Ünlü tarihçi, akademisyen ve yazar; Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi; Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi İlber Ortaylı, 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat 17:00’da Kırşehir Belediyesi Kitap Günleri kapsamında Kırşehir’e geliyor.

Kırşehir Belediyesi tarafından 13-22 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenen Kitap Günleri kapsamında 50’nin üzerinde yazar-şair okurlarıyla buluşacak.

Klinik Psikolog İpek Gökozan, şair ve yazar Prof. Dr. Baki Asiltürk, tarihçi yazar Sinan Meydan, yazar Alper Çeker ve avukat Ahmet Ece’den oluşan isimlerle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları A.Ş. Danışma Kurulu Üyeliği yapan Tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İBB Kültür Yayınları A.Ş. Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Bozkurt’la birlikte yayımlanması planlanan ve eser sahipleri tarafından proje olarak önerilen her türlü çalışmanın içerik değerlendirmesini; bugüne kadar yayımlanmış olan eserlerin ise editoryal, bilimsel ve evrensel yayıncılık ilkeleri kapsamında gözden geçirilmesini üstleniyor.

İlber Ortaylı, 2004 yılında TRT 2'de başlayıp TRT Türk'te hafta sonları yayınlanan "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli ile büyük ilgi gören NTV'de de "İlber Ortaylı ile tarih dersleri" adında bir program yapmıştı. Bloomberg HT kanalında da "İlber Ortaylı ile zaman kaybolmaz" adlı bir program yapan Ortaylı, yeniden NTV'de 5 Kasım 2012 ile 11 Mart 2013 arasında "Her zaman" isimli bir tarih programı yaparak geniş kitlelere ulaşmıştı.

2000 yılından beri pazar günleri Milliyet gazetesinde, aylık Atlas Tarih ve üç aylık Doğu Batı dergilerinde makaleler yazan İlber Ortaylı, bir dönem yayınlanan Popüler Tarih ve Tarih ve Toplum dergilerinde, Habertürk gazetesinin Habertürk Tarih ekinde de yazıları yayımladı.

Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı’nın 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat 17:00’da Kırşehirlilerle buluşacağını belirten Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Dünya çapında tanınan bir tarihçimizi Kırşehirli okurlarla buluşturmanın sevincini yaşadıklarını ifade ederek tüm Kırşehirli hemşehrilerimizi söyleşi programına beklediklerini ifade etti.

İLBER ORTAYLI KİMDİR?

1947 yılında Avusturya'da doğdu. 2 yașındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. İlk öğrenimini Ankara’da aldı. Orta öğrenimine İstanbul Avusturya Lisesi'nde başladı ve 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Akademik kariyeri 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin tarih bölümünü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü.Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Prof. Dr. Halil İnalcık ile yaptı. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 'Tanzimat Sonrası Mahallî İdareler' adlı tezi ile 1974 yılında doktor, 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfûzu' adlı çalışmasıyla 1979'da doçent oldu.

1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı, buralarda seminerler ve konferanslar verdi. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu ve 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde 16. ile 19. yüzyıllar arası Osmanlı tarihi ve Rus tarihi ile ilgili makaleleri yayınlandı. 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak geçti. Şu anda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi derslerini veriyor. Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir. Ayrıca İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları A.Ş. Danışma Kurulu Üyesi.

KİTAP GÜNLERİNİN KONUK YAZARLARI

İlber Ortaylı, Ahmet Ümit, Hayati İnanç, Hatice Kübra Tongar, Ercan Kesal, Yavuz Selim Demirağ, Murat Ağırel, Saygı Öztürk, Engin Alan, Mustafa Balbay, Serhat Yabancı, Dilek Cesur, Ece Özbaş, Ahmet Gökbel, Işık Öğütçü, Kübra Doğru ünlü, Cihan Demirci, Hanefi Avcı, Anooshirvan Miandji, Demet Işıl, Bircan Yıldırım, Yavuz Samet Çakır, Ahmet Taşağıl, Mehmet Püren, Mehmet Balyemez, Yusuf Halacoğlu, Mehmet Yalçınkaya, Murat Tuğluca, Abdullah Özdağ, Lütfi Gürkan Gökçek, Halit Ertuğrul, Cihat Yaycı, Ceyhan İrgil, Murat Emir. (HABER MERKEZİ)