Ahi Evran Nedenler Üzerine 1.Bölüm-“Ahiyanlar Ve Bacıyanlar” Animasyon Dizi Filmini Dünya Kırşehirliler Dernek Başkanı Ünal Kaya yaptı.
Dünya Kırşehirliler Dernek Başkanı Ünal Kaya yaptığı açıklamada; şunları ifade etti:
“Biz bu senaryomuzu aslında Ahilik Sinema filmi veya Dizi filmi yapmak üzere hazırladık. Bu senaryomuz yazılıp, ödül kazandığında bu Selçuklu ile alakalı bir dizi film bile yoktu. İmkansızlıklar nedeniyle hayata geçiremediğimiz filmimizi 2020 yılında yapmayı planlıyorduk ancak bu yılda covid pandemi süreci girince bizlerin hayalini tamamen söndürmüştü. Ne yapabiliriz derken gelecek nesillere aktarmak adına çocuklarında izleyebileceği bir şey yapma fikrinde mutakıp kaldık. Animasyon yapım olmak üzere, animasyon çizim kurgu, seslendirme, müzik yapım, içerik üretme, film yönetmenliği gibi bütün aşamalarını bizzat kendim yaptım ve eksiği ile fazlası ile 30 dakika gibi bir animasyon film hazırladım. On (10 ) Ay’dır çalışmalarımızı yaptığımız, Bu Senaryo T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün Katkılarıyla 2015 yılında yazılmıştır. Kısa özeti Şudur: ‘Hikâye; Sultan Alaaddin’in Aşcılığını yapan hasan rüyasında gördüğü üç olayı gerçek hayatta yaşamaya başladığını fark eder ve bunun nedenlerini arar.’ Derdimiz Memleket Sevdamız Kültürümüz Yolumuz Ahi Evran-ı Veli'nin AHİLİK (Kardeşlik) yoludur. Bizler bu Senaryomuzu Sinema filmi ve Dizi filmi olarak hazırladık. Yakın zamanda kitabını da Allah’ın izniyle çıkarmayı düşünüyoruz. Biz bu Projemizi hayata geçirmeye çalışırken, 2021 Unesco tarafından Ahi Evran-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre yılı olarak ilan edildi. Bu senaryomuzu gelecek nesillere aktarmak ve gençlerimizin ilgisini çekmesi açısından Anismasyon Filmi olarak, dijital ortamda hazırlayıp bugüne kadar memleketime yaptığım hizmetlerimde olduğu gibi kimseye yük olmadan bir eser ortaya çıkararak siz değerli MEMLEKET SEVDALISI Gönül Dostlarıma armağan etmek üzere "Ahiyanlar ve Bacıyanlar" Animasyon Filmimizin 1.Bölümünü tamamladık. 
“Dizi film şeklinde 16. Bölümlük kısmında 1.Bölümünü tamamlayarak Youtube BOZKIRINSESİTV - ÜNAL KAYA http://www.youtube.com/Bozkırınsesi adresinden yayınladık. T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Katkılarıyla yazılan bu eser de.(2015/2 Sayılı Sinema Genel Müdürlüğü Destek Kararında Kayıtlıdır) Hikâye kahramanı Hasan sıradan biri iken, Sultan Alaaddin’in aşçısı olur. Ancak, Saraydaki Entrika neticesi Sultan Alâaddin öldürülür. Aşçı Hasan, Sultan Alaaddin suikastından şüpheli olarak yakalanarak idamla yargılanmakla karşı karşıya kalır. Aşçı Hasan, rüyasında; 1-Zindan, 2-Yakılan-yıkılan evi yeniden imar edilmesinde yer aldığını, 3-Namaz kıldığını görür. Aşçı Hasan, gördüğü rüyalardan birisi olan Zindana düşmesi gerçekleşince bu olayı rüyasında gördüğünü hatırlar. Bunu Ahi Evran’a anlatır. Ancak; Cevabını almaya fırsat bulamadan zindandan kaçırılır. Bu öyle zamandır ki, Selçuk Devletinin Moğol istilası ile zor dönemleri olduğu için güvenlik kalmamış halk perişan hale düşmüştür. 
“Aşcı, böyle bir ortamda koskoca bir tarihi değiştirecek görevin sadece ufak bir parçası olma (ulak/haberci) yoluna sürüklenirken, bu serüvende kendini yalnız bırakmayacak tam bir savaşçı olan Selçuklu askeri ve Ahi olan Demirci ve Demirci’nin yeğeni Bacıyan olan (Savaşçı kadın) ZAHİDE vardır. Öte yandan Ahi Evran ise kendine atılan İftiradan dolayı Zindan’dadır. Eşi Fatma Ana ve diğer bacıyanlar ise eşkıyalar tarafından kaçırılmıştır. Lakin, Aşcı Hasan anasının ve babasının yanına gitmek varken tercihini Fatma anayı kurtarmaktan yana kullanır. Hani insanın başına bir bela gelir ya, işte O zaman insan kendi kendine sorar ya Bu kadar kişi arasında Bela bula bula benimi buldu, neden başkası değil de neden ben diye’ işte hikâye bunları sorgularken diğer yanda da tarihsel bir aksiyon ve macera içerir senaryo! Yani Aşcı Hasan; hiç bir kimseye zararı yok iken, anası ile babası ile tarlada çalışıp, oradan kazandığını ile geçimini sağlarken durduk yere başına bu belaların neden geldiğini sorgular. Diğer Yandan ise Aynı İftiraya maruz kalan Ahi Evran’da Zindan'dadır. Aşcı Hasan’ın aradığı soruların ve Rüyalarda gördüğü olayları, gerçek hayatta neden yaşadığının cevaplarını sadece AHİ Evran’dan öğreneceğini bilmektedir. Lakin Ahi Evran’a ulaşması onunla buluşması için arada engeller vardır. Selçuklu Devletinin nasıl Çöküş durumuna geldiğini ve AHİ Evran’ın Anadolu Erenlerini Kırşehir’de toplama ve Böyle zor bir zamanda halkı manevi yönden ayakta tutma yolundaki çabası ve Esas olarak onu Ahi Evran yapan ise Anadolu Erenlerini (Bilginleri/Alimleri) Kırşehir de toplayarak Osmanlı’nın doğuşundaki çabalarını anlatır bu senaryo. (Osmanlı'nın temelleri Kırşehir’de atılmıştır. Bu ışığı ilk olarak da Ahi Evran yakmıştır) İşte Ahi Evran’ın Anadolu Erenlerini toplamadaki fikirlerini gerçekleştirecek güvenilir habercilere/ulaklara ihtiyaç vardır. Aşçı Hasan ise gelecekte böyle bir ulak olacağını böyle bir kutsal görevde yer alacağımdan habersizdir. Lakin Hasan, Gördüğü rüyaları neden gerçek hayatta yaşamaktadır. Bunun sırrı nedir. İnşallah bu yapımımızda eksiğimize fazlamıza takılı kalmadan, İnsanlığa verilmek istenen içeriği bakarak dualarınızla bizlere vereceğiniz desteklerinize şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım.” (HABER MERKEZİ)