İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ve Türk Edebiyatı Vakfı ile birlikte düzenlediği "Yunus Emre, Ahi Evran ve Hacı Bektaş Velî'de Buluşma Sempozyumu" yarın İstanbul’da gerçekleştirilecek.  
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2021 yılını Yunus Emre'nin 700. Ahi Evran'ın doğumunun 850. ve Hacı Bektaş Velî'nin vefatının 750. yıldönümü münasebetiyle anma yılı ilan etmişti. Cumhurbaşkanlığı da Resmî Gazete'de yayınladığı genelgelerle her üç edebî ve tarihî şahsiyetin 2021 yılı boyunca ülke genelinde ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle anılmasına karar vermişti.
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olan Kırşehirli hemşehrimiz Dr. Öğr. Üyesi Erol Ülgen’in öncülüğünde düzenlenen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türk Edebiyatı Vakfı ile “Yunus Emre, Ahi Evran ve Hacı Bektaş Velî’de Buluşma”  sempozyumu dört oturumlu olarak gerçekleştirilecek. 
Sempozyum 4 Kasım 2021 Tarihinde 09.30-17.00 saatleri arasında Microsoft Teams uygulaması üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.
Sempozyumla ilgili gazetemize bir açıklama yapan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olan Kırşehirli hemşehrimiz Dr. Öğr. Üyesi Erol Ülgen şunları ifade etti:
“Anadolu’yu mayalandıran üç edebî ve tarihî şahsiyetin meçhul hayatları, eserleri ve üzerlerinde yapılan çalışmalarla ilgili olarak bir sempozyum gerçekleştireceğiz.  Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2021 yılını Yunus Emre'nin 700., Ahi Evran'ın doğumunun 850. ve Hacı Bektaş Velî'nin vefatının 750. yıldönümünü esas alarak anma yılı ilan etmiştir. Cumhurbaşkanlığı da Resmî Gazete'de yayınladığı genelgelerle her üç edebî ve tarihî şahsiyetin 2021 yılı boyunca ülke genelinde ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle anılmasına karar vermiştir. Bu vesile ile Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu’na 2021’in şubat ayı sonlarında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak Türk Edebiyatı Vakfı ile birlikte yine aynı yılın Kasım ayının başlarında “Yunus Emre, Ahi Evran ve Hacı Bektaş Velî’de Buluşma” başlıklı yüz yüze veya pandeminin durumuna göre çevrim içi bir gün sürecek Sempozyum düzenleme düşüncemizden bahsettim. Rektörümüz bu birbirinden değerli şahsiyetlerin Üniversitemizde anılmasının iyi olacağını ve sempozyumun yüz yüze değil çevrim içi olmasını önerdi. Biz de arkadaşlarımızla birlikte Sempozyumu 4 Kasım 2021 tarihinde ve 09.30-16.30 saatleri aralığında ve Microsoft Teams üzerinden (Covid 19 Küresel Salgın dönemi dikkate alınarak çevrim içi) gerçekleştirmeye karar verdik. Sonra adı geçen sempozyumla ilgili Sayın Dekanımızı bilgilendirdik. O da böyle bir sempozyumun gerçekleştirilmesinden memnun olacağını belirtti. Daha sonra Türk Edebiyatı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Serhat Kabaklı Hocamıza adı geçen sempozyumla ilgili bilgi verdik. Paydaşımız olmalarını ve sempozyum sonrası bildirileri kitap olarak yayınlamalarını talep ettik. Sayın Serhat Kabaklı bizimle birlikte böyle bir sempozyumu düzenlemeyi ve sempozyum sonrası da bildirileri kitaplaştırmayı memnuniyetle memnuniyetle kabul etti.
“Günümüzde haklarında çok araştırma ve yayın yapılmasına rağmen Ahmet Yesevî Ocağının ateşini Anadolu’ya taşıyan Yunus Emre, Ahi Evran ve Hacı Bektaş Velî’nin hayatları üzerindeki meçhuliyet durmakta, eserleri üzerindeki incelemeler de hâlâ sürmektedir. Herkesin üzerinde ittifak kuracağı Yunus Emre, Türk edebiyatının en büyük, en seçkinlerin şairlerinden, Anadolu’ya taşınan Türkçenin yaşaması ve yazı dili olarak gelişmesinde önemli rolü olan öncülerindendir.
“Günümüze kadar Ahi Evran’ın hayatına ve kurucusu olduğu Ahilik teşkilatına dair pek çok çalışma yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Ancak onun da hayatı hakkında bilinenler azdır. O, mevcut kaynaklarda 32 esnaf ve sanatkâr zümresinin ve debbağların pîri olarak bilinmektedir. Ahilik teşkilâtının kurucusu olarak da bilinen Ahi Evran, sosyal ve ekonomik hayatı sistemli hâle getiren çarşıya pazara düzen veren fikirlerin sahibidir.
“Yunus Emre kadar Anadolu’da kendisinden söz ettirenlerden biri de Hacı Bektaş Velî’dir. Menkıbeler, rivayetler, efsanelerle süslü ve şöhretli bir hayat hikâyesi vardır. Ahmet Yesevî Ocağından beslenen, Anadolu ve Balkanların Türkleşmesinde önemli rolü olan eren ve alperenler zümresinden, Anadolu’da ve Balkanlarda Türk birliğinin öncü liderlerindendir. 
“Türk tarihinin az bilinen Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaşayan Yunus Emre, Ahi Evran ve Hacı Bektaş Velî, Devletin ayakta kalması, Türk milletinin iyi ve birlik içinde yaşaması için çalışan tasavvuf, fikir ve hareket adamlarıdır. Bunlar yaşadıkları devirde düşünceleriyle hem devlete hem de topluma rehberlik etmişlerdir. Günümüzde de uygulama alanında olan düşünce ve ilkeleriyle rehberlik etmeye devam etmektedirler. 
“Bizi böyle bir sempozyumun gerçekleştirilmesinde cesaretlendiren Sayın Rektörüme, Sayın Dekanıma, paydaşımız olan Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Sayın Serhat Kabaklı’ya, bu sempozyuma bildirileriyle destek veren birbirinden değerli meslektaşlarıma, mesai arkadaşlarıma, Bilgi İşlem mensuplarına teşekkür ediyorum.” (HABER: BEYHAN BALLI)