Sivil toplum örgütleri bir ilin hatta bir ülkenin ekonomik ve kültürel alanda gelişmesinde, kalkınmasında önemli rol oynayan kuruluşlardır. Bu kuruluşlar içerisinde öyleleri var ki siyasilere yön verecek güç, bilgi ve kapasitelere sahipler. Yakın tarihimizde bunun örneklerine çok şahit olduk.
Söz konusu sivil toplum kuruluşlarından Kırşehir'de de mevcut olup, ancak çok aktif ve güçlü oldukları, ekonomik ve kültürel anlamda Kırşehir'e katkıları oldukları söylenemez.
Bahsettiğim sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi de Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği olarak bilinen KIY-ŞAD'dır.
KIY-ŞAD son bir yıla kadar tabelası olup, icraatı olmayan dernek görüntüsü veren ve şimdiye kadar önceki başkan İsa Erdoğan'ın büyük fedakarlıklar yaptığı ve kendisine ait dükkanı KIY-ŞAD üyelerinin kullanmasına izin verdiği, şahsi gayretleriyle bir yerlere getirmeye çalıştığı dernekti.
KIY-ŞAD'ı tabelası olan, icraatı olmayan dernek olarak çok eleştirdik, bu eleştirilerde haksız değildik. Biz KIY-ŞAD' tın adına sahip çıkmasını Kırşehir'in kültürel anlamda gelişmesine katkıda bulunmasını, programlar organize etmesini istiyorduk.
Ancak yakın zamana kadar KIY-ŞAD' tan böyle organizasyonlar görememiştik. Geçtiğimiz yıl Başkanlığına Veysel Turgut'un, Başkan Yardımcılığına Erdoğan Çalışkan'ın getirildiği KIY-ŞAD kısa sürede bayağı yol kat etmeye, programlar, şölenler düzenlemeye ve Kırşehir'e kültürel alanda katkı vermeye, KIY-ŞAD adında bir sivil toplum örgütü olduğunu öğretmeye başladı.
En yakın örneğini geçtiğimiz perşembe akşamı Neşet Ertaş Kültür Merkezinde Iraklı Türkmen Kardeşlerimiz için düzenledikleri programda gördük.
Eşimin annesinin rahatsızlığı dolayısıyla otuz beş gün süren Eskişehir serüvenimiz bitti ve bugün itibarıyla Kırşehir'e geleli bir hafta oldu. Eskişehir'den geldikten bir gün sonra evimizin ihtiyaçları için alış veriş yapmak üzere çarşıya çıktığımızda telefonla eşimin Ankara'daki doktoru Prof. Dr. Cenap Dener hocam aradı ve "önümüzdeki hafta kontrollere beklediğini" söyledi ve bir müddet değişik konularda sohbet ederken, Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Veysel Turgut ağabeyimizle karşılaştık, kendisi telefonla konuşmamı görünce kısaca "perşembe akşamı Neşet Ertaş Kültür Merkezinde Iraklı Türkmen Şairlerin programı olduğunu ve bizleri beklediğini" ifade etti.
"Davete icabet sünnettir" diyerek perşembe akşamı programa gittim. Bir veya iki kişinin Irak'tan geldiği diğerlerinin Kırşehir'de yaşadıklarını öğrendiğim Türkmen kardeşlerimizin hazırladığı okunan şiirlerle, türkülerle, oyun ekibiyle çok güzel ve değişik program izleme fırsatı bulduk.
Savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek ülkemize ve Kırşehir'e gelerek yaşamlarını sürdürmeye çalışan Türkmen kardeşlerimiz programa öylesine güzel adapte olmuşlar ki bir kaç saatliğine de olsa yaşadıkları bütün sıkıntılarını, acılarını ve üzüntülerini unutarak kendilerine de bizlere keyifli saatler yaşattılar.
Bu program iki bakımdan önemlidir. Birincisi Vatanlarını, yurtlarını, evlerini terk ederek Kırşehir'e gelen Iraklı Türkmen Kardeşlerimizin Türkiye'de ve Kırşehir'de kendilerini öz vatanlarında gibi hissetmeleri, mutlu olmaları.
