Şehirde; STK’larla Milletvekili Kendirli arasındaki

“MANZARA-İ UMUMİYE”

Kırşehir’de şehir adına bir şeylerin ters gittiğini görüp, hiç olmazsa sivil bir kent dokusunu harekete geçirmek adına vatandaşın ve basının; Odalarımıza, STK’larımıza işbirliği koordinasyon ve aracılık etme yönünde baskıları artıp “elinizi taşın altına koyun gün bugün” diyen tazyikler başlayınca, tam da bu ortamda, Kırşehir Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği, Kırşehir Ziraat Odası ve Kırşehir Kent Konseyi’nin ortaklaşa yaptığı bir "Çalıştay" haklı olarak büyük ilgi gördü.

Geç de olsa şehrin kanayan sorunlarına resmen şehir adına müdahil bu “sivil girişim” şehirde büyük bir karşılık buldu.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz, Ticaret Borsası Başkanı Neşet Yavuz, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül’ün oluşturduğu bu çalıştay girişimine;  S.S. Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı eski ANAP İl Başkanı Muzaffer Tekeli de katılıyordu.

Tebrik etmek gerekir ki, şehrin çözülmesi gereken hemen tüm can alıcı sorunlarının iyi bir çalışma ile “19 maddede tek tek gündem olarak açıklandığı” çalıştay açıklamasının sonuna Söz konusu bu çalıştayların her ayın dördüncü haftasında yapılmasına şeklinde bir ibare konması bu girişimin kararlığı ve sürdürülebilirliği adına iyi bir başlangıç iyi bir umut oldu.

İçinde her siyasi partiden renklerin bulunduğu bu odalarımızın “sadece kentin ortak sorunlarıyla çerçevelenmiş” ve iyi çalışılmış gündem kararlarının açıklandığı, ilk toplantı 22 Ocak 2021  günü TSO’da yapıldı ve sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

Başta seçilmişler olmak üzere tüm siyasilere ve de şehirde konuşlu ilgili kurumlara “ev ödevi” niteliğindeydi ve şu başlıkları içeriyordu:

Hükümet Binası, Hastane, Çevre Yolu, Tuzköy Havaalanı Yolu, Kayseri-Ankara Karayolu Ticari Alan, Bir Üst Teşvik Bölgesi, Pandemi Sürecinde Esnaf Ve Tacirlerin Yaşadığı Sorunlar, UNESCO 2021 Kararları Ve Kırşehir, Karakurt Kaplıcası, Abdal Kültürü, Âşık Paşa Tabiat Parkı, Tabelalarda Standart, Çevre Temizliği, Mülteciler, Kahraman Mehmetçiklerimiz Adına Anıt, Kızılırmak Havzasında Sulama İçin Elektrik, Et Kombinesi- Hayvansal Atıklar İçin Toplama Merkezi, Hirfanlı Barajından Sıdıklı Barajına Su Aktarımı, IPARD Kapsamına Dâhil Olmamız, Ahi Evran-I Külliyesi Yapım Süreci, Kırşehir Belediyespor’a Sahip Çıkma, Seçilmiş Siyasetçilerinin STK’lar İle Diyaloğu

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu bu çalıştay kararlarında, Belediye’yi ilgilendiren konuları, alt başlıklar içinde toparlayarak kamuoyuna dönük açıklamada bulundu ve STK’lara teşekkür etti. 

2. ÇALIŞTAY TOPLANTISI

STK’lar 2. Toplantıyı 25 Şubat 2021’de Ticaret Odası’nda yapıyor. STK’ların ortak kararıyla Belediye Başkanı Ekicioğlu çalıştaya davet edilerek çalıştay kararlarında Belediye’yi ilgilendiren konular üzerinde sunum yapıyor, soruları yanıtlıyor. Bu çalıştayda 3. Toplantının 5 Mart günü, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinde yapılmasına, çalıştay kararlarında hükümeti ve Belediye’yi ilgilendiren konularda iktidar partisi AK Parti Milletvekili Mustafa Kendirli ve Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun davetli olarak çağrılmalarına oy birliği ile karar veriliyor.  Gerek Milletvekili Kendirli ’ye, gerekse Belediye Başkanı Ekicioğlu’na, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde yapılacak olan 3. Toplantının 5 Mart çalıştay daveti bizzat Bahamettin Öztürk tarafından yapılıyor. Bahamettin Öztürk, Kendirli ve Ekicioğlu ile görüştüğünü, çalıştaya katılacaklarını söylediklerini diğer STK Başkanlarına duyuruyor.  

