CHP, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923’te önce “Halk Fırkası” adıyla kurulmuş, 1924 yılında ise “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında ise “Cumhuriyet Halk Partisi” adını almıştır. 
Cumhuriyet Halk partisinin tarihine bakıldığında, saraylarda, otel lobilerinde, masa başlarında oturularak kurulan bir parti olmayıp, savaş meydanlarında yani cephede kurulan bir parti olduğu anlaşılmaktadır. 98 yıl önce kurulan Cumhuriyet Halk Partisi’nin;
Cumhuriyetçilik,
Halkçılık,
Milliyetçilik,
Laiklik,
Devletçilik ve Devrimcilik ilkeleridir. CHP’nin amblemi de olan altı ok bu ilkeleri simgelemektedir. 
CHP, kurucusu ve ilk Genel Başkanı Atatürk’ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve Ulusal Birliği sağlayan bir Partidir. 
Hukuk, eğitim, tarım, sanayi, ekonomi ve kıyafet gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği yeniliklerle modern Türkiye Cumhuriyeti’ni şekillendirmiştir. Tek parti düzeninin tüm imkânlarından yararlanmak yerine, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de yine Cumhuriyet Halk Partisi öncü olmuştur. 
Yine 1950’li yıllarda yapılan seçimlerde sandıktan çıkan halk iradesine saygı duyarak demokrasinin de gereği olması sebebiyle muhalefet görevini üstlenmiştir. CHP geçmişten günümüze dek, kişi temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi, emeğin üstünlüğü, adalet, eğitim, sanayileşme, tarım, kentleşme, gibi alanlarda vermiş olduğu mücadeleden Halkın ve değişimin partisi olduğu anlaşılmaktadır. 
CHP tarihsel, köklü ve ayrıcalıklı bir partidir, ayrıcalığı Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran parti olmasıdır. Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve daha sonra İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal partinin genel başkanlığını yapmış ve halen de Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlık görevini sürdürmektedir.
4-11 Eylül 1919 tarihlerinde yapılan Sivas kongresinde kurularak, Kurtuluş Savaşı’nı örgütleyen ve yürüten “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti”nin devamı olan ve tüm toplumsal kesimleri temsil eden Cumhuriyet Halk Partisinin 98. kuruluş yılı kutlu olsun.