Kırşehir’in içine düştüğü şu çaresizliği, sahipsizliği nasıl yazsam, nasıl dile getirsem bilemiyorum. Boşuna üzülüyorum, boşuna elemler içindeyim. Ama yine de yazacağım. Çünkü ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim Kırşehir benim için çok önemli.

Kırşehir demek, Pir Ahi Evran-ı Veli demek.

Kırşehir demek, gök bilimleri medresesi Cacabey demek.

Kırşehir demek, Türkçe yazıp, Türkçe konuşan Aşık Paşa demek.

Kırşehir demek, Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli demek.

Kırşehir demek, Osmanlı’nın temelini atan Şeyh Edebali demek.

Kırşehir demek, yiğit siyasetçi Osman Bölükbaşı demek.

Kırşehir demek şair-yazar-hukukçu Celâl Tekiner’in kutsal kenti demek.

Kırşehir demek, ünlü bozlakçı Neşet Ertaş demek.

Kırşehir daha başka neleri ile tanınıyor, biliniyor?

Kırşehir tarihini incelediğimizde görüyoruz ki belki hiçbir ile nasip olmayan değerlere sahibiz. Ama nedense Kırşehir bu değerlerinden hiçbir zaman yararlanamadı. Kırşehir’in siyasetçiler, sivil toplum kuruluşlar faydalanmak için girişimler başlatmadı. Terkedilen kaderini değiştiremediler nedense… Çaresizlik kaderin oldu böylece.

Öncelikle hatırlatmalıyım ki, Kırşehirliler birlik ve beraberlik içinde olmadılar, olamadılar. Bu yüce değerlerimize sahip çıkıp kıymetini bilmediler, bilemediler. Halen de bu durum aynen devam ediyor.

Kırşehir’in üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi. Öyle olmasa idi bugün Kırşehir böyle olur muydu? Kırşehir bu duruma mı düşer miydi?

Konya Hazreti Mevlana ile Dünya’nın tanıdığı bir kent olarak bugün turizmde, sanayide üniversiteleriyle her alanda en üst seviyelerde.  Kayseri’de, Konya gibi almış başını gitmiş. 

Yanı başımızdaki Nevşehir, eski ilçemiz Kırşehir’den kopmayan Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli ile yılın her mevsimi yüzlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği, ziyaret ettiği, gezip gördüğü milyonlarca lira döviz bıraktığı gözde turizm kenti Kapadokya… 

Ya Aksaray? Giderek sanayileşti, nüfusu sürekli artıyor.

Antalya’dan çıkan turist kafileleri birkaç gece Konya’da konaklıyor. Konya’yı geziyor, araştırıyorlar, Mevlana’yı ziyaret ediyor, otellerde kalıyor, para harcıyor. Ertesi gün Aksaray’a doğru yola çıkıyorlar. Burada da önce yol üzerindeki Sultan Hanı’nı gezip görüyorlar, Ihlara Vadisi üzerinden Nevşehir’e geçiyor. Burada Kapadokya’nın büyüsüyle birkaç gün konaklıyorlar. Geziyorlar, görüyorlar, para harcıyorlar. Ve buraya da milyonlarca lira döviz bırakıyorlar. Oradan ver elini Kayseri… Birkaç gün de Kayseri’yi geziyor, dolaşıyor, döviz bırakıyorlar. Dönüş Kayseri’den aynı güzergâhı takip ediyor. Yani Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri… Amacına ulaşıyor. Kalkınıyor, sanayileşiyor, nüfusu düşmüyor, göç alıyor bu illerin esnafı, tüccarı, her kesimi faydalanıyor. 

Tarih ve kültür şehri diye övündüğümüz Kırşehir burada nerede? 

Bizim Kesikköprü Kervansaray Hanı nedense yıllar yılı kapalı! Kim açacak, açtıracak turizme? Görür mü buranın açıldığını Kırşehirliler?

Kırşehir adı okunmuyor, ne yazık ki bir el de buraya dokunmuyor.

Kırşehir Ahilikten…

Kırşehir Cacabey’den…

Kırşehir Aşık Paşa’dan…

Kırşehir Şeyh Edebali’den…

Kırşehir ozanlarından…

Kırşehir adından neden tanınıp, bilinmiyor, kalkınmıyor, sanayileşmiyor, nüfusu düşüyor, göç almıyor? Bunun vebali Kırşehirlilerin oylarıyla siyaset yapanlardadır.

Kırşehir'in siyasîleri neden Kırşehir'e hizmet getirmiyorlar, eserler bırakmıyorlar? Yalan söylüyorlar. Verdikleri sözleri yerine getirmiyorlar, Kırşehir'in üzerinden siyaset yapıyorlar. 

Küçük ve basit işlerle kendi günlerini dolduruyorlar, Kırşehir’in kaderiyle oynuyorlar! 

Yıllardır Kırşehir’e doğru dürüst hizmet getiremeyenler, bir çivi çakmayanlar, yeni bir projeyi hayata geçiremeyenler, birkaç resmi kurum binası projesiyle bugün siyaset yapıyorlar.

Aslında en büyük kötülüğü kendilerine yapıyorlar. Yarın el içine çıkamayacaklar, kimsenin yüzüne bakamayacaklar. Bugün etraflarında fır dönenen yalakalar bile onları tanımayacaklar. Çünkü bunun örnekleri var. Uzun uzun yazmak istemiyorum. Kırşehir’de yaşayanlar bunu çok iyi bilirler. 

Yazık ediyorlar Kırşehir’e...

Geçmiş siyasetçileri hatırