Ülkemizin ekonomisi krizde olduğu bir süreçte dünyayı tehdit eden korona virüsü, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızı olmak üzere tüm milleti ekonomik açıdan olumsuz yönde etkisi altına aldı.
İnsanların hem sağlığını hem de ekonomik yönden cebini olumsuz etkiledi, etkilemeye de devam ediyor. Yaklaşık üç aydır alınan yoğun tedbirler sonucunda yavaş yavaş kontrollü normalleşmeye geçiş yapılmaktadır. Virüsle mücadele de devletin almış olduğu kararlar ve vatandaşların da buna uyum sağlaması hasarlı da olsa 1 Haziran itibariyle kontrollü normalleşmeyi getirdi.
Virüs henüz bitmedi, mücadele halen devam etmekte ancak vatandaşın gücü bitti. Ekonomik olarak zaten zor durumda olan insanların gelirleri bir anda kesildi ve yaşamın zorlukları ile hazırlıksız karşı karşıya kalındı. İş yerleri kapandı, çalışanlar işinden oldu, can derdine düşen insanlar evlerinden çıkamaz duruma geldiler. Aileler zarar gördü, toplum zarar gördü, devlet zarar gördü ve dünya zarar gördü.
Kapanan iş yerleri sahipleri kazanç elde edemedi, çalışanları işinden oldu, açık tutulan iş yerlerinde de ticaret olmadı. Tüm ülkemizde olduğu gibi Kırşehirimizde de 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla kontrollü normalleşme süreci başladı ya, iş yerlerinin kirası, stopaj vergisi, peşin vergiler, KDV, v.s. birikmişti şimdi onların ödenmesi ne sıra geldi. Olmayan ticaretin gelir vergisi ödenecek, KDV si ödenecek, stopaj vergisi ödenecek v.s.
İşte devlet burada bir düzenleme yaparak bu süreçte bazı giderlere muafiyet sağlanabilirdi.
Neyse korona virüsü tehlikesi henüz ortadan kalkmamışken normal yaşantımıza kontrollü bir şekilde devam edeceğiz. İyi de ülkemizin parası yabancı para yani döviz karşısında her geçen gün değer kaybediyor. Gıda ürünlerine her gün zam üstüne zam geliyor, giyim, ulaşım, elektrik, su, doğalgaz, petrol ürünleri gibi, yani deyim yerindeyse iğneden ipliğe zam zam zam yapıldı, alım gücü zayıfladı, bunun bir telafisi yapılmalı.
Şimdi dünya da ve ülkemizde korona virüsü devam ederken kontrollü normalleşme sürecinde birçok alanda değişimler yaşanacak gibi, özellikle ekonomide kamunun ağırlığının artacağı bir döneme girileceği şimdiden görülmektedir. Zira tablo ağır bu işin mücadelesini ancak devlet yapabilir. Salgın sırasında dünya devletlerinden hiç birinde özel sektörün bu alanda mücadele üstünlüğünün olduğu söz konusu yapılmadı.
Corona virüsü ile yapılan mücadelede olduğu gibi şimdi de kontrollü normalleşmeye alışılmalı. Sağlıklı kalmak için, ekonomik olarak daha fazla kayıp yaşamadan kontrollü normalleşmeye bir an evvel uyum sağlanmalıdır.