CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, altın madeni faaliyetlerine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması için önerge hazırladı.

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan'ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a hazırladığı önergede; "Ülkemizde Bergama ve Kaz Dağlarıyla gündeme gelen doğal yaşamı korumaya yönelik çevre bilinci ve büyük bir sorun olan sömürge altın madenciliği konusu; Erzincan İliç'teki faciayla bambaşka bir boyut kazanmıştır. Doğal yaşamda ve çevrede telafisi mümkün olamayacak zararların oluşması gerçeği ile çok acı bir şekilde yüzleştik. Ancak bu felaketlerden ders alınmamış olunacak ki, Kırşehir'de altın madeni arama faaliyetleri Kırşehir'imizin tertemiz havasını kirletecek, yemyeşil doğasına zarar verecek bir şekilde devam etmektedir. Bu bağlamda;

1. Kırşehir'de altın madeni ile ilgili arama ve işletme ruhsatı verilen ayrıca bölgede sondaj çalışması yapan kaç tane firma vardır? İsimleri nelerdir?

2. Kırşehir ilinde altın madenciliği ile ilgili arama ve işletme ruhsatı verilen bölgeler nerelerdir? I. dereceden doğal sit alanı olan Seyfe Gölü ve çevresinde maden faaliyetleri için arama veya işletme ruhsatı verilmiş midir?

3. Ülkemizdeki mevcut örneklere baktığımızda alınan ÇED raporları içeriklerinin şirketlerce dikkate alınmadığı, maden sahalarında yapılması gereken; rehabilitasyon, restorasyon, rekültivasyon, revejetasyon gibi eş zamanlı çevresel uygulamaların ise neredeyse hiç yapılmadığı görülecektir. Bu bağlamda; Kırşehir'deki altın madeni şirketlerinin Bakanlığınıza ruhsat için sundukları raporlarda:

"- Tesislerin konumları, atık depolama alanları, pasa depolama alanları, şantiyeler, sürekli konaklama, güç kaynakları ve ulaşım yolları,

Koray Aydın, Kırşehir’de altın madenleri hakkında bilgi aldı Koray Aydın, Kırşehir’de altın madenleri hakkında bilgi aldı

- Madencilik metodu ve işleme yöntemleri,

- Cevher ve atık taşıma yöntemleri,

- Su kaynakları ve su yönetimi stratejileri,

- Atık yönetimi seçenekleri,

- Alanın madencilik sonrası kullanım planları ve doğaya yeniden kazandırma" ile ilgili sundukları proje ve bilgiler nelerdir?

4. Kırşehir'de altın madeni arama ve işletme ruhsatları için ÇED gereklidir veya gerekli değildir raporu verilen firmalar hangileridir? Ayrıca ÇED gerekli değildir raporu verilmesinin gerekçeleri nelerdir? Zira bölge sakinlerinin bunu bilmeleri "Anayasal" haklarıdır.

5. Kırşehir'de altın madeni arama ve işletme ruhsatları için yasal mevzuat çerçevesinde gerekli olan; ÇED raporlarının önemli bir sürecini meydana getiren halk bilgilendirme ve görüş alma toplantıları ne zaman ve nerede yapılmıştır? Hangi duyuru araçları ile ilan edilmiştir? Ayrıca eğer bu toplantılar yapılmışsa Kırşehirli hemşehrilerimizin altın madenleri ile ilgili olumsuz görüşleri ÇED raporlama sürecine dahil edilmiş midir?

6. Halihazırda su sorunu yaşayan bir şehir olan Kırşehir'de altın madenciliği için kullanılacak su ile ilgili istatistiki bilgiler nelerdir? Kullanılacak su, bölgedeki diğer su kaynaklarını olumsuz etkileyecek midir? Kırşehir'de süregelen su problemi daha da artacak mıdır?

7. Kırşehir'de son 22 yıl içinde altın madeni dışında başkaca hangi madenler ile ilgili arama ve işletme ruhsatı verilmiştir? Eğer verilmişse bu bölgeler nerelerdir?

8. ÇED raporu sürecinde gerekli iş ve işlemler; 18 Kanun, 24 Yönetmelik ve Türkiye'nin taraf olduğu "ÇED kapsamında göz önüne alınması gereken uluslararası sözleşmelerin" hükümleriyle de uyumluluk gerektirdiğinden Bakanlığınızca Kırşehir ilinde altın ve diğer madenler için verilen ÇED raporlarında tüm bu Kanun, Yönetmelik ve uluslararası sözleşme hükümlerine uygunluk tesis edilmiş midir? İlgili Bakanlıklardan gerekli izinler alınmış mıdır?

9. Kırşehir'de şu ana kadar altın arama, karot ve su sondajı çalışmaları yapılan yerler nerelerdir? Bu konuda nasıl bir çalışma süreci yürütülmüştür? Çevreye verilen zararlar telafi edilmiş midir veya edilecek midir?" ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Ayhan Ceylan