AK Parti Ankara Milletvekili Hacı Turan, külliyede incelemelerde bulundu…

“AHİ KÜLLİYESİ BOŞ KALMAMALI”

Kırşehir eski Milletvekili olan ve halen AK Parti’den Ankara Milletvekili olarak TBMM’de görev yapan hemşehrimiz Hacı Turan, Ahi Evran Külliyesi’ni gezerek incelemelerde bulundu.
Kırşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde TOBB, TESK ve TESKOMB’un katkıları ile inşaat çalışmaları devam eden Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak Ahi Evran Külliyesine bugüne kadar 100 milyon liranın üzerinde bir harcamanın yapıldığı öğrenildi.
Ahilik kültürünün merkezi olan Kırşehir’de Ahilik kültürünün gelecek nesillere aktarmak, Ahilik felsefesini yaşatmak için başlatılan projenin 4 etapta tamamlanması planlanıyor.
Kırşehir’imizin tanıtımında önemli rol üstleneceği gibi, önemli bir kültürel mirasın temsili olarak yeniden canlandırılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Milletvekili Hacı Turan, “Kırşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteğiyle, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde TOBB, TESK ve TESKOMB’un katkıları ile inşaat çalışmaları devam eden, Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olacak Ahi Evran Külliyesi bünyesinde; Ahilik araştırma kütüphanesi, bedesten, Ahilik müzesi, usta ve esnaf odaları, dükkanlar, şadırvan, sahne ve tören alanı, konaklama tesisleri ve yeme-içme mekanlarıyla Kırşehir’imize yakışır, tamamen doğal ahşap ve kesme taşlarla oluşturularak camii ve türbe yapısına da uygun ve yaraşır bir mimaride yapılacak Külliyemiz tamamlandığında da Cumhuriyet tarihinin ilk Külliyesi olarak Kırşehir’de hayat bulacak. Böylelikle Ahilik Kırşehir’de en güzel şekilde yaşatılacak. Dünyada esnaf teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli'nin türbesi yanına inşa edilen Ahi Külliyesi’nin artık amacına uygun olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu külliye ile birlikte gençlerimize Ahilik Kültürünü aktararak bu kültürü en iyi şekilde onların özümsemesini hedefliyoruz. Böylelikle bu kültürel mirasımız geleceğe aktarılmış olacak. Kırşehir'in tanıtımına ve Ahi Kültürünün yaşatılması noktasında büyük katkıları olacak olan bu güzide yapının boş kalması hem ekonomik hem de kültürel açıdan büyük bir kayıptır. Konya'da Mevlana’ya 3 milyon, Nevşehir'de Hacı Bektaş-ı Veli’ye 600 bin ziyaretçi geliyorsa, Kırşehir'de de Ahi Evran Külliyesine neden yüzbinlerce ziyaretçi gelmesin? Kırşehir’in tarihi ve kültürel değerlerini daha çok tanıtmak hepimizin görevidir. Kültür turizmi açısından çok önemli olan bu eserin canlanması ve hayata geçmesi hususunda üzerimize düşen ne görev olursa canla başla çalışmaya hazırız. Pek çok ilde bulunmayan böyle önemli ve güzel bir yatırım ve hizmetin kullanılmaması içler acısıdır. Artık Ahi Evran Külliyesi bir gün dahi boş bırakılmamalıdır” diye konuştu.
Kırşehir’in turizmden hak ettiği payı alamadığına dikkat çeken Milletvekili Hacı Turan, en kısa sürede Vali İbrahim Akın başkanlığında Kırşehir il yöneticilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin katılımı ile geniş kapsamlı bir toplantı yapılarak Ahi Evran Külliyesi’nin ne şekilde değerlendirileceğinin şekillenmesini ve bir an önce Külliye’nin halka açılması gerektiğini sözlerine ekledi. (HABER: BEYHAN BALLI)