Kırşehir, davul ve zurna ile çalınan yerel ezgilerden örnekler içeren bir video ile festivalde yer aldı…

UNESCO MÜZİK ŞEHRİ 
KIRŞEHİR’İN KÜLTÜREL 
DOKUSU DÜNYAYA TANITILDI

UNESCO Müzik Şehri Kırşehir, ABD’nin UNESCO Müzik Şehri Kansas şehrinin ev sahipliği yaptığı “DAVULUN YOLCULUĞU” (The Voyage of the Drum) adlı Uluslararası Müzik Festivali’ne katıldı!
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, UNESCO'nun UNESCO MÜZİK ŞEHRİ KIRŞEHİR kararının 2030 yılına kadar sürdürülebilirliği olduğunu belirterek, "Önce belediye olarak şartları yerine getirdik ve bunu her geçen gün daha da geliştiriyoruz. İlimizdeki altyapıyı oluştururken Abdal geleneğinin ve bu müziğin gelecek nesillere aktarılması konusunda özellikle Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin koruma altına alınması ilimizin kültürel birikimi ve kültür aktarımı açısından çok önem arz etmektedir. Bundan sonraki süreçlerde de kültürel mirasımıza sahip çıkarak sürdüren sanatçılarla istişareler yaparak, projeyi onlarla beraber devam ettirmeye çalışacağız." dedi.
Başkan Ekicioğlu, “Bilindiği üzere UNESCO alınan karar kapsamında 4 yılda bir denetleme yapıyor. Biz bu "4 yıl" kuralına takılmadan üzerine konması gereken ne varsa onu hayata geçireceğiz. Bu çalışma doğrultusunda Biz de Kırşehir Belediyesi olarak Kırşehir Valiliği, Kent Konseyi ve Kalkınma Ajansı'yla iş birliği içerisinde eksikliklerimizi gidereceğiz ve bunları tamamladıktan sonra 4 yıl daha uzatma alacağız. Eğer eksikliklerimizi gideremezsek ve altyapıyı hazırlayamazsak bunun iptal edilme riski var. O nedenle de Şehrimiz paydaşlarıyla bu işi birlikte yürüteceğiz" diye konuştu.
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, kararın Kırşehir'in dünyada tanınırlığını daha çok artıracağına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Projeyi doğru bir şekilde uygulayarak, bozlak kültürü ve Abdal geleneğinin binlerce yıl daha yaşatılması için çaba sarf edeceğiz. Abdalların geleneğini hiç bozmadan ileriye taşıyacağız. Bizim projelerimiz arasında Bağbaşı Mahallesi'ndeki ustalarımızın yaşadığı yerin geliştirilerek yaşatılması var. Muharrem Ertaş'ın evi koruma altına alındı. Bölgedeki diğer evleri de aslına uygun şekilde projelendirerek, oradaki kültürü yaşatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Anadolu'nun ortasındaki bu kültüre dokunan ziyaretçi akınını sağlayacağız. Sadece ulusal değil uluslararası projelerle bu kültürü dünyaya tanıtacağız. Bu müziği, hazırlayacağımız projelerimizle gelecek kuşaklara aktaracağız. Yeni Neşet Ertaşlar, Muharrem Ertaşlar üreterek yolumuza devam edeceğiz."
Bu yılki Fete de la Musique, UNESCO Yaratıcı Müzik Şehirleri, dünya çapında yerli ve Afrika davul geleneklerini ve bunların UCCN şehirlerinin müzik, kültür ve yaratıcılığıyla olan bağlantılarını içeren ikinci yıllık, çevrimiçi müzik kutlamalarına ev sahipliği yaptı. Festival yetkililerin konu ile ilgili yaptığı açıklamada "2020'de müzik endüstrisinin COVID Pandemisi sırasındaki zor durumu, geleneksel müzisyenlerimizi ve kültürel taşıyıcılarımızı destekleme zorluğunu beraberinde getiriyor.Davulun Yolculuğu, davulun insan ifadesinin ve kültürel mirasın kültürler arası bir biçimi olduğunu paylaşmak için UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nın üye şehirlerini işbirliği içinde bir araya getiriyor. Her şehrin bir kalp atışı ve her kültürün bir ritmi vardır. Davulun Yolculuğu, müziğin tarih ve coğrafya boyunca kültürel kimlikleri nasıl yönlendirdiğini ve sürdürdüğünü vurgular. Kansas  City, Missouri ABD ve Amerika perspektifinden The Voyage of the Drum (Davulun Yolculuğu) - Afrika diasporasının hikayesi ve onun blues, Kansas City swing, jazz, caz dahil olmak üzere tüm benzersiz Amerikan Müziği türlerinin gelişimi üzerindeki kritik etkisidir. Bu bağlamda UNESCO Müzik Şehirleri Ağına Türkiye’den dahil olan ilk ve tek UNESCO Müzik Şehri Kırşehirli Ustalarımız da bu festivalde yerini aldı." denildi.
Festivale katılan ülkeler:
1. Adelaide, Avustralya (2015)
2. Ambon, Endonezya (2019)
3. Bogota, Kolombiya (2012)
4. Chennai, Hindistan (2017)
5. Daegu, Güney Kore (2017)
6. Frutillar, Şili (2017)
7. Glasgow, İskoçya (2008)
8. Hamamatsu Şehri, Japonya (2014)
9. Idanha-a-Nova, Portekiz (2015)
10. Kansas City, Missouri, ABD (2017)
11. Kazan, Rusya (2019)
12. Kingston, Jamaika (2015)
13. Kırşehir, Türkiye (2019)
14. Leiria, Portekiz (2019) Gine-Bissau'dan özel konuklarla
15. Lliria, İspanya (2019)
16. Nassau, Bahamalar (El Sanatları ve Halk Sanatı-2014)
17. Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti (2019)
18. Veszprém, Macaristan (2019)
(HABER MERKEZİ)