Vali Akın: “Yaklaşık 1.4 milyon TL bütçeli proje ile ilimizin önemli bir değeri olan Abdal kültürünün icracıları başta olmak üzere yetenekli gençlerimizi desteklenecek”

UNESCO MÜZİK ŞEHRİ KIRŞEHİR’E PROJE DESTEĞİ

Belediye Başkanı Ekicioğlu: “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Müzik alanında dahil olan şirin Kırşehir’imizin ‘Müzikle Kalkınma Hamlesi’nde üzerine düşenleri tüm paydaşlarımızla birlikte yapıyoruz”

Kırşehir Valiliği’nce hazırlanan, AHİKA tarafından desteklenmesine karar verilen “UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’de Müzik Odaklı Kalkınma Hamlesi Projesi” Tanıtım Toplantısı yapıldı.

Şehrimize uluslararası başarılar kazandıran Abdal müzisyenlerin ve yetenekli gençlerin desteklenmesi amacıyla Kırşehir Valiliği’nce hazırlanan UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’de Müzik Odaklı Kalkınma Hamlesi Projesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde düzenlenen toplantıda kamuoyuna tanıtıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İbrahim Akın, ilimizin geçmişten günümüze aktarılan çok sayıda kültürel mirasın yaşatıldığı önemli kentlerden birisi olduğunu söyledi.

Ahilik gibi kadim bir kültürün merkezi olan Kırşehir’in aynı zamanda bir abdal geleneği olan bozlak kültürünün ve türkülerin adeta kaynayan pınarı konumunda olduğunu belirten Vali İbrahim Akın, “Bozlak kültürünün büyük ustaları Muharrem Ertaş, ondan devraldığı geleneği geliştirerek Türk Halk Müziğine yeni bir nefes ve yorum getiren büyük saz ve söz üstadı Neşet Ertaş, Çekiç Ali gibi ustaların yanı sıra Şemsi Yastıman gibi sanatçılar sayesinde Kırşehir, UNESCO tarafından Müzik Şehri olarak tescil edilmiştir. Şehrimizin kültürüne değer katan ve ahirete irtihal eden büyük ustaları bugün bir kere daha saygı ve rahmetle anıyorum.” dedi.

Projenin, sahip olduğumuz zengin müzik kültürünün yaşatılması amacıyla Valiliğimizce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hazırlandığını belirten Vali İbrahim Akın, “Kırşehir Belediye Başkanlığı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, HABİTAT Derneği, Neşet Ertaş Abdal Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği, Kalan Müzik gibi kurumların yanı sıra ilimizdeki ilgili Müdürlüklerimizin paydaş olduğu ‘UNESCO Müzik Şehri Kırşehir'de Müzik Odaklı Kalkınma Hamlesi’ isimli proje Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Protokolünü geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde imzaladığımız projemizin bugün de Açılış Toplantısını gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Yaklaşık 1.4 milyon TL bütçeli proje ile ilimizin önemli değeri olan Abdal kültürünün icracıları başta olmak üzere yetenekli gençlerimizin destekleneceğini ifade eden Vali Akın, “Bu proje ilimizdeki müzik kültürünü besleyecek, müzisyenlerin sektördeki gelişmelere uyum sağlamasına, müzik aletleri imalatı ve müzik icrası gibi mesleki becerileri kazanmalarına katkı sağlayacaktır. Bu projeyi önemli kılan hususlardan birisi de özel insanlar olarak değerlendirdiğimiz, 5-10 yaş arasındaki hafif düzeyde otizmli çocuklarımızın hedef grup olarak seçilmesidir. Bu durumdaki yetenekli 20 otizmli çocuğumuz eğitilerek sosyalleşmelerine destek olunacaktır. Projemizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da program açılışında yaptığı konuşmasında şunları ifade etti:

“Müziğin kalbi Kırşehir’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına müzik alanında dahil olmasıyla birlikte Müzikle Kalkınma Hamlesi toplantımıza katılan herkese saygılarımı sunuyorum. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Müzik alanında dahil olan şirin Kırşehir’imizin “Müzikle Kalkınma Hamlesi”nde üzerine düşenleri tüm paydaşlarımızla birlikte yapıyor olmak kuşkusuz büyük önem arz etmektedir.

