KIRŞEHİR Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç Dr. Raşit Kılıç, yazın göz hastalıklarına karşı alınması önlemler ve dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgiler verdi.
Gözleri güneşten korumak için güneş gözlüğünün önemine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç Dr. Raşit Kılıç, göz enfeksiyonlarından korunmada hijyenin önemini vurguladı.
Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç Dr. Raşit Kılıç, şunları söyledi:

Dr. Raşit copy
“Yaz aylarında en sık gördüğümüz göz hastalıkları alerjik konjonktivit, kuru göz hastalığı ve bakteriyel konjonktivit dediğimiz mikrobik göz enfeksiyonu olarak bahsedebiliriz. Alerjik konjonktivitlerin nedeni olarak güneş, polenler ve tozlu ortamlardır. Bunlardan kaçınma yöntemi olarak da güneş gözlüğünü söyleyebiliriz. Çok kaşıntı olduğu zaman gözlerde soğuk pansuman yapmak kaşıntıyı hafifletecektir. Bakteriyel konjonktivit dediğimiz göz enfeksiyonlarında ise el ve vücut hijyenine dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle el hijyeni önemlidir. Çünkü temasla mikroplar göze ulaşmaktadır.
“Güneş ve yine sıcak havalarda gözyaşı kurumasına bağlı olarak göz enfeksiyonlara müsait hale gelmektedir. Duyarlı hale gelmektedir. Klorla iyi temizlenmemiş havuz sularına temasta yine göz enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Bu durumlarda da havuza girerken havuz gözlüğü takmak önemlidir. Havuzdan çıktıktan sonra temiz bir suyla duş almak önemli olacaktır. Kuru göz hastalığı da güneş ve sıcak havalarda gözyaşının buharlaşmasına bağlı olarak mevcut hastalığı olanlar da şiddetini artırmakta, olmayanlarda ise yanma, batma gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Bundan kaçınmak için sıcak göz pansumanları faydalı olacaktır. Klimalı ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak kalmak gerekmektedir. Çünkü klimalı ortamlar gözyaşı kurumasına neden olmaktadır.
“Göz yüzeyine et yürümesi ile ilgili hastalıklar da yaz aylarında oluşmaktadır ya da mevcut olan hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. İleri yaş hastalığı olan katarakt ve sarı nokta dediğimiz hastalıkların oluşmasına etkenlerden biri de ultraviyole ışınlarıdır. Yaz aylarında güneş ışınları göze girdiğinde bu hastalıkların oluşmasını kolaylaştırmaktadır. Daha geç yaşta oluşan bu hastalıklar daha erken yaşlarda oluşabilmektedir. Bundan kaçınmak için de mutlaka güneş gözlüğü kullanmamız gerekmektedir. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde 12.00-16.00 arası mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerekmektedir. Güneş gözlüğü seçimi de önemli olacaktır. Güneş gözlükleri ultraviyole filtreli olmalı, mümkünse sertifikalı olmalıdır. Çünkü ultraviyole filtresi olmayan güneş gözlükleri kullanmanın bir anlamı yoktur. Hatta zararlıdır, ultraviyole ışınları kolaylıkla göz içerisine girecektir. Yaz aylarında özellikle el hijyenine dikkat etmek gerekmektedir. Güneş gözlükleri ultraviyole filtreli olmalıdır. Havuza ve denize girerken gözlük takmak gerekmektedir.”