Doğumundan ölümüne kadar kadrini kıymetini bilmeyip, sağlığında gereken değeri vermediğimiz, “Bozkırın Tezenesi” diye unvanlar verdiğimiz, ancak kıymetini sonradan bildiğimiz Neşet Ertaş’ı ölümünün 8. yılında törenlerle andık…
Abdal kültür geleneğinin temsilcilerinden Neşet Ertaş 1938 yılında dünyaya geldi. Babası ünlü bozlak ustası Muharrem Ertaş’tan öğrendi ilk çalıp söylemeyi.
Ama yokluk ve yoksulluk omuzlarından hiç inmeyen babası Muharrem Usta ve Neşet Ertaş hayatı boyunca hep yaşamlarını konu alan bozlakları ve türküleri söylediklerini görüyoruz.
Neşet Ertaş hayatının uzun yıllarını yurt dışında geçirdi. Çok sevdiği Kırşehir’e küs yaşayan Neşet Ertaş’ı Kırşehir’le buluşturan Kırşehir eski Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses olmuştu.
Dr. Cahit Gürses Belediye Başkanı iken Muharrem Usta’nın şahsında tüm ozanları temsilen “Muharrem Ertaş Ozan Anıtı” yaptırmıştı. Açılışına oğlu Neşet Ertaş da katılmıştı.
Neşet Ertaş o zaman Kırşehir Belediyesi’ne ait olan Terme Oteli’nde kalmıştı. Neşet Ertaş, Belediye Başkanı Cahit Gürses ve ben tören öncesinde birkaç kez sohbet etme imkânını bulduk, birlikte yemek yedik, muhabbet ettik.
Neşet Ertaş bizim yanımızda “Ana vatanımsın, baba yurdumsun / Ozanlar diyarı şirin Kırşehir” diye başlayan türküsünü burada yazdı, sazı ve sesiyle ilk defa bizlere çalıp söyledi. Gözleri dolan Neşet Ertaş ertesi günü akşam üzeri de Ahi Stadyumu’nda halka açık ve parasız konser vermiş ve bu konsere 20 binin üzerinde seveni katılmıştı.
Belediye Başkanı Cahit Gürses konserden önce “Ahi Evran’ı, Âşık Paşa’yı bağrıma yatırın, Hacı Bektaş’ı da öksüz koymayın getirin, Kırşehir, canım Kırşehir” diye başlayan duygu dolu konuşmasıyla konseri izleyen bütün Kırşehirlileri ağlatmıştı.
Cahit Gürses yıllar sonra Kırşehir’e getirerek konserde hemşehrileriyle barıştırdığı Neşet Ertaş ile başlattığı “Ozanlar Şöleni”nin her yıl Temmuz ayının 25’inde yapılmasını sağlamıştı. Daha sonra Cahit Gürses’in görevi bırakmasından sonra yerine gelen Belediye Başkanları nedense “Ozanlar Şöleni” yerine “Gurbetçiler Şöleni” diye sözüm ona bir konser icat ettilerse de tutturamadılar, sonra bu da tamamen kaldırıldı.
Belediye Başkanı Cahit Gürses’in hemşehrileriyle barıştırdığı Neşet Ertaş çeşitli defalar Kırşehir’e geldi. Kırşehir’i yansıtan yeni türküler, bozlaklar yaptı. Yaşamı boyunca sıkıntı ve zorluklarla yaşayan Neşet Ertaş “Ana yurdum, baba ocağım, şirin Kırşehir” dediği topraklara döndü. Bir anlamda Kırşehir toprağıyla, baba yurduyla gelip gittikçe helâlleşti.
Bir ara AKP’li Belediye Başkanı Halim Çakır eski Belediye Başkanı Cahit Gürses’in yaptırdığı Muharrem Ertaş Ozan Anıtı’nı çevre düzenlemesi yapacağı gerekçesiyle Askerlik Şubesi kavşağından kaldırmıştı.
İlginçtir ki Neşet Ertaş babası Muharrem Ertaş adına yaptırılan Ozan Anıtı’nın açılışından sonra Ahi Stadyumu’nda “Babamın anıtını yaptırana saygı duyarım, amma belki bir gün bu anıtı sarsan olur diye kaygı duyarım” diyerek endişelerini türkülere dökmüştü. Kim bilir, Neşet Ertaş da babasının anıtının bir gün sökülüp buradan kaldırılabileceğini düşünmüştü belki!
Ne yazık ki bu endişesi haklı çıktı. Cahit Gürses’in yaptırdığı “Muharrem Ertaş Ozanlar Anıtı” Askerlik Şubesi Kavşağı’ndan geçmiş Belediye Başkanı tarafından kaldırılıp depolarda çürümeye terkedildi.
Birkaç kez bu konuyu Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’na bizzat ilettim ve bu anıtın yeniden şehrin girişindeki Otogar Kavşağı’na dikilmesini ve buraya “Ozanlar Şehri Kırşehir’e hoş geldiniz” yazısıyla bütünleştirilmesini istemiştim. Ama olmadı, inşallah önümüzdeki günlerde Sayın Belediye Başkanımız Ekicioğlu benim gibi bütün Kırşehirlilerin, ozanlarımızın beklentisini yerine getirir, hatta Neşet Ertaş’ın yıllar önceki endişesini ortadan kaldırır.
