Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Hikmet Bayam’ın yürütücüsü olduğu “Çay Atıklarından Biyoteknolojik Yöntemle Sürdürülebilir Protein Tozu Ve Biyoaktif Peptit Üretimi” isimli proje, TÜBİTAK 1812 Yatırım Tabanlı Bireysel Genç Girişimcilik Programı (BİGG) 2024 2. dönem çağrısı kapsamında Mükemmeliyet Mührü alarak desteklenmeye hak kazandı. Proje iş fikri, 343 iş planı arasından seçilen 133 girişimden biri olarak TÜBİTAK panelistleri ve BİGG Fonu değerlendirmesiyle Mükemmeliyet Mührü'nü almaya layık görüldü. Ahi Evran Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şefik Tekle ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma Ergün’ün araştırmacı olarak görev aldığı proje, 900 bin TL bütçeli olarak ve Erciyes Teknopark bünyesinde şirket kurulumu gerçekleştirilerek yürütülecek.

Kırşehir Emniyeti yine bildiğimiz gibi GÖĞÜS KABARTIYOR Kırşehir Emniyeti yine bildiğimiz gibi GÖĞÜS KABARTIYOR

Proje, çay atıklarını değerlendirmeyi amaçlayan, biyoteknolojik ve inovatif enzimatik hidroliz yöntemiyle sürdürülebilir bir üretim modeli geliştirerek Türkiye Cumhuriyeti 12. Kalkınma Planı hedeflerinden “Kaynakları tüketirken oluşan atıkların değerlendiren yeniden kullanımını esas alan döngüsel ekonomi” uygulamalarına katkıda bulunarak ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesine de destek olması planlanıyor.

Projenin yerli ve milli kaynaklardan elde edilen doğal bileşenler kullanılarak geliştirilmesi, Türkiye'nin tarımsal üretimini ve endüstri kapasitesini teşvik etmesi ve ülkenin ekonomik bağımsızlığını desteklerken yerel kaynakların etkin bir şekilde değerlendirilmesine da katkı sağlaması amaçlanıyor. Aynı zamanda 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda karbon-su ayak izi ile sera gazı emisyonu düşük bitkisel proteinlerin sporcu beslenmesinde kullanılması politikalarının belirlenmesi ve alternatif protein kaynaklarının oluşturulmasına kaynak oluşturması da amaçlar arasında yer alıyor. Proje doğrultusunda 12. Kalkınma Planlarından olan “Çevre Etiketi sistemi yaygınlaştırılacak, çevre dostu ürün ve hizmetlerin rekabet gücü artırılacaktır.” politikasının da desteklenmesiyle bu proje, yeşil dönüşüm çerçevesinde özellikle sürdürülebilir tarım ve atık yönetimi açılarından büyük önem taşıyor.

Kaynak: KAEÜ Bülten