Yapay zeka destekli "MEBİ" platformundan yarım milyonu aşkın liseli yararlandı Yapay zeka destekli "MEBİ" platformundan yarım milyonu aşkın liseli yararlandı

Etki ajanlığı yasasının görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda iktidardan geri adım geldi.
Kırşehir Basın Konseyi Başkanı, Kırşehir Çiğdem Gazetesi ve internet haber sitesi imtiyaz sahibi Sait Yanık CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan’a “Sayın Milletvekilim etki ajanlığı yasasını var gücünüz ile engellemenizi rica ediyorum.” diye mesaj gönderdiğini ifade etti. Başkan Yanık’ın mesaj göndermesinin ardından ise Milletvekili İlhan, “Şu an bir haber geldi. Etki Ajanlığı yasası 16 maddeymiş, öyle söylediler.” diye cevap verdi.
Gelen son dakika bilgilerine göre ise Etki Ajanlığı yasasının geri çekildiği açıklandı. Etki ajanlığı yasasının görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda iktidardan geri adım geldi ve geçtiğimiz yılın ardından ikinci kez geri çekildi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda, torba yasa görüşmelerinden AK Parti’nin “etki ajanlığı” düzenlemesinin gelen tepkiler üzerine geri çekildi. Geçtiğimiz yıl komisyondan geçtikten sonra reddedilen teklif, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmişti. İktidarın geri adım atmasıyla "etki ajanlığı yasası" ikinci kez geri çekildi.
CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir sosyal medyada yapmış olduğu paylaşımda “"Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi." diye duyurdu. 
ETKİ AJANLIĞI YASASI NEDİR?
Basın özgürlüğünü ciddi şekilde tehdit eden 'etki ajanlığı' tasarısı, 28 Ekim 2024 tarihinde Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçti. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçu”nu düzenleyen 339. Maddesine “diğer faaliyetler” başlığı ile eklenen taslağı iktidar partisi “yeni tip ajanlık faaliyetiyle mücadele” gerekçesine dayandırıyor.
Teklifte kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen bir maddeyle TCK’nın 328. Maddesinde tanımlanan “casusluk” ve 339. Maddesinde düzenlenen “Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçlarına ek olarak yeni bir suç tanımı yapılıyor. Düzenlemede Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan ya da yaptıranlar hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası var. Bu ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkabiliyor.

Muhabir: Gurbet Erul