Geçtiğimiz hafta Kırşehirli bozlakçı, “Bozkırın Tezenesi” ünlü saz ve söz ustası Neşet Ertaş’ı ölümünün 8. Yılında Kırşehir Belediyesi’nin düzenlediği bir anma etkinliği vardı.
Ben de bu etkinlikten esinlenerek bir yazı kaleme almış ve eski Belediye Başkanlarından Dr. Cahit Gürses’in Muharrem Ertaş’ın şahsında tüm ozanları temsilen bugünkü Askerlik Şubesi Kavşağı’na yaptırdığı ve Neşet Ertaş’a açtırdığı “Ozanlar Anıtı”nın eski Belediye Başkanı Halim Çakır tarafından yapılan çevre düzenleme çalışmaları çerçevesinde kaldırıldığını, devamında ise geçmiş belediye başkanı yani Yaşar Bahçeci döneminde tamamen bulunduğu alandan sökülüp adeta çürümeye terk edildiğini ifade etmiştim.
2004-2009 yılları arasında AK Parti’den Kırşehir Belediye Başkanı seçilen ve o günkü imkânlar çerçevesinde Kırşehir’e hizmetleri de olan Sayın Halim Çakır bu eleştiriyi üzerine alarak üzülmüş.
Eski Başkan Halim Çakır’ın üzülmesine gerek yok. Halim Çakır kendisi de biliyor ki bir ara o anıtı çevre düzenlemesi nedeniyle kendisi kaldırmış, ama daha sonra yerine tekrar koymuştu.
OZANLAR ANITINI KİM, NEDEN DEPOYA ATTI?
Benim o yazıda kast ettiğimi bütün Kırşehirliler çok iyi bilir. Askerlik Şubesi Kavşağı’ndaki Ozanlar Anıtı’nı oradan kaldıran, 10 yıl süreyle Kırşehir Belediye Başkanlığı’nı yapan Yaşar Bahçeci’dir.
Kendisine görev yaptığı yıllarda birkaç kez anıtın yerine konulması dileğinde bulunmuştum. Ancak kendisi nedense bunu bir türlü yerine getirmedi, belki yerine koyacaktı, ama görev süresi yetmedi.
Yine bütün Kırşehirliler çok iyi bilir ki Belediye Kavşağı’nda kaldırım ve tretuvar yenileme ve düzenleme çalışmaları sırasında buradaki at üstündeki Atatürk Anıtı da kaldırılarak başka bir yere taşınması gündeme gelmişti. Ben de bu konuda dönemin Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye bu anıtın yerinin Cacabey Meydanı olduğunu ısrarla ifade etmiştim. Sağolsun o da beni kırmayarak, bütün siyasi partilerin başkanlarının da görüşünü alıp, toplantılar yaparak bugünkü yerine bir 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi koymuştu.
Tekrar Ozanlar Anıtı’nın akıbetine gelince malum ben bu konuda geçen yıl Eylül ayında bir yazı kaleme almış ve “Bu Anıt Kırşehir’in girişine konulmalıdır” demiştim.
Birkaç kez bu konuyu Belediye Başkanı Sayın Selahattin Ekicioğlu’na bizzat ilettim ve bu anıtın yeniden şehrin girişindeki Otogar Kavşağı’na dikilmesini ve buraya “Ozanlar Şehri Kırşehir’e hoş geldiniz” yazısıyla bütünleştirilmesini istemiştim. Ama olmadı, inşallah önümüzdeki günlerde Sayın Belediye Başkanımız Ekicioğlu benim gibi bütün Kırşehirlilerin, ozanlarımızın beklentisini yerine getirir, hatta Neşet Ertaş’ın yıllar önceki endişesini ortadan kaldırır.
Çünkü “Babamın anıtını yaptırana saygı duyarım, amma belki bir gün bu anıtı sarsan olur diye kaygı duyarım” diyen Neşet Ertaş’ın bu endişesini ortadan kaldırmak artık Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun omuzlarındadır.
Kırşehir’de görev yapan hiçbir Belediye Başkanı şunu unutmasın. Geçmişe, geçmiş belediye başkanlarının yaptığı hizmet ve eserlere sahip çıkmayanlara, kaderine terk edenlere, yok edenlere, Kırşehir’in yetiştirdiği değerlerine saygı duymayanlara Kırşehirliler de her defasında dersini vermiştir.
Geçmiş Belediye Başkanlarından Metin Çobanoğlu’nun eski otogarın yanına yaptırdığı Dost-Bahçe Parkı içindeki Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran-ı Veli ve Yunus Emre’nin birlikte olduğu Üç Alperen Anıtı da kaderine terk edildi, park ve otogar yok edildi.
Yine eski Belediye Başkanlarımızdan Dr. Cahit Gürses zamanında yapılan Buğday Pazarı meydanındaki çiftçileri sembolize eden başak tutan El Anıtı nerede?
Yine Bankaevleri ile Aşıkpaşa Türbesi Kavşağı altındaki park alanı içinde bulunan ve tüm dünya çocuklarını sembolize eden “Çocuklar Kardeştir Anıtı” nerede?
Bu arada da hemen de belirteyim ki yine Cahit Gürses zamanında yapılan Atatürk’ün Kırşehir’e gelişini sembolize eden “İlk Adım Anıtı” ve Kılıççı Köprüsü çevre düzenlemesinin hala yapılmaması da herkesi üzüyor.
Bütün Kırşehirliler gibi ben de inanıyorum ki Kırşehirimin değerli ve dürüst Belediye Başkanı Sayın Selahattin Ekicioğlu, Muharrem Ertaş Ozanlar Anıtı’nı yeni yapılan otogarın kavşağına yerleştirip, “Ozanlar Şehri Kırşehir’e hoş geldiniz” yazı ile birlikte süsleyecek, Üç Alperen Anıtı’nı da Kırşehir-Kayseri Karayolu; Ortaköy yol kavşağına koydurup Pir Ahi Evran’la, Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre’nin buluştuğu yerde yeniden biraraya getirip hem kucaklaştıracak, hem de Kırşehirimizin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır.
Şimdi geçmiş belediye başkanlarının yaptığı bu eserleri ortaya çıkarmak, layık oldukları yerlere koymak Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na düşmektedir.