Geçen haftaki yazımızda bu günkü yazımızı Millet İttifakına ayıracağımızı söylemiştik.
Soru şu; Kırşehir’de Millet İttifakı (CHP-İYİ Parti-SAADET Partisi) vekil çıkarabilecek mi?
CHP en son seçimlerde Kırşehir’de yaklaşık 24 bin oy almış, İYİ Parti’nin oyu yoktu, Saadet Partisi ise 600 oy almıştı.
Millet İttifakının vekil çıkarıp çıkarmayacağını aslında İYİ Parti belirleyecek.
Seçimlerde senaryolar hiçbir zaman bitmez. Herkes bizimde yaptığımız gibi yorumlar yapıyor, bu yorumları kimin doğru yapmış olduğunu seçim sonucunda göreceğiz. Bizlerin yaptığı sadece mevcut durum ve birazda öngörü.
Seçimler başladığı günden beri hep söylüyorum gerek Kırşehir’de ve gerekse de Türkiye genelinde İYİ Parti’nin alacağı oy parlamentodaki dengeleri belirleyecek.
Kırşehir’de Millet İttifakı vekil çıkarabilmesi için 40 bin oyu geçmesi gerekir.25 bin CHP ve Saadet partisinin oyu (en son seçim için söylüyorum) geriye İYİ parti kalıyor ki onunda en az 15 bin oy alması gerekir.
Alabilir mi?
İhtimal var. Öncelikle 1.sıra adayı Hakan Ünser ile ilgili bir cümle söylememiz gerekirse; Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapmış birinin ülkücülüğü asla tartışılmaz ister MHP, de isterse de İYİ Parti’den aday olsun bu böyle bilinmelidir.
Yerelde Hakan Ünser çok bilinmiyor buda İYİ parti için dezavantaj gibi gözüküyor.
Bizler gibi herkesin söylediği Asaf Kayaoğlu 1.sıra adayı olsa idi 1 vekil kazanması neredeyse kesin gibiydi. Yine de seçim bu, ne olacağı belli olmaz.
Bizim tahminimize göre İYİ Parti şuan 12-14 bin civarında oy potansiyelinde gözüküyor.
Bu sadece bizim düşüncemiz, buna belki Mehmet amca 20 bin der, belik Ayşe abla 10 bin der, belki İsa bey 25 bin der, belki Ergün bey 30 binden fazla alacak der ve belki de Aslı hanım 5 bin bile alamayacaklar der…
Bu tamamen kişilerin görüşüdür ve saygı duymak gerekir.
Bu tahminler seçim gününe kadar düşer mi yükselir mi bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.
Seçim bir strateji işidir bu yüzden bu işi çok iyi bilenler seçimlerde galip gelecektir.
İlk başlarda MHP’den İYİ Parti’ye oy kaybı olduğu gibi, İYİ Parti’den de MHP’ye seçimin son günlerine doğru oy kaymaları yaşanacaktır.
Bu kaymalar sadece bu iki partide mi yaşanacak tabii ki hayır, AK Parti’den MHP’ye CHP’den HDP’ye, belki HDP’den de CHP ye gidip gelmeler olacaktır.
Zaten bu seçimde % 25 oranında daha oyunu hangi partiye vereceğine karar vermemiş seçmen bulunuyor. Seçimin seyrini de kesinlikle bu kesim belirleyecek.
CHP’de de küskünler kırgınlar diğer partilerde olduğu gibi elbette ki var. Diğer taraftan Metin İlhan taraftarı partili olmayan birçok insan da mevcut gözüküyor.
Bütün bu senaryolar göz önünde bulunduğunda Milet İttifakı 40 bin oyu geçer mi? Geçme ihtimali var peki ya geçerse vekili kim çıkarır? Tabiî ki ittifakın büyük ortağı CHP.
Burada en önemli parti tabiî ki İYİ Parti oy oranını 15 bin üzerine çıkartırsa burada seçim 1-1 olur. Aksi durumda Cumhur İttifakı 2-0 kazanır. CHP’nin oyunun 25 bin civarında olacağını düşünüyorum.
Tüm partilerde bir sessizlik gözüküyor AK Parti’de Belediye Başkanının inanılmaz bir çalışması olduğunu gözlemliyoruz. MHP teşkilatında da hummalı bir çalışma gözüküyor. İYİ Parti ve CHP ise son hafta da yapılacak çalışmalar bu seçimlerde etkili olacağa benziyor.
Bu seçimlerde vekil adaylarının ismi gibi parti genel başkanlarının da söylemleri çok önem arz edecektir.
Sonuç ne olursa olsun kırgınlıklar, küskünlükler, kötü söylemlerin yerini saygı ve hoşgörü alsın. Sonuçta tüm adaylarda tıpkı ilimizin seçmenleri gibi bu şehrin evlatları.
Bu insanlar düğünlerde birlikte oynayıp, cenazede birlikte ağlayan insanlar.
Cadde ve sokakta gezerken hep bir aradalar ve illaki bir yerler de karşılaşıp görüşüyorlar. Bu yüzden birbirlerine merhaba diyecek, gülümseyip hal hatır soracak kadar saygılı olmalıdırlar.
Seçimler gelip geçer sonuçta bu insanlar burada yaşamlarına devam ettirecekler, siyasi görüşüne katılmaya bilirsin ama saygı göstermek bir mecburiyettir.
Gelecek yazımızda Cumhurbaşkanlığı konusunu ele almak ümidi ile. Ramazan Bayramınızı kutlar bayramın Ülkemize ve tüm insanlığa Huzur ve mutluluk getirmesini dilerim.