Şimdi ölümünün 8. yılında tören yapıp onu anmaya çalışanları, 30 yıl önce bu anıtı diken eski Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses’i de törene davet edip, onun Neşet Ertaş’la ilgili anılarını paylaşmalıydılar. Ama programı kim yaptı, nasıl yaptı onlara bu imkan sunulmadı nedense…
Yeri gelmişken yine belirtmeliyim ki CHP Kırşehir eski Milletvekili Hüseyin Bayındır, görev yaptığı yıllarda CHP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kültür Sanat Kurulu Üyesi olarak Neşet Ertaş’a “TBMM Onur Ödülü” verdirmişti o günkü Meclis Başkanı’na…
Hüseyin Bayındır’ın Kırşehir’de Kültür Müdürlüğü yaptığı yıllarda başta Zurnacı Ayvaz Başaran Usta olmak üzere bir grup abdal sanatçılarını Kültür Müdürlüğü bünyesine aldırılması için gösterdiği emek ve çabaları unutulur mu? Ne olurdu sanki davet edilseydi?
Neşet Ertaş’ı ölüm yıldönümünde Hüseyin Bayındır da bu programa davet edip orada Neşet Ertaş’la ilgili anılarını herkesle paylaşmalıydı.
Özetle, 2019 yılında 7’nci ölüm yıldönümünde ilk kez Neşet Ertaş’ı anma programı hazırlayan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, geçtiğimiz Cuma günü koronavirüs önlemleri çerçevesinde mütevazi bir anma töreni ile yine Neşet Usta’yı anılmasına vesile oldu. Kırşehirlilerin gönüllerini fethetti. Kırşehirimin onuru, dürüstlük timsali, güzel insan Selahattin Ekicioğlu…
Ben de kendisinin seslendirdiği bir de Neşet Ertaş klibi hazırlayan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nu kutluyor ve tebrik ediyorum. O her güzel şeye layık.
Bu klip ve anma törenleri onun Neşet Ertaş’a ve abdal kültürüne sahip çıkmasının en güzel göstergesiydi. O benim çok sevdiğim Belediye Başkanımdı. O Kırşehir’in başkanıydı.
Yalnız şunu belirtmekte de fayda görüyorum. Kırşehir’deki mezarına AK Parti Milletvekili Mustafa Kendirli ve partililer katılırken, neden onun anma töreni programında bulunmadılar? Gerçi diğer milletvekili Metin İlhan da programda yoktu o da ayrı bir konu. Yazık bunlar Kırşehir Milletvekili değil miydi?
Şunu herkes iyi bilmeli ki Neşet Ertaş partiler üste bir ozandı. O bizim hemşehrimizdi. O Kırşehirliydi. O Mahsuni Şerif‘in kader arkadaşı ve yoldaşıydı. O bırakın Türkiye’yi Dünya’nın tanıyıp sevdiği bir sanatçıydı.
Bu nedenle Neşet Ertaş’ı anma programına her siyasi görüşten, hele hele Kırşehir’i yönetenlerin mutlaka katılması gerekirdi diye düşünüyorum.
Geçmişte milyonlarca liralık bütçelerle düzenlenen etkinlikler gibi olmasa da mütevazi, hatta çok cüzi bir rakamla yapılan etkinlikte rol oynayanlar yukarıda ifade ettiğim eksiklikleri gelecek yıllarda değerlendirirlerse daha iyi olacağı inancındayım.
Evet, Neşet Ertaş 25 Eylûl 2012 tarihinde kendi ifadesiyle “yalan dünya”ya vedâ etti. İzmir’deki evinde rahatsızlanan Neşet Ertaş kaldırıldığı hastanede vefat edince dönemin Belediye Başkanı Neşet Ertaş’ın cenazesinin Kırşehir’e getirilmesini sağlamıştı. Ahi Evran Camii önündeki cenaze törenine binlerce kişi dışında Cumhurbaşkanı, bakanlar, muhalefet partilerin genel başkanları, İstanbul ve Ankara’daki bütün sanatçılar, ozanlar da katılmıştı. Neşet Ertaş vasiyeti üzerine babası Muharrem Ertaş’ın Bağbaşı Mezarlığı’ndaki mezarının ayak ucuna defnedilmişti.
Kırşehir, Kırşehir olalı böyle bir cenaze töreni, böyle mahşerî bir kalabalık görmemişti. Türkiye’deki tüm televizyon kanalları ve basın Kırşehir’e akın etmiş, Neşet Ertaş’ın cenaze törenini dünyaya naklen yayınlamışlardı.
Bu vesile ile birkaç kez birlikte olup, muhabbet etme fırsatı bulduğum Neşet Ertaş’a ölümünün 8. Yıldönümünde rahmetler diliyorum. Ruhu şad olsun.