3. TOPLANTI

3. toplantı 5 Mart’ta Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde toplanılıyor 6 STK temsilcileri ile davetlilerden Belediye Başkanı Ekicioğlu geliyor, ancak Milletvekili Kendirli gelmiyor. Toplantıda Çalıştayın ev sahibi Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk toplantıda “Sayın Milletvekilinin önce geleceğim dediğini, ancak gece 23.30’da kendisini arayarak toplantıya katılmaktan vaz geçtiği söylediğini, kendisinin de ‘niçin katılmıyorsunuz?’ sorusuna karşılık “Basın açıklamanızda AKP milletvekili demişiniz onun için gelmeyeceğim” dediğini aktarıyor.

Kendirli’nin “geleceğim” diyerek gelmediği bu toplantıya davetli olarak katılan Ekicioğlu toplantıdan ayrılıyor ve 6 STK Başkanı durum değerlendirmek üzere toplantıya devam ediyor.

Bu durum üzerine STK Başkanları bir kısım basında yer alan “AKP Milletvekili” ibaresi yerine “Adalet ve Kalkınma Partisi” ibaresi olarak düzeltmelerini ve böyle kullanılmasını rica ederek bu durumu düzelttiriyorlar. Toplantı halinde iken kendi aralarında da 2 temsilci seçerek Milletvekili Kendirli’nin katılımını sağlamak adına bizzat Han Yapı ticari ofisine gidiyor. Tahsin Üçgül ve Muzaffer Tekeli’den oluşan 6 STK adına iki temsilci Milletvekili Kendirli ile görüştükten sonra, bilgi vermek üzere Esnaf Odalarına dönüyorlar.

Milletvekili Kendirli ile görüşmeden dönen Tahsin üçgül ve Muzaffer Tekeli burada arkadaşlarına “Kendirli ile görüştüklerini, nerede ne zaman olursa gelirim” dediğini bunun üzerine kendilerini 12 Mart 2021 Cuma günü saat 14.00’de Ticaret Odası’na bizzat Tahsin Üçgül tarafından davet edildiğini ve sonuçta söz aldıklarını duyuruyorlar.

Bunun üzerine 6 STK Başkanı 12 Mart Cuma günü saat 14.00’de Ticaret Sanayi Odası’nda buluşmak üzere toplantıyı sonlandırıyor.

4. TOPLANTI VE 6 STK TEMSİLCİSİNİN İMZALI AÇIKLAMASI

4. toplantı Milletvekili Kendirli ’den katılım sözü alınmış olarak 12 Mart Cuma günü saat 14.00 ’de Ticaret Sanayi Odasında toplanıyorlar. Belediye Başkanı Ekicioğlu’nun davete yine iştirak ederek geliyor, ama Milletvekili Kendirli gelmiyor.  6 STK temsilcisi bir saate yakın bekleyişin sonunda, bu durumu Kırşehir kamuoyuyla paylaşmak adına ve tam bir ittifakla aşağıda ki metinden oluşan bir basın açıklaması yapıyorlar.

            Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz, Ticaret Borsası Başkanı Neşet Yavuz, Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül ve S.S. Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Muzaffer Tekeli’nin katılımı ile Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül ve S.S. Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Muzaffer Tekeli imzalı ortak açıklama aynen şöyle deniyor:

“Kamuoyu Bilgilendirme

Sivil Toplum Kuruşları Başkanları Çalıştayımız kapsamında gerçekleştirilen toplantılar devam etmekte olup, 12/03/2021 tarihinde Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yılmaz, Ticaret Borsası Başkanı Neşet Yavuz, Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül ve S.S. Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Muzaffer Tekeli’nin katılımı ile Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül ve S.S. Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Muzaffer Tekeli tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Sayın Mustafa Kendirli ilk iki çalıştayımızda alınan kararlar ve gündem maddelerini görüşmek üzere kendilerini toplantımıza davet etmiştir. Kırşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Ekicioğlu’nun katılım sağladığı toplantıya Sayın Milletvekilimiz katılmamıştır.

