm olacağız” dedi.
CHP Kırşehir Milletvekili Adayı Yılmaz Zengin de, “Çiftçi tek ürüne muhtaç ediliyor. Çünkü çitçinin mazotu pahalı, gübresi pahalı, sulama yapamıyor. Tüm dünyada en pahalı gübreyi kullanıyoruz. En pahalı mazotu kullanıyoruz. Çoğu ülkede 4-5 çeşit mazot vardır. Ama bizim ülkemizde tek tip mazot var. Biz bunları vatandaşa söylediğimizde yanlış bir algı oluşuyor. Bizde diğer ülkelerde olduğu gibi tek tip mazota son verip çiftçilerimiz için mazot verecektik. Çiftçinin üretim amaçlı olarak kullanacağı mazotun litresini 1,5 TL’ye düşüreceğiz. Tarım sektöründe çalışanların sosyal güvenlik primlerini 30 yaşına kadar Hazine’den karşılayacağız. Teşvik edilecek tarım ürünlerini bir yıl önceden açıklayacağız. Başka geliri olmayan çiftçiye, hane başına, asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacağız. Aile işletmeleri ve küçük çiftçilerin, ürünlerini doğrudan tüketicilere satmalarını sağlayacak kurumsal düzenlemeleri yapacağız. Geçici tarım işçilerinin sosyal güvenliğini devlet güvencesi altına alacağız dedik ama çiftçimiz hiçbir projesi olmayan AKP'ye oy verdi. İnanıyorum ki bu seçimlerde çiftçimiz bizim projelerimizin farkına varır” dedi.
Hitabında Kırşehirli seçmene serzenişte bulunan CHP Kırşehir Milletvekili Adayı Yılmaz Zengin, “Yamula Barajı Projemiz ile Kırşehir'de yılda iki ürün elde edecektik. Genel Başkanımızla da Kırşehir mitinginde bu projeyi söylemiştim. Çok sıcak bakmışlardı. Ancak yine de Kırşehir halkı ne hikmetse hiçbir projesi olmayan AKP ve MHP milletvekillerine oy verdi” ifadelerini kullandı.
Kırşehirli çiftçinin sorunlarının yanı sıra çiftçinin daha da iyi durumda olması noktasında yapılması öngörülen projelere ilişkin görüşmenin yapıldığı Ziraat Odası ziyaretinin ardından CHP’li vekiller, sivil toplum kuruluşları ziyaretlerine devam ettiler.