lale camii civarı (15) copy

Şehrimiz Medrese Mahallesi, Burhan Ulutan Caddesi üzerinde bulunan Lale Camii arkasındaki Melikgazi Kümbeti çevresindeki çirkin görünüm tarihi severlerin ve duyarlı vatandaşların tepkilerine neden oluyor.
Daha önce restore edilirken büyük zararlar gören ve yıllarca restore çalışması devam eden Lale Camii geç te olsa yeniden ibadete açılırken, hemen arkasında bulunan Melikgazi Kümbeti de kendisine uzanacak bir yardım eli bekliyor.
Melikgazi Kümbetinin kaderine terk edildiğini, çevresinin otopark, çöplük ve pislikten geçilmediğini belirten Kırşehir Elektrik Teknisyenleri ve Esnafı Odası Başkanı Kenan Kerimoğlu, bu konuda ilgilileri davet ederek şunları söyledi:
“Kırşehir’de neden tarihimize, tarihi eserlerimize sahip çıkmıyor, onları korumuyoruz? Bunların sorumluları kim? Şehir merkezinde Melikgazi Kümbeti adeta kaderine terk edilmiş durumda. Çevresi çöpten, pislikten geçilmiyor. Koruma duvarı içinde olmadığı için her tarafı otopark haline dönüştürülmüş durumda. Bu çirkinlikler Kırşehir’e yakışıyor mu? Valiliğimiz, Belediyemiz, Kültür ve Turizm Müdürlüğü burası için ne düşünüyor? Böyle kaderine mi terk edecekler?”
MELİKGAZİ KÜMBETİ
Kırşehir ili merkezinde bulunan kümbet 1240-1250 yılları arasında Mengüçük Oğullarından Melik Muzaffereddin Behram Şah adına eşi tarafından yaptırılmıştır. Kümbet, köşeleri pahlı kare kaide üzerine sekizgen gövdelidir. Silindirik konik külaha geçişte üçgen pahlar kullanılmıştır. Bu pahlarla kümbete çadır görünümü verilmiş olup Türk Türbe mimarisinin Orta Asya Çadır sanatından etkilendiği, hatta kümbetlerin menşeinin Orta Asya Sanatı olduğu savını kuvvetlendiren örneklerden birisidir.