Vali İbrahim Akın, Ahi Evran Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Ahilik programına katıldı.
Ahi Evran Külliyesi’nde gerçekleştirilen programda bir konuşma yapan Vali İbrahim Akın, Ahiliğe hizmet edenlerin anılması amacıyla hazırlanan bu programı, milletimize özgü en önemli kültürel değerlerden birisi olan Ahiliğin ve onun temel prensiplerinin yaşatılması açısından anlamlı bulduğunu söyledi.
2021 yılının Ahi Evran-ı Veli’nin doğumunun 850. yılı olması sebebiyle UNESCO tarafından ve Cumhurbaşkanlığımızca yayınlanan genelge ile “Ahi Evran Yılı” olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali İbrahim Akın, “Bu genelge kapsamında, Ahi Evran-ı Veli’yi anmak, Ahilik geleneğini yaşatmak ve gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla 2021 yılında Ahiliğin merkezi Kırşehir başta olmak üzere yurt genelinde yapılan etkinliklerin yoğunlaştırılmasına karar verilmiştir. Bu yıl 13-19 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan 34. Ahilik Haftası etkinlikleri için detaylı bir çalışma yürütülürken 2021 yılının Ahi Evran-ı Veli Yılı olması münasebetiyle yıl süresince devam edecek programlar gerçekleştirilmektedir.” dedi.
Ahilik geleneğinin asırlar boyunca yaşatılmasını ve kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan önemli şahsiyetlerin her dönem var olduğunu belirten Vali İbrahim Akın, “İlk yıllarda, Türk-İslam coğrafyasına yayılan Ahi şeyhleri bulundukları bölgelerde sosyal ve iktisadi hayatı düzenlemişler, daha sonraki yıllarda yardımlaşmayı ve paylaşmayı kendisine şiar edinmiş esnaflarımızın oluşturduğu teşkilatlar aracılığıyla Ahilik günümüze kadar ulaşmıştır. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere bu kültürün günümüze kadar ulaşmasını sağlayan herkesi minnetle anarken, ömrünü bu uğurda harcamış rahmetli Ahi Baba Mustafa Karagüllü’yü, Ahilik Hizmet Ödülü sahibi Ahi Vakfı kurucusu ve başkanı rahmetli Galip Demir’i, Ahilik Vakfının kurulmasında büyük emeği bulunan ve kabri bugün doğup büyüdüğü Kırşehir’e nakledilen büyük ozan Şemsi Yasdıman’ı bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu.
Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Eyyup Arıcan’ın Vali Akın ile Belediye başkanı Selahattin Ekicioğlu’na Şed Kuşatması ile devam eden program, Prof. Dr. Ahmet Kala tarafından Ahilik ve Kümelenme, Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal tarafından da ‘Şecerenameler, Fütüvvetnameler ve Türk Ahiliği’ isimli konferansları ile devam etti.
Ahi Evran-ı Veli Yılı münasebetiyle hazırlanan programa Vali İbrahim Akın’ın yanı sıra Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, İl Genel Meclis Başkanı Şaban Çelik, daire müdürleri, Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Eyyup Arıcan ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. (HABER MERKEZİ)