Kuruluş tarihine baktığımız zaman, yeniçeri ocağının kaldırılmasının ardından, onun yerine 10 Nisan 1845’te polis teşkilatı olarak kurulmuş ve 2022 yılı itibarıyla da 177’nci yılı kutlanmaktadır.

İnsanlar, çok eski yıllarda topluluklar meydana getirip bir arada yaşamaya başladıkları tarihten itibaren, gerek toplumun ve gerekse de her bir bireyin can ve mal emniyetinin korunması gereksinimi duymaya başlamışlar ve güvenliklerinin daha da iyi sağlanmasına önem vermişlerdir.

Şehir devletlerinin kurulması ile birlikte tüm toplumun güvenliğini, huzurunu, sükunetini sağlayacak güvenlik birimleri olarak polis teşkilatı oluşturulmuş. Bugün ülkemizin iç güvenliğini sağlayan emniyet teşkilatı, güvenin sağlanması ve insanların huzur içinde yaşayabilmeleri için çeşitli yol ve yöntemleri uygulamak durumundadır.

Günümüzde Polislik mesleği sadece ülkemizde değil tüm dünya devletlerinde önem verilen bir kurumdur.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan günümüze kadar ülke genelinde iç güvenlik ve huzurun sağlanması, halkın can ve malının korunması görevi, Polis Teşkilatı tarafından yerine getirilmektedir. Emniyet teşkilatı mensupları, Atatürk ilkeleri ışığında, özgürlükçü, demokratik düzen içinde, millet olarak varlığımızın sürdürülmesi, yasa egemenliğinin ve halkın güvenliğinin sağlanması, halkımızın canının ve malının korunması, suç işlemeye yönelik davranışların önlenmesi, suçluların yakalanarak adalete teslimi ve ilgili yasa ve yönetmeliklerin kendisine verdiği görevleri büyük bir özveri ile yerine getirmektedir.

Bu işi yaparken Polis teşkilatının her kademedeki mensupları hiç bir zaman emeğini esirgemez. Emek verilerek güvene değer görülen her iş takdir ile karşılanmalı ve saygı duyulmalıdır.

Ülkemizin her bir kentinde insanlar güvenli ve huzur içerisinde bulunuyorsa bunu Polis teşkilatının sevgi dolu, hoşgörülü ve güler yüzlü hizmet veren mensuplarına borçlu olduğu bilinmelidir.

Yıllarca olduğu gibi bu günde Polis teşkilatımız yirmi dört saat millete hizmet vermektedir. Gecesi gündüzü, yazı kışı olmaz. Polis görev yaptığı mahalde her bir vatandaşın acısını kendi acısı gibi görür ve yardımına koşar, polis millete hizmet etmekten kendi acılı günlerini bile unutur. Hep vatandaşın güvende olması, huzurlu yaşaması için çalıştıkları asla unutulmamalıdır. Öyle ya bir vatandaşımız herhangi bir olay karşısında sıkıntıya düşse ilk arayacağı yer polis olur.

Pekala, bunca fedakarlık yaparak özverili görev yapan polisin özlük hakları nasıl?

Kamuoyunda Polisin maaşı yüksek gibi algı var, siyasiler de polise zam verdik, özlük haklarını iyileştiriyoruz derler ama hiç de öyle değil. 3600 ek gösterge sözü de yaklaşık dört yıl önce verilmişti ama unutuldu gitti. Diğer meslek gruplarına olduğu gibi, polise de 3600 ek göstergenin verilmesi çok görüldü. Zaman içinde ısıtılıp ısıtılıp servis yapılıyor da aslı astarı yok maalesef.

Polis hep haksızlıkların hukuksuzlukların karşısındadır da, kendi hakkını arayamaz. Zira yapacağı bir eylemin suç teşkil edeceğinden endişe duyar. Yaşlı genç, kadın erkek olsun her insana karşı saygılı ve aynı zamanda sevgi doludur.

Hak, hukuk ve adaletin sağlanması için çalışır,

Kişi hak ve hürriyetinin korunması için çalışır,

Yasaların verdiği yetki ile görevini yerine getirir,

Şiarıdır halkın huzurlu, güven içinde yaşaması.

Türk Polis teşkilatının kuruluşunun 177’nci yılı kutlu olsun.