“Bilindiği üzere ilimiz şirin Kırşehir UNESCO yaratıcı şehirler ağı içerisinde yer alıyor. Anadolu’nun ortasında Bozkırın sesini tüm yurda ve dünyaya duyuran Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Şemsi Yastıman gibi üstatlarımız ve Anadolu Abdal geleneğinin tüm temsilcilerinin kuşkusuz bu gelişmede sonsuz katkı ve emekleri olmuştur.

“İlimizin tarihsel ve kültürel mirası içerisinde bulunan ve gelecek kuşaklara da özgür bir şekilde aktarmakla yükümlü olduğumuz Bozlak müziğinin icrası kadar bilimsel bir şekilde incelenmesi de önümüzde bir görev olarak durmakta ve bunun da gerekleri yapılmaktadır.

“Hatırlatılacağı üzere 7-8 Temmuz 2021 tarihlerinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Kırşehir Ulusal Müzik Çalıştayı gerçekleştirilmiş ve çalıştayda sunulan tüm bildirilerle birlikte çalıştay raporu da Kırşehir Belediyesi tarafından kitaplaştırılarak kültür arşivimizdeki yerini almıştı. Yine aynı yıl içerisinde Müzikle Kalkınma Hamlesi kapsamında gençlerimizi müzikle buluşturmak adına şehrimizin farklı yerlerine yerleştirdiğimiz Müzik Duraklarımızla farkındalık yaratmıştık.

“UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’de Müzik Odaklı Kalkınma Hamlesi Projesi kapsamındaki Dijital Müzik Stüdyosu ve YouTube Çekim Odası, içerdiği cihazlar nedeni ile teknik bir personelin kontrolünde olması gerektiği için, bünyesinde bir Ses Teknisyeni barındıran Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde kurulacak ve merkezi konumu ile tüm müzisyenlerin kullanımına açık olacaktır.

“Mesleki Beceri Geliştirme ve Üretim Atölyeleri (Müzik Aletleri Yapımı ve Bakım Onarım Atölyeleri) ise Kırşehir Belediyesi’ne ait olan ve Bağbaşı Mahallesi’nde bulunan 3 katlı binanın bu proje için tahsis edilen bir katında kurulacaktır.

“Yine Bağbaşı Mahallesinde, Muharrem Ertaş Evinin yanında bulunan Kırşehir Belediyesi’ne ait boş arazide, Kırşehir Belediyesi’nin ayni katkısı ile bahsi geçen atölyelere özel tek katlı bir yapı inşa edilecektir.

“İlaveten Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün karşısında yer alan Ahi Evran-ı Veli Külliyesi içerisindeki Zanaatkârlar Çarşısında bulunan bir dükkân Şehir Merkezi Satış Mağazası olarak tahsis edilecektir. Satış mağazasının tefrişatı için Kırşehir Belediyesi tarafından ayni katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamdaki çalışmalarımızın bundan sonra da artarak devam edeceğinin altını çiziyor; “Kötülerin gölgesi olmaz, dalı olmaz” diyen Dadaloğlu’nun sözünü havalandıran büyük ozanımız Muharrem Ertaş ve Neşet Ertaş başta olmak üzere Türk Halk Müziğinin tüm üstatlarını buradan bir kez daha saygıyla anıyor, hepinizi canı gönülden selamlıyorum.”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile HABİTAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın da söz aldığı Proje Tanıtım Toplantısı, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Derya Aydın’ın yaptığı sunum ile sona erdi. (HABER MERKEZİ)