Onur Kurulu'nu Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Parlak ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz'un oluşturduğu ve iki gün sürecek olan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Kırşehir Ulusal Müzik Çalıştayı dün başladı.
Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde yapılan Çalıştay açılışına Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk Halk Müziği Dinletisi verildi.
Başkan Selahattin Ekicioğlu Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde yapılan Çalıştay öncesi Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş’ın kabirlerini ziyaret etti.
Çalıştayın açılış konuşmalarını sırasıyla Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Filiz Nurhan Ölmez, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Erol Parlak, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve Kırşehir Valisi İbrahim Akın gerçekleştirdi.
Başkan Selahattin Ekicioğlu, yaptığı konuşmada şunları ifade etti:
“Bilindiği üzere ilimiz Şirin Kırşehir UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı içerisinde yer alıyor. Anadolu’nun ortasında Bozkırın sesini tüm yurda ve Dünyaya duyuran Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Şemsi Yastıman gibi üstatlarımız ve Anadolu Abdal Geleneğinin tüm temsilcilerinin kuşkusuz bu gelişmede sonsuz katkı ve emekleri vardır. İlimizin tarihsel-kültürel mirası içinde bulunan ve gelecek kuşaklara da özgün bir şekilde aktarmakla yükümlü olduğumuz Bozlak Müziğinin icrası kadar bilimsel bir şekilde incelenmesi de önümüzde bir görev olarak duruyor. Bu amaçla 7-8 Temmuz 2021 tarihinde Kırşehir Ulusal Müzik Çalıştayı için burada bulunmanın da gururunu yaşıyoruz. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Kırşehir Ulusal Müzik Çalıştayı'nın hazırlanması aşamasında Onur Kurulunda yer alan, başta Sayın Valimiz İbrahim Akın, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Erol Parlak ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Öcal Oğuz’a; Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Filiz Nurhan Ölmez’e ve Bilim Kurulu’nun çok değerli üyelerine buradan bir kez daha teşekkür ediyor ve emeği geçen herkesi kutluyorum. Kötülerin gölgesi olmaz dalı olmaz!” diyen Dadaloğlu’nun sözünü havalandıran Büyük Ozanlarımız Muharrem Ertaş ve Neşet Ertaş başta olmak üzere Türk Halk Müziğimizin tüm üstatlarını saygıyla anıyor; hepinizi canı gönülsen selamlıyorum.”
Çalıştay’da bir konuşma yapan Vali İbrahim Akın ise, geçmişten günümüze Kırşehir’in sahip olduğu zenginlikleriyle Türk kültür ve medeniyetinin oluşmasına katkı sağlayan önemli merkezlerden birisi olduğunu söyledi.
Kırşehir’in sahip olduğu kültürel dokulardan birisinin de yüzlerce eserle Türk müzik kültürünü besleyen ozanlarının varlığı olduğunu belirten Valimiz İbrahim Akın; “Müzik, tarih boyunca insanların duygu ve düşüncelerini anlatmada kullandıkları en etkili yöntemlerden birisidir. Orta Anadolu insanı da sevincini, acısını, hasretini, feryadını bozlaklarla ifade etmiş ve bu kültür kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Kökeni Orta Asya’ya dayanan Abdallık geleneğinin ve bozlak kültürünün yaşatıldığı en önemli merkezlerden birisi olan Kırşehir, birçok saz ve söz ustasının yetişmesine de ev sahipliği yapmıştır. Türk Halk Müziği’ne sayısız eserler kazandıran Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş, babası Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Hacı Taşan, Âşık Said ve Şemsi Yastıman gibi birçok ozanımız müzik kültürümüzün gelişmesine ve yeni sanatçıların yetişmesine katkıda bulunmuşlardır.” dedi.
Şehrimiz müzik kültürünün dünyaya tanıtılması amacıyla Kırşehir’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olması için yapılan başvurunun olumlu olarak sonuçlandığını ifade eden Vali Akın, “Kırşehir müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Türkiye’den dâhil olan ilk şehir olmuştur. Tüm kurumlarımızın ortak çalışmasının sonunda ulaşılan bu başarı ilimizin sahip olduğu müzik kültürünün tüm dünya tarafından tescili anlamını taşımaktadır. Başvurunun kabulü ile Kırşehir, sahip olduğu müzik kültürünü uluslararası ölçekte tanıtma, dünyadaki diğer müzik şehirleri ile ortak faaliyetler yürütme, kentin kültürel gelişimine müzik alanında katkıda bulunma fırsatı yakalamıştır. Bu vesileyle, gerek eserleriyle gerek kendine has üsluplarıyla bu kültürü zenginleştiren ve Türk Halk Müziği’nin uluslararası ölçekte tescillenmesine katkı sağlayan gönlü yüce tüm ozanlarımızı saygı ve hürmetle yâd ediyorum.” şeklinde konuştu.
Birçok akademisyenin görüşlerini açıklayacağı ve iki gün boyunca sürecek olan Kırşehir Ulusal Müzik Çalıştay’ında çeşitli dinleti ve konserler de yer alıyor.
Akşam saat 20:00-22:00 arasında da Cacabey Meydanı’nda verilen Mehter Takımı Konseri, Mahalli Sanatçılar Konseri ve Gülşen Kutlu Konseri ise büyük beğeni topladı. (HABER MERKEZİ)