“05/03/2021 tarihinde Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliğinde gerçekleştirilen istişare toplantısına aile dostunun sağlık sebeplerini gerekçe göstererek katılmayan fakat bir sonraki toplantıya katılım sağlayacağını bildiren Sayın Milletvekilimizin yine toplantıya iştirak etmemesi çalıştayımız da bulunan STK Başkanlarımız tarafından üzüntü ile karşılanmıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi Kırşehir Milletvekili Sayın Mustafa KENDİRLİ kendisi gibi seçimle göreve gelmiş şehrimizin en büyük STK Başkanlarının davetine icabet etmemesi ve Kırşehir’in sorunlarının masaya yatırılıp çözümlemek amacıyla bir araya gelinen toplantıya teşrif etmemeleri Ahiliğin ruhuna yakışmadığı, çalıştaya katılım sağlayan başkanlar tarafından dile getirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bir düşünün!

Şehrin nüfusunun önemli bir kesitine hitap eden meslek odalarını da içine alan “Altı STK’nın topluca bir milletvekiline hitaben imzalı açıklama yapmasının bu şehirde bir ilk” olduğunu getirin aklınıza.

Buradan da bakın…

İstenen tek şey istişare ve diyalog…

Herkesin siyasetini partisini bir kenara koyup şehir için ortak bir mutabakat isteği sadece…

Cevaplar daha da vahim…

MİLLETVEKİLİ KENDİRLİ AÇIKLAMA YAPIYOR

İki toplantıya “geleceğim diye gelmeyen”, Milletvekili Kendirli; STK başkanlarının açıklamasına; bir TV programında STK açıklamasıyla çelişen beyanlarla ve Ticaret ve Sanayi Odası’nı hedef alarak süreci geren şu yanıtı veriyor: 

“NEZAKET ÖLÇÜLERİNİ GÖZDEN GEÇİRİRLERSE ÇALIŞTAYA GİDERİM”

“TİCARET ODASI CHP’NİN ARKA BAHÇESİ GİBİ ÇALIŞIYOR.”

“Geçen hafta değil ondan önceki hafta davet ettiler. Salı günü yapalım dediler. Meclis çalışması var diye Cuma günü yapalım dedim.  Birincisi ve ikincisinden hiç haberim yok. Perşembe akşamı haberlere bakarken yapılan çalıştayın raporunu gördüm. Raporda son maddede beni davet edeceklerini yazmışlar. Kamu yatırımları ile ilgili maddeler var. Valilik Binası ile ilgili referandum yapılmasını gerektiğini söylüyorlar. Bunun yöntemi bu değil, muhatabını çağırıp ona göre sorarsınız, oradan referandum çıkarsa ona göre yayınlarsınız.  Son madde de Belediye Başkanı’nı da çağıracaklarını yazmışlar. Kamu yatırımlarını soruyorlar, Belediye yatırımlarını soran yok. Ticaret Odası CHP’nin arka bahçesi gibi çalışıyor. 18 yaşından beri Oda’nın üyesiyim. Orası tarafsız olmalı, bu duruma gelmesine çok üzülüyorum ve utanıyorum. Son madde de AKP Milletvekili Mustafa Kendirli’nin daveti diye yazılmış. Bahamettin Bey haberi olmadığını söyledi. Sekretaryanın hatasıdır dedi. Bu yöntem doğru değil, bu yüzden gitmedim. Ardından Muzaffer Tekeli ve Tahsin Üçgül beni ziyaret etti, onlara da aynı şeyi anlattım. Nezaket ölçülerini gözden geçirirlerse çalıştaya giderim.”

Evet, şehirde STK’larla Milletvekili Kendirli arasındaki hiç olmaması gereken “manzara-i umumiye” aynen böyle.

İktidar Partisi yönüyle şehirde süreci geren ve bilinen bir kesimin aksine; iktidar partisinin yeni atanıp seçilen Seher Ünsal hanımefendinin başkanlığındaki yeni parti yönetimi, kutuplaşma yerine şehir için işbirliği ve diyaloğu hâkim kılmak adına doğrusu bir umut verici gelişme olarak görüldü.

Derdi, yaşadığı şehir olanlar için bir heyecan yaratırken, iktidar partisi mensubu vekilin tutumu ile yeni teşkilat tutumu arasında sıkışan sadece bir şehir değil, AK Parti tabanı da aynı sıkışıklığı ve anlamsızlığı yaşıyor.

Daha başından siyaseten şehir sorunlarının çözümünde  “özlük-üveylik” işi karıştırıldığında” kastını aşan bir “dil sürçmesi” diyenler de olmuştu ama…