İkincisi de yıllardır Kırşehir' de tabelası olan ama icraatları olmayan Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneğinin Veysel Turgut'un başkanlığa seçilmesiyle birlikte son günlerde biraz canlanır gibi olması ve ardından da sadece Türkmen kardeşlerimizden oluşan böylesine güzel bir organizasyonu düzenlemesiydi.
Bizim KIY-ŞAD'tan yıllardır istediğimiz ve kendilerine söylediğimiz “aktif olun, programlar düzenleyin, Kırşehir'de yapılacak şiir şölenlerinde etkin rol alarak ön plana çıkın ve meydanı omuzunda çanta, elinde tablet bilgisayar, Kırşehir cadde ve kurumlarında şairim, halk ozanıyım, Kırşehir bir tarafa, ben bir tarafa, beni başkalarıyla karıştırmayın” diye gezen, İl Kültür Müdürlüğünü ve İl Kütüphanesini mesken tutan, fotoğraf karelerinde yer almaya çalışan, Neşet Ertaş'ı anma törenlerinde ve diğer proğramlara bir şekilde giderek çaktırmadan Sayın Valimizin veya Belediye Başkanımızın yanına geçerek fotoğraflarda yer alan, bunları sosyal medyada paylaşan sonrasında "beni bizzat davet ettiler" diyen veya kendisini başka bir programa zorla davet ettirip, "beni aradılar davet ettiler sen olmazsan olmaz" dediler gibi asılsız yalan söylemlerle gezen KIY-ŞAD'ın üyeliğini düşürdüğü, arasına almadığı zübük zadelere bırakmayın” diye çok söyledik ama yakın zamana kadar KIY-ŞAD çok aktif olmadığı gibi ne acıdır ki kendi aralarında birlik ve beraberliği sağlayamadıklarından Kırşehir Meydanları zübüklere kalıyordu.
Neyse ki özellikle son bir yılda Veysel Turgut' un başkan olmasıyla birlikte kendi aralarında birlik ve beraberliği sağladılar, çeşitli şiir şölenleri düzenleyerek adlarından söz ettirmeye Kırşehir'de Yazarların ve Şairlerin ve bu yazar ve şairlerin bağlı bulunduğu derneğin olduğunu öğrettiler.
Zararın neresinden dönülürse kardır diyerek son günlerdeki çalışmalarından ve düzenledikleri organizasyonlardan dolayı KIY-ŞAD Başkanı Veysel Turgut'a, Başkan Yardımcısı Erdoğan Çalışkan'a, KIY-ŞAD'ın bu günlere gelmesinde büyük emeği olan önceki başkanlar İsa Erdoğan' a, Ayfer Şahin hocama, emeği geçen çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyor ve kendilerinden değişik organizasyonları beklediğimizi belirtmek istiyorum.
Biz sadece KIY-ŞAD' tan değil Kırşehir' de faaliyet gösteren diğer derneklerden ve oda başkanlıklarından Kırşehir yararına çalışmalar yapmalarını istiyoruz. Eğer o derneklerde ve odalarda görev alıyorsanız Kırşehir'in hayrına üzerinize düşen ne ise gereğini yapın. Mensubu bulunduğunuz dernekleri, odaları protokolde yer almak, yemek, toplantı ve diğer davetlere katılmak, devlet parasıyla Ankara ve İstanbul'da düzenlenen programlara katılarak boy göstermek, sahte gülücüklerinizi dağıtarak sosyal medyada paylaşmak için kullanmayın.
Maalesef hepsi değil ama bir kaç dernek yöneticileri mensubu bulundukları dernekleri amacı dışında ve yukarıda belirttiğim şekilde kullanmaktadırlar. Bu dernek yöneticileri ayrıca kardeşlerini bir yerlere getirebilmek için ilgili yerde görevli kişiler hakkında yalan ve iftira gibi söylemlerde bulunmaları bilgimiz dahilindedir.
Bu derneklerin ve odaların amacı; görev ve yetkileri kapsamında Kırşehir' in gelişmesine, kalkınmasına hizmet etmektir. Ancak bazı dernek ve oda yöneticilerinde bunları göremiyoruz
Ne diyelim her işin bir sonu olduğu dünyamızda Allah bu insanların içlerine vicdan merhamet versin.