Geçtiğimiz Pazar günü yapılan 2022 yılı KPSS sınavında şaibe iddiaları gündeme geldi ve bu şaibe herkesi ayağa kaldırdı ve sonuç KPSS iptal edildi.  

Millet olarak malum geçmişte yapılan birçok sınavda soruların önceden alınıp eş, dost, ahbaplara veya bazı cemaat üyelerine verildiğini yaşadık, gördük o nedenle sınavlarda soruların bir yerlere gönderilmesine alışığız artık.

Bu kez de 31 Temmuz 2022 tarihinde Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından tüm illerde gerçekleştirilen, Kamu Personeli Seçme Sınavı sorularının kimi yayınevleri ile aynı soruların sorulduğu gündeme geldi ve hatta bomba etkisi yarattı bile. Şimdi birçok yurttaşımızı konu ilgilendiriyor. Zira aylarca emek verilerek çalışılmış, dershanelere gidilmiş, yardımcı kaynaklar satın alınmış ve sınavda başarılı olmak hedef edinmiştir.

Sınav sonrasında böylesi bir durumla karşılaşılması elbette ki insanlarda bir hayal kırıklığı yarattı ve her insan birbirine soruyor:

“Sınav iptal olur mu?”

“İptal olursa yenisi ne zaman yapılır?”

“Yine sorular başka yerlere verilir de emeğimiz çalınır heba olur mu?” gibi sualler dillerden düşmezken, benim bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde ÖSYM tarafından KPSS’nin iptal edildiğini öğreniyorum.  

Düşünebiliyor musunuz bir KPSS sınavını bile doğru dürüst, şaibesiz yapamıyoruz maalesef.

İnsanın aklına her türlü kuşkular da geliyor doğal olarak. Askeri sınavlar, Emniyet teşkilatı sınavları, İnfaz Koruma Memurluğu sınavları, yargı mensuplarının mesleğe kabulü sınavları gibi akla gelen tüm sınavlarda acaba yine ne gibi şaibe var demeden geçilmiyor nedense. Eeee yıllarca yapılan sınavlarda şaibeler bir bir gün yüzüne çıkınca insanların kuşku ile bakması da normal bir durum gibi sanki.

Olayın medyaya ve basına yansımasından sonra görevden almalar başladı, iyi ama bu durum sadece birkaç kişiye mal edilip “Gereği yapıldı” denilerek üstü kapatılmamalı.

Bu durum tüm ülkenin ortak sorunudur, T.C. yasaları içinde gereği mutlaka yapılmalı ve tüm sorumlular hem görevlerinden el çektirilmeli, hem de gerekli cezaya çarptırılmalıdır.

KPSS’de yaşanan şaibenin karanlıkta kalmaması ve bir an evvel gün yüzüne çıkartılarak gerçeklerin milletle paylaşılmasında yarar olduğunu düşünürken, sınavın iptal edilmesi çok yerinde bir karar olmuştur.

Geçmişte bu tür hadiseleri sıkça yaşadık, aynı hadise bugün de ne yazık ki karşımıza çıktı, ancak bundan sonra bu tür hadiseler yaşanmamalıdır. O nedenle gereği bir an evvel yapılmalı, ilişkilerdeki sislenmiş bulutlar dağıtılmalı ve ülke özlem duyduğu aydınlık geleceğe umutla bakabilmelidir.

Ülkeyi yönetenler, KPSS gibi bir sınav şaibesiz, hakkaniyetli bir şekilde yapamıyorsa, ülkede var olan diğer yaşamsal diğer sorunları nasıl çözecek?

Sanayide, tarımda üretim nasıl artırılacak, raydan çıkmış ekonomi eski haline nasıl getirilecek?

İşsizliğe nasıl çözüm bulunacak, yoksul insan sayısı her gün artış gösterirken ne gibi çözümler sunulacak?

Bu gibi sorunlar yazmakla bitmez elbette, onun için bir yerden başlamak gerekir, en azından liyakatli kadrolarla doğru işler yapılarak birçok sorunun üstesinden gelineceği aşikâr, hele bir denense…