Bir şehrin güzelliği, kalkınmışlığının göstergesi geniş imar alanları geniş tutulan bulvarların çokluğu ile yapılan planlama ve uygulanmasıdır . Bu planların aksaksız bir şekilde hayata geçirilmesinde o şehrin kalkınması da bu şekilde yapılacak projelere bağlıdır.

Bir şehrin güzelliği, kalkınmışlığının göstergesi geniş imar alanları geniş tutulan bulvarların çokluğu ile yapılan planlama ve uygulanmasıdır .
Bu planların aksaksız bir şekilde hayata geçirilmesinde o şehrin kalkınması da bu şekilde yapılacak projelere bağlıdır.
Küçük düşünülerek “bu benim ahbabım, bu benim dostum,bu benim akrabam, bu insan partimize yakındır” diye küçük düşünülerek kendi hayal dünyasında geliştirdiği projeleri hayata geçirmek için uğraşan idareci veya seçilmiş bu şekilde davranarak kendi egosunu tatmin eder, Kırşehir’in geleceğine büyük darbe vurur. Birilerini mutlu ederken şehrin büyük çoğunluğunun ızdırap çekmesine vesile olur.
Cumhuriyetimizin Kurucusu, Büyük Önderimiz, Kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’e “Paşam Kızılay’a yol açacağız. Genişliğinin ne kadar olmasını istersiniz?” diye sorduklarında söylediği metre o zamanın küçük beyinli idarecileri tarafından çok geniş görünmüş olacak ki, inanamamışlar ve “Paşa’ya bir daha soralım” dediklerinde tekrar sormak için gelen kalem müdürüne “Akşam sorduğunda sana söyledim ya çocuk” diyerek soran zatı muhteremi terslemesi geleceği nasıl okuduğunun bir göstergesi değil midir?
Şehrimizde resmi verilere dayanarak söylenen araç sayısı 60 bine yaklaşmıştır. Ana arterlere kavşaklara, yollara baktığımızda trafik sıkışıklığını görmemek ilimiz için körlük olur.
Bugün Kırşehir’in bütün ana cadde ve bulvarları araçtan geçilmiyor, otopark sorunu giderek içinden çıkılmaz hale geliyor. Bırakın ana caddeleri, ara sokaklar bile otopark olmuş. Bu ili yönetenler nedense bu konunun üzerine gitmiyor, ya da gidemiyor.
Bu sorunu kim, nasıl çözecek herkes gibi ben de merakla bekliyorum.
Sen bir şehre 20-30 daire için ruhsat vereceksin, ama altına otoparkı zorunlu hale getirmeyeceksin! (Pardon otopark zorunlu ama, yatır belediyeye üç-beş bin lira dükkana çevir olup bitsin!) Sonra da “ne yapalım araç sayısı çok, bu sorunu çözmek için çaba harcıyoruz, mutlaka çözeceğiz” diyerek bu şehirde yaşayanları avutacaksın!
Bununla beraber otopark sıkıntısı büyüyen ilimizin su sıkıntısı imar alanlarının darlığı bununla beraber son günlerde yaşadığımız su sıkıntıları ve yazmaya imtina ettiğimiz onlarca sorun varken şehrimizin imar uygulamalarında bilhassa ana arterler üzerinde Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar uygulanan yanlış imar uygulamaları varken bunları görmemezlikten gelmek aptallıktır.
Bu sorunlarının tamamının çözümü seçilmiş ve atanmışların görevidir. İlimizde son yıllarda Terme Caddesi diye tabir ettiğimiz eski Prof. Dr. Bade Caddesinin cazibe merkezi olmasının ve buradaki kiraların artmasının bu caddenin geniş olmasından kaynaklanmıyor mu?
Şehrimizde 1950’li yıllarda yapılan yıkılan vilayet binası bu binanın imarının geniş tutulması binanın yoldan metrelerce uzağa yapılması bahçesinin olması ilimiz için bir örnekti. Ama o yıllardan sonra gelen belediye yetkililerin şehrin çeşitli yerlerindeki yanlış imar uygulamaları gibi bu caddenin de daraltılması imara aykırı binaların yapılmasına müsaade edilmesi. İşte burada yaşanan sıkıntıların başlangıcı olmamış mıdır?
İlimizde trafik sorunu dahil bugünkü yaşadığımız sıkıntıların yegane sebebi dar tutulan imar alanları değil midir?
Şehrimizde birkaç tane bulvar olana kadar her açılan cadde bulvar olsaydı iyi olmaz mıydı?
Şehrimizin meydanının olması MHP’li Belediye Başkanı Metin Çobanoğlu döneminde kamulaştırılan alanlarla başlamıştı. Bugün Cacabey Meydanı’nın oluşumunun temeli o dönemde atılmıştı. Bugünkü belediyemizin hayata geçirdiği Kent Park Projesi de MHP’li belediyenin projesidir.
Kalenin yeşillendirilmesi, Terme travertenleri ve mahalle çeşmeleri dahil birçok proje de MHP’li Belediye Başkanı Metin Çobanoğlu dönemin eseridir.
Ancak Çobanoğlu’ndan sonra seçilip gelenler bu yapılan hizmetlerin birçoğunu önce atın duruma getirdiler, sonra restorasyon yaparak ve milyonlarda lira harcayarak yeniden dizayn ederek “İşte hizmet, işte yatırım!” diyerek halkın gözünün içine baka baka göz boyadılar.
İşte İkizarası’ndaki Kent Park, Hılla Gölü Parkı, Hayvanat Bahçecisi olarak bilen Aşıkpaşa Öğretmenler Parkı bunlardan sadece birkaçıdır. Şimdi yeniden düzenlemeye gidilen Kale’nin çevre düzenlenmesi ve ağaçlandırılması da Metin Çobanoğlu’nun eseriydi. Ama dedim ya önce bakmadık, atıl hale getirdik, sonra yapılan bütün harcamaları bir kalemde silerek sil baştan yeni bir projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadık. İnşallah Kalemiz bu projeyle Kırşehir’e faydalar sağlar, bir dahaki belediye yönetimlerinin yaz-boz tahtasına çevrilmez.
Kale dedim de yukarıda belirttiğim gibi şehrimizde otopark sorunu giderek içinden çıkılmaz bir hal aldığı için çarşı esnafları araçlarını Kale’nin bir kısmına park ediyor, iş için gittiklerinde buradan araçlarını alıp kullanabiliyorlardı. Şimdi Kale’de başlayan inşaat çalışmaları nedeniyle Kale’ye de otopark yapılamadığına göre çarşı esnafının araçları da şehrin cadde ve sokaklarına park etmek için epey zorlanacakları ortadadır.
Ne diyelim zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış. Bizimkisi de o hesap. Nasıl olsa Kırşehir Belediyemizin para sorunu yok, kaynak zorunu hiç yok. Yap-yık, yeniden yap!
Hikaye bu ya aynı fukaranın affedersiniz eşeğini kaybedip bulduğunda sevinmesi gibidir bu yaşananlar.
Şimdi sözün özüne gelirsek şehrimizi bir tabak gibi düşünüp birkaç kişinin menfaatlenmesi uğruna yanlış yapmamak lazım. Şehrimizi idare eden seçilmiş ve atanmışlar şehrimiz bir sini gibi düşünün, bu siniden faydalanan bir şehir oluşturun ve herkesin yaşamını kolaylaştıran bu idarecilere dua etsin.
Bir şehrin geleceğini okuyamayanlar hem kendine, hem de yaşadığı topluma büyük zararlar verir. Yapılması düşünülen kamu binaları dahil kentsel dönüşüme giren binalar dahil lütfen ve şehrin geleceği için dar, basit, şahısların menfaatine dayalı düşünmeden şehrimizi geniş, ferah yaşanan sorunlarının ve yaşanacakların sıfıra düşürülecekmiş gibi hareket etmek bu şehirde yaşayan herkesin menfaatine olacaktır.