Son zamanlarda yine eften püften bahaneler, kelime oyunları, dururken hiç yoktan kahraman yaratmak gibi övgü yazılar, aldı bir tartışma. Şeker fabrikaları zarar ediyor, yok şeker sağlığa zararlı, fazla kilo yapıyor gibi akla zarar laflar.

Son zamanlarda yine eften püften bahaneler, kelime oyunları, dururken hiç yoktan kahraman yaratmak gibi övgü yazılar, aldı bir tartışma. Şeker fabrikaları zarar ediyor, yok şeker sağlığa zararlı, fazla kilo yapıyor gibi akla zarar laflar.
İşin perde arkasını bazı vatandaş çekmiştir. Fakat köfteyi çakanların yüzde 50 az mı olacak, fazla mı olacak durum nabız yoklaması değil de, Sayın Reisicumhurun müdahalesi bekleniyorsa veya “bak benim şemsiyem olmasaydı sudan çıkmış sıçana dönecektin!” hikâyesine dönecekse maksat başka diye düşünür sayın pancarcı.
Bu furyanın arasına Kırşehir Şeker Fabrikası da dahilmiş, şehrimizde Petlas’tan başka bir iş yeri yok. Eğer adı geçen tesiste kapanırsa ki kapanacağına çok eminim şehirde işsizler ordusu biraz daha kabarır.
Şeker fabrikaları cumhuriyetin son mirası, onları da elden çıkarırsak kıyıda köşede göze dokunacak pek bir şey kalmaz.
Nerde PETKİM?
Nerde Sümerbank’ın ürünleri ki “şimdiki AVM’lere renk katar lüks tekstil satıyoruz!” diyen mağazaların yanında isminin ve logosunun ağırlığı yeter ve aynı zamanda o koca koca dükkânların arasına çok güzel yakışırdı.
Nerde Nazilli tesisleri?
Nerde Avrupa’nın ve Asya’nın sayılır kurumlarından olan PETKİM ve daha niceleri?
Yüzde yüz eminiz ki satılan şeker fabrikaların hepsi kapanacak ve yerine, nişasta bazlı tatlandırıcı konacaktır. Bu lanet tatlandırıcının girmediği gıda maddesi yok. Ekmekten içeceklere, çikolata ve şekerli bütün gıdaların içinde bulmamak mümkün değil.
Avrupa’da minimum derecede ve de o sıkı bir kontrol şartıyla. Çok ucuz oluşu dolayısıyla Türkiye’de yiyeceklerin içine katılan bu lanetin ölçüsü falan yok ve de hiç bir kontrolü yok.
Avrupa’da satılan çikolatayla Türkiye’de yapılan arasında çok büyük tat farkı var. Nişasta bazlı tatlandırıcısının pek çok sağlık sorunlarını ve bilhassa sindirim sistemi kanser hastalıklarının tetikleyicisi olarak söylüyor doktorlar. Bağımlılık kazandıran gazlı içeceklerin içinde ne kadar olduğunu kimse bilmiyor. Pastane ürünlerinin içine katılmayan mamul yok.
Cumhurbaşkanı danışmanlarından ünlü bir gazetecinin yazısını okuyunca iyice kıllandım. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu işe onay vermeyeceği ve bunu için mücadele edeceğini yazdı. Bu yazı eşeğini yitirip sonra tekrar bulan fakir misali çiftçiyi sevindirdiğini zannediyorum. Fakat yine de kıllanmaya devam ediyoruz. Çünkü şimdiye kadar hiç bir yetkilinin dediği birbirini tutmuyor. Yani güven sarsılması vardır ki çok önemli.
İşin bir de ticari ve ekonomik durumu çok önemli. Pancar ekiminde kullanılan tarım aletlerinin yapımı. Bu sektörde çalışan işçilerin mevsimlikte olsa bir katkısı olduğu da göz ardı edilemez. Pancar atığından, yani küspeden yararlanan besiciler de yine bu kurumların elden çıkarılmasından zararlı çıkar.
Almanya’nın büyük şeker fabrikaları var ve bunlardan bir tanesi de Frankfurt yakınlarında Gross-Gerau´da Süd Şeker Fabrikası. Zannedersem Avrupa’nın en büyüğü. Adamlar satmayı düşünmedikleri gibi ek tesislerle daha da büyütüyorlar.
Biz de hazırı satmaya çalışıyoruz, akıl alır gibi değil.