Kırşehirli yazar Şahin Tokmak, ‘Dağarcık’ (Kırşehir kelimeleri ve Kırşehir ağzı) adlı kitabıyla Kırşehirli hemşehrilerinin kalbini fethetti. 2022 yılında çıkardığı kitabında Kırşehir’in şivesi haline gelmiş yöresel kelimelerin, deyimlerin yanı sıra yazdığı şiirlerine de yer verdi.

Yazar Tokmak daha önce çıkardığı, Mucurlu Şairler ve Yazarlar Antolojisi, Horasandan Anadolu’ya Kırşehir adlı kitaplarını da sevenleriyle buluşturarak hemşehrileri tarafında büyük beğeni aldı.

“Ölmez, sağ olursam bu yaz inşallah

Vali Demiryürek: “Gençler, bu sınav bir sonuç değil; yeni başlangıçların adımıdır”
Vali Demiryürek: “Gençler, bu sınav bir sonuç değil; yeni başlangıçların adımıdır”
İçeriği Görüntüle

Sılayı bir daha görmek istiyorum

Kırşehir’e varsam ya ağşam, zabah

Topraklara yüzüm sürmek istiyom”

Dörtlükleriyle “Memleket Hasreti” şiirini halka mal ederek Kırşehir’e olan sevdasını da göz önüne serdi. Yazdığı kitaplarıyla hemşehrileri tarafından tanınan ve bilinen Tokmak, Kırşehir Çiğdem Gazetesi’ne imzalı kitaplarından hediye ederek, “Kırşehir’e gönül vermiş biri olarak dilimizin döndüğü, elimiz tutuğu yere kadar yazmaya Kırşehir’i tanıtmaya sevdirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Şahin Tokmak kimdir?

1966 yılında Kaman ilçesine bağlı Demirli köyünde doğan Tokmak, Demirli Kasabasında İlkokulu, Kaman ilçesinde Orta-okulu ve Endüstri Meslek Lisesini bitirdikten sonra 1986 yılında Çukurova Üniversitesi İskenderun Meslek Yüksek Okulu Harita Kadastro bölümünden mezun oldu.

1986 yılında Gür-iş şirketinde Altınkaya barajında türbün genanatör bölümünde topograf olarak çalıştı.

1987 yılında Tarım Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Bölge Müdürlüğünde Harita Teknikeri olarak memuriyete atandı. Başarılı çalışmaları sonucu yurt dışına gönderilmek üzere 1989 yılında Ankara'da Gazi Üniversitesi bünyesinde; Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Lisan Okuluna devam etti.

Şanlıurfa'ya dönüşünde Tarım Reformu bünyesinde kurulan Koruklu Çiftçi Eğitim Merkezinin kuruluş ve yapılanmasında görev aldı. Bu görevi yürütürken Köy Hizmetleri Kırşehir İl Müdürlüğüne tayin oldu.

Kırşehir İl Müdürlüğünde etüt proje şubesinde planlama kısmında görev aldı. Bu görevi yürütürken; Kırşehir'in ilçelerini, kasabalarını, köylerini ve en alt yerleşim birimine kadar tanıma ve hizmet etme imkânı buldu. Bu birikimlerini değerlendirdiği çalışmalarını yayına hazırladı. 1995 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi.

2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapatılıp İl Özel idaresine bağlanması nedeniyle memuriyetine burada devam etmekte, aynı zamanda İl Özel İdaresinin 2007-2009 yılları arasını kapsayan İl Özel İdaresi "Stratejik Plânı"nın koordinatörlüğünü yaptı. 2011 yılı Şubat ayından bu yana Mucur ilçe özel idare müdürü olarak görevini yürütürken 2021 Nisan ayında Akçakent ilçe özel idare müdürlüğüne atandı.

Kırşehir'de Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmalarına katılmakta ve çalışmalarda aktif olarak görev almaktadır.

Evli ve 3 çocuk babası olan yazar Tokmak "Dağarcık" "Horasan'dan Anadolu'ya Kırşehir" "Mucurlu Şairler ve Yazarlar" kitabı yayınlanmıştır. Bu kitap ise Dağarcık serisinin birinci kitabı olan; Dağarcık (Kırşehir kelimeleri, Kırşehir ağzı) kitabıdır.

Muhabir: Gurbet Erul