DEVA Partisi Kırşehir İl Başkanı Metin Atabey:

“Ahi Evran Yılı'nda artık Kırşehir’imiz için etkili adımlar atılmalı”

DEVA (Demokrasi ve Atılım Partisi) Partisi Kırşehir İl Başkanı Metin Atabey, 2021 yılının UNESCO tarafından Ahi Evran-ı Veli'ye atfeddilmiş olması ile ilgili bir açıklama yaptı. 
“Sadece adı ile gurur duyacağımız değil, ekonomik potansiyelimizin arttığı, esnafımızın nefes aldığı bir yıl olsun!” dileğinde bulunan Başkan Metin Atabey, 2021 Ahi Evran yılı için Ahilik anlayışındaki hoşgörünün, adaletin, merhametin, sevginin, birlik ve beraberliğin dayanışmanın toplumun her kesimine uygulanmasının önemine dikkat çekti. 
Başkan Atabey, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:
“Ahilik Teşkilatı 13.yüzyılda politik ve sosyoekonomik ihtiyaçların karşılanması amacıyla kardeşlik, dürüstlük, eli açıklık ilke edinilerek ilimiz Kırşehir’de Ahi Evran Veli tarafından kurulmuştur. 2021 yılının UNESCO tarafından Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran- ı Veli’ye atfedilmiş olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyor ve aynı zamanda da şehrimiz içinde hayırlara vesile olmasını diliyoruz. 
“Sayın Cumhurbaşkanı da yaptığı açıklamada ‘Kardeşliğe, cömertliğe, yiğitliğe, fedakârlığa, ahlaka, akla, bilime ve sanata dayanan, kaliteli üretimin ve adil paylaşımın esas alındığı ahilik teşkilatının Anadolu’da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturduğu’ şeklinde nitelendiriyor. Ancak bizler Kırşehir halkı olarak uzun yıllardır bilime, ilime, istihdama, gelişmeye yönelik adımlardan hep mahrum kalmaktayız.
“Bizler Ahi Evran yılı içerisinde artık Kırşehir’imiz için etkili adımlar atılmasını istiyoruz. Bunun için yapılması gerekenlerden birisi öncelikle Ahiliğin temeli oluşturan esnaf ve sanatkârlarımızın yeterince desteklenmemesi konusudur. Zaten günlük kazançla geçimini sağlayan esnafımız pandemi süreciyle birlikte ciddi geçim sıkıntısı çekmektedir. Esnaflarımız hükümetten sorunlarının çözülmesine yönelik etkili bir çalışma beklerken hükümet, esnafımıza 500 TL gibi komik bir kira yardımı yapacağını açıkladı. Enflasyon rakamlarında ki artış ortadayken esnaflarımıza verilecek olan 500 TL’lik kira yardımı yetersiz kalmaktadır. pandemiden dolayı uzun süredir iş yerini bile açamayan esnafımızın daha ciddi desteklere ihtiyacı vardır. Sigorta ödemesi, vergi ödemesi, kira ödemesi, stopaj ödemeleri devam eden esnafımıza yönelik ciddi tutarlarda destek verilmelidir. Ayrıca esnafımızın tek derdi dükkân kirası değildir.  Esnafımız evinin geçimini sağlayamıyor, çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayamıyor, aylardır kapalı olan dükkânının vergisini veremiyor, esnafımızın artık dayanacak gücü kalmamıştır. Peki, hükümetimiz esnafımızın bu zor durumdan refaha çıkması için ne yapıyor? Esnafımızı sorunlarıyla baş başa bırakıyor. Siz değerli Kırşehir halkına soruyoruz hükümetimizin bu tutumu Ahilik anlayışına ters düşmüyor mu? 
“Bir diğer unsurda Ahiliğin şehri Kırşehir’imizde kutlanması gereken Ahilik Haftası geçtiğimiz yıl Konya da kutlanmıştı, bu zamana kadar Ahiliğin başkenti olan Kırşehir’de kutlanan Ahilik Haftası neden geçen sene Konya’da kutlandı? Umarız ki Hükümet son yapılan seçimlerde Kırşehir’den istediği sonucu alınamadı diye değildir. İnanıyoruz ki bu yıl Ahilik Haftasının ilimizde kutlanması için ilimizi temsille mükellef kişiler gerekli adımları atacaklardır.
“Son olarak da Ahiliğin merkezi olan ilimizde 2013’ten bu yana yapılan ve bir türlü tamamlanamayan Ahi Evran-ı Veli Külliyesi bir an önce tamamlanmalıdır. Hele ki 2021 yılı UNESCO tarafından Ahi Evran yılı ilan edilmişken tamamlanmamış çalışmalar şehrimize yakışmamaktadır. İktidarın küçük ortağı Sayın Bahçeli, Astronotlara Türkçeye uygun olsun diye “Cacabey” ismini verelim dedi. Cacabey Medresesinin tarihini düşününce Astronotlara “Cacabey” demek yerinde bir yaklaşım ancak iki yıldır bitmeyen Cacabey Medresesi Restorasyonu çalışması bir an önce tamamlanansa şehrimiz açısından daha iyi olacaktır. Sonuç olarak, 2021 Ahi Evran yılında acilen ilimizin turizm potansiyelini yükseltmek amacıyla hem ülkemizin ilk gökbilim medresesi olan Cacabey Medresesi restorasyonu hem de Ahi Evran Veli Külliyesi tamamlanmalıdır. 
“Bizim isteğimiz 2021 Ahi Evran yılı için Ahilik anlayışındaki hoşgörünün, adaletin, merhametin, sevginin, birlik ve beraberliğin dayanışmanın toplumun her kesimine uygulanması, “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” anlayışının kamusal ve özel sektörün tamamında uygulanması, insanların etnik kökenine, siyasi düşüncesine, inanç sistemine bakmadan ahlak ve erdem sahibi olan her insanı ve mesleği yüceltmek gerekir, bu anlayışla mesleki dayanışma ve toplumsal dayanışmayı temin ederek, 2021 yılının Ahi Evran yılı olarak gerçek bir anlam kazanması için Kırşehir’imizin gelişmesi, istihdamını artması, yarım kalan projelerin tamamlanması için çözüm tabanlı projelerin gerçekleştirdiği bir yıl olması gerekmektedir. 
“Kırşehir’imiz için isimden ibaret bir Ahi Evran yılı olmasını istemiyoruz. Ahilik kültürümüzün yaşatılmasını ve tüm dünyada da  hak ettiği gibi tanıtılmasını istiyoruz . Çünkü Ahilik kültürümüz bunu hak ediyor. Bundan dolayı diyoruz ki Kırşehir’in Deva’sı Hazır…” (HABER: BEYHAN BALLI)