Kırşehir’de seçim yarışı iyiden iyiye kızıştı. Ocak ayının son günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geldiği Kırşehir’e, bu hafta sonu da MHP lideri Devlet Bahçeli geldi ve bir nevi seçim startı verdiler.

Kırşehir’de seçim yarışı iyiden iyiye kızıştı. Ocak ayının son günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geldiği Kırşehir’e, bu hafta sonu da MHP lideri Devlet Bahçeli geldi ve bir nevi seçim startı verdiler.

Bu mitinglerin değerlendirmesini gelecek yazılarımıza bırakarak bugün size bu yazımda okuyup bitirdiğim son kitaplar la ilgili özet bilgiler vermek istiyorum.
Kitap okumaya meraklı olanların ilgiyle okuyabileceği,meraklı olmayanların ise gene ilgi ile bilgi sahibi olabileceği bir yazı olacak bu.
Houshamedyan.com adlı bir internet sitesi var. Sitenin amacı Osmanlı zamanında hep beraber yaşadığımız Ermeni cemaatinin kültürlerini araştırmak ve tanıtmak.
Öyle soykırım vs. kin nefret söylemleri olmayan güzel bir site. Arada e-mail hesabıma araştırma bulgularını yolluyorlar. İlgi ile izliyorum.
Elazığ'daki bir yılımızda pek çok kez Harput'a gittik. Oranın eski bir Ermeni yerleşim merkezi olduğunu biliyorduk ama eski resimlerinden bakılınca orayı gezmek daha bir anlamlı oluyor.
Bazı eski geleneksel tedavi yöntemlerini açıkladıkları bir araştırmada yanlış olanları karınca kararınca ingilizcemle onlara yazdığımda bir teşekkürle birlikte bu yanlışları düzelteceklerini söyleyecek kadar da alçak gönüllüler.
Tavsiye ederim bir göz atın.Ön yargısız.
Öteden beri Ermeni tehciri ile ilgili kitaplar, anılar, yayınlar,makaleler ilgimi çeker. Elime geçtiğinde bir soluk okurum onları.
O yıllar ,1915’li yıllar acılı yıllar. İmparatorlukta yaşayanların tümü için acılı, sancılı, çileli yıllar.
Sözünü edeceğim ilk kitabın ismi " Geri Dönüşü Yok" Bursa'nın Setbaşı semtinde bir bakkal dükkanı sahibi olan Ermeni bir ailenin 1915 yılında çıktıkları zorunlu göçün Suriye'deki Rakka ve Der Zor çöllerine kadar uzanan acıklı bir hikayesi.
Ailenin okuma yazma bilen oğlu Vahram Altonian'ın güncesi. Onun anlatımından: "...1915 Ahıstos 10'da Çorerşadi (çarşamba) günü" diye başlıyor günce, "Brusa'dan çıkdık inek arabasi ila 10 gunde Kötahya'nın Alayunt isdasiyonuna vardık...." diye devam ediyor.
Babası ölünce Paris'te yaşayan kızının bulduğu bu anılar insanı o yıllara o çileli yıllara götürüyor. Sonra kızının - biraz da taraflı- yorumları. Sonradan Bursa'ya gelişi ve izlenimleri.
İlgiyle okunabilecek bir kitap.
Bundan sonraki tanıtacağım kitaplar güncel. Türkiye'de yaşanan ve dozu giderek şiddetlenen bir mücadele ile ilgili kitaplar.
Güncel basını izlerken,haberleri izlerken çok şaşırıyorum. Kim nerede? Ne olmuş? Ne olacak? Kimler ne amaçlıyorlar? Bu dozunu artırarak devam eden mücadelenin tarihsel kökenleri nelerdir? Nerelere uzanıyor? Sorulacak ve bilgi sahibi olunacak yüzlerce soru...
En iyi yöntem yazılanları okumak. Kaynaklarına gitmek.Birebir tarafların haberlerini ve yorumlarını izlemek.
Siz anlamak için çabaladıkça da evde televizyon savaşlarının çıkmaması imkansız.
Taraf yayın organları o kadar yoğun ki hangisini takip edeceğinizi şaşırıyorsunuz. Hepsi de birbirinden ilginç tezler.
Gelelim kitaplarımıza…
İlki, Soner Yalçın'ın "Kayıp Sicil" adlı kitabı. Oda TV davasında evi aranırken kayıp olan bir araştırma dosyasına sonradan bir şekilde ulaşan Soner Yalçın yakın siyasi tarih ve sayın cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında epeyce bir bilgi veriyor, iddialarda bulunuyor. Gündemdeki son konulara değişik bir bakış açısı.
İkincisi uzun yıllar emniyet istihbarat daire başkanlığı yapmış olan sayın Sabri uzun'un " İn" adlı kitabı.
Bu kitapta da son güncel tartışmalar hakkında birinci elden verilen ilginç bilgiler yer almakta.
Sonra Ruşen Çakır ve Semih Sakallı'nın hazırladığı oldukça öğretici bir kitap: "100 Soruda Erdoğan x Gülen Savaşı" Yaşananların perde arkasını aydınlatmaya çalışan bir araştırma. Soru ve kısa cevaplarla bu konuda bilgi sahibi olunabilir. En azından yaşananları anlamaya yardımcı olacak bir kitap.
Sırada zor okunan, tam anlaşılması için daha önceden biraz bilgi birikimi olunması lazım gelen bir kitap var. Yalçın Küçük'ün "Çıkış" adlı kitabı.
Zor okunuyor, önceden biraz bilgi birikimi gerektiriyor ancak bir değişik bakış açısına sizi zorluyor. Düşündürüyor. Bu kitapta CHP eski başkanı sayın Deniz Baykal hakkında da ilginç iddialar ortaya atılıyor. Bu açıdan da ilginç bir kitap.
"Dün Cemaat Bugün Parelel Devlet" adlı kitabın yazarı Çetin Acar. Bir zamanlar sayın Fethullah Gülen'in çok yakını olan biri. Cemaati ve Işık Evlerini en ince ayrıntısına kadar aktarıyor. Kendi yaşadıklarını yazıya dökmüş . 540 sayfa.
Ahmet Şık'ın Postacı yayınlarından çıkan 610 sahifelik "Parelel Yürüdük Biz Bu yollarda" adlı kitabının ise yarısına kadar okudum. Söyleyebileceğim şey bu kitabın çok ayrıntılı bir yakın tarih kitabı olduğu. Hatta günceli de çok çok detaylı anlattığı.
Şimdilik bu kadar. Hepinize iyi okumalar.