“Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut” diyen Ahi Evran-ı Veli’nin sosyal ve ticaret hayatını düzenleyen öğreti, prensip ve felsefesi Kırşehir’de yaşatılıyor…

ESNAF BAYRAMI’NI KUTLUYORUZ

Yarınki kutlamalara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in katılması bekleniyor...

Dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkârların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla, "Elini, dilini, belini bağlı; kapını, gönlünü, sofranı açık tut" prensibi temel alınarak 58 yıldır bayram, 35 yıldan bu yana da hafta niteliğinde Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı olarak kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde paneller, konferanslar, çeşitli gösteriler, sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştiriliyor. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) organizasyonu ve Halkbank’ın sponsorluğunda bu yıl 35’incisi kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde yarın saat 9.00’da Genç Ahilerin Vali H. Mete Buhara’yı makamında ziyaret etmesi ile başladı. Saat 10.00’da Kuran-ı kerim Tilaveti ile Uzun Çarşı’da açılış duası okundu, Şed kuşatma törenini Ulusal Afiş Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı.  Ardından Kırşehir il yöneticileri esnaf ziyaretleri yaptılar.

Saat 12.30’da Ahi Evran-ı Veli adına Ahi Evran Camii’nde mevlit programı gerçekleştirildi ve saat 13.30’da İş Bankası önünde Ahi Pilavı, helva ve şerbet ikramı yapıldı. Türkiye genelindeki tüm camilerde saat 13.30’da Ahilik konulu vaaz verilip, hutbe okundu ve halka Ahi Pilavı ikramında bulunuldu.

Saat 16.00’da Gölhisar Gölpınar mevkiinde Ahi Evran-ı Veli ile Hacı Bektaş-ı Veli buluşması canlandırıldı, akşam saat 19.00’da Cacabey Meydanı’nda Selma Geçer ve saat 20.00’de Nazlı Öksüz konseri ve ardından Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde Helebiş Gecesi gerçekleştirildi.

Yarınki kutlamalar ise Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde saat 10.00’da Satranç Turnuvası ile başlayacak, saat 14.00’te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde İç Anadolu Kadın Kooperatifleri Eğitimi verilecek, saat 16.00’da Cacabey Meydanı’nda Ahi Pilavı, Şerbeti ve Helvası İkramının ardından saat 16.30’da yine Cacabey Meydanı’nda Jandarma Genel Komutanlığı Bando Gösterisi yapılacak.

Yarınki gerçekleştirilecek 58. Ahilik Esnaf Bayramı kutlamaları Cacabey Meydanı’nda saat 17.00’de Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katılmasının beklendiği programda açılış ve protokol Konuşmaları gerçekleştirilecek. Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Bölüğü Konseri, Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar Helikopter Gösterisi’nin ardından Şed Kuşatma Tiyatral Gösterisi yapılacak. Son olarak düzenlenecek ödül töreniyle Yılın Çırağına, Yılın Kalfasına, Yılın Ahisine, Ahilik Hizmet Ödülü, Ahilik Onur Ödülü verilecek. Kutlamalar akşam saat 19.15’te Gülşen Kutlu Konseri ile sona erecek. (HABER: BEYHAN BALLI)