CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, çiftçilerin sorunlarını dile getirdi:

“AK PARTİ HÜKÜMETLERİNİN ÇİFTÇİLERE VERDİĞ DESTEK VE TEŞVİKLER YETERLİ DEĞİLDİR”

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, geçtiğimiz günlerde Kırşehir’de tarımsal üretim ile geçimini sağlayan bölge üreticisinin elektrik dağıtım şirketince kendilerine kaçak elektrik kullanımı ve benzeri gibi hususların gerekçelendirilerek faturalarına yüksek rakamların yansıtıldığı iddialarına ilişkin bir dizi açıklamalarda bulundu.
Milletvekili İlhan, konuya ilişkin değerlendirmelerinde öncelikli olarak şu hususlara yer verdi:
“Ülkemiz, özellikle tarımsal üretim açısından dünyanın tarıma en uygun ve en önemli coğrafyalarının birinde yer akmaktadır. Dört mevsimi yaşayan, iç gölleri, yeterli oranda akarsuları olan ve neredeyse dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip ve dinamik bir genç nüfusu barındıran nadir ülkelerden birisidir. Kısacası ülke olarak tarım için gerekli her şeye sahibiz. Ancak Türkiye’de artan tüketime karşılık azalan tarımsal alan sağlıklı gıda üretimi için yetersiz kalmaktadır.”
CHP Kırşehir Milletvekili Metih İlhan, Türkiye’nin bir tarım ülkesi ve tarım toplumu olması dolayısıyla da ağırlıklı olarak geçimini buradan sağlayan büyük oranda bir üretici kesiminin yer aldığını vurgulayarak buna rağmen çiftçilere verilen destek ve teşviklerin yeterli olmadığını açıkladı.
AK Parti hükümetlerinin yönetiminde olan tüm dönemlerde, çiftçilere verilen teşvik ve desteklerin çok yetersiz olduğuna dikkat çeken Milletvekili Metin İlhan, “Ürün girdileri sürekli artış sağlamış ve üreticinin bin bir eziyetle, çabayla elde ettiği ürünlerin fiyatı çoğu zaman maliyetlerin altında kalmıştır. Üretici fiyatı ile market fiyatı arasında 4-5 kata varan oranlarda farklar oluşmuş; üretimden pazarlamaya uzanan zincirde, üreticiler değil emek vermeyen komisyoncular, spekülatörler, aracılar, büyük market zincirleri ve tekelci kuruluşların fazlaca olan kazançlarına müdahil edilmemiştir. Gıda tedariki ülkemiz için önümüzdeki en büyük sorunlardan birini teşkil etmektedir. Pandemi süreci bize kendi gıdamızı karşılayabilen bir ülke olmanın zorunluluk olduğu durumunu açık seçik göstermiştir ayrıca bize toprağa sırtımızı döndüğümüzde aslında hayata da sırtımızı döndüğümüz gerçeğini ayan beyan ortaya koymuştur” dedi.
İLHAN: “400 DEKAR ALANIN BİR AYLIK ELEKTRİK BEDELİ HİÇ 50 BİN LİRA OLUR MU?”
Kırşehir gibi tarım ürünlerinin verim ve karlılığı çok az olan bir yerde 400 dekar alanın bir aylık elektrik bedelinin 50 bin lira olmasına anlam veremedikmlerini belirten Milletvekili İlhan, Kırşehir’de tarımla uğraşan çiftçilerden ulaşan bilgi çerçevesinde; elektrik dağıtım firması tarafından kaçak kullanım ve benzeri durumların gerekçe gösterilerek üreticilerin faturalarına yüksek rakamların yansıtıldığına ilişkin gelen şikayet ve iddialar üzerine şu açıklamalarda bulundu:
“Gün geçmiyor ki tarımsal üreticilerimiz başka sorunlarla karşılaşmasın, zaten çok ağır bir yük olan üretim maliyetleri ve pazarlamada yaşanan sorunlara şimdi de tarımsal üretimde kullanılan enerji maliyetlerine gelen dolaylı artış eklenmiştir. Kimse başkasının cezasını çekmemeli... Geçen ay 30 bin lira ödediğini söyleyen çiftçi, aynı yere bu ay 50 bin lira enerji gideri ödemek durumunda kalmıştır. Bu hukuksuz uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir zira tarımsal üretim can çekişirken, çiftçimizin ekonomik zorluklara dayanacak gücü kalmamışken üzerlerine yeni bir üretim girdisi yüklemek ülke tarımına büyük darbe vuracaktır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef her yıl ve her ay artış gösteren Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi birçok kalemde artışına devam etmektedir. Tarımsal ilaçlar, gübre ve toprak geliştiriciler, makine bakım masrafları, tohum ve dikim giderleri, enerji maliyetleri gibi alanlarda hız kesmeden bir artış söz konusu olmaktadır. Kırşehir gibi tarım ürünlerinin verim ve karlılığının çok az olduğu bir yerde 400 dekar yer için sadece bir aylık elektrik bedeli 50 bin lira olur mu hiç! Bunun hiçbir şekilde izahı olmaz! Bu çiftçinin belini kırar, üretimi aksatır verimliliği ve kaliteyi düşürür çünkü üretim girdilerinin pahalılığı ürünün mutlaka olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Bunu görmezden gelemeyiz. Ayrıca bu oranda bir enerji aaliyeti, zaten Resmî TÜİK verileriyle bile fazlalığı tescil olan üretim girdilerini daha da fazlalaştırıp çiftçimizi zarara sokacak düzeyde çok yüksektir.”
Milletvekili ilhan, yaptığı olduğu açıklamalara tarımın her alana büyük katkılar sunduğunu da ekledi ve sözlerini son olarak şu şekilde değerlendirmelerle noktaladı:
“Çiftçinin sürdürülebilir bir üretim ve gelecek planlaması yapabilmesi için en azından günü kurtarması birinci dereceden önem arz etmektedir zira çiftçimiz bırakın karlılığı, borçlarını çeviremeyecek noktaya gelmiştir. Tarımın yalnızca ekonominin bir sektörü olma özelliğini taşımadığı aynı zamanda diğer sektörlerin işgücü ihtiyacının karşılanması, kalkınmanın finansmanı ve ülke ihracatına da önemli katkılar sağlayan katma değer yanı unutulmamalı ve geleceğimizin en önemli kaynaklarından birinin tarımsal üretimi ve üreticiyi destekleyecek sürdürülebilir tarım politikalarından geçtiği hepimizce bilinmesi gereken bir gerçektir.” (HABER: BEYHAN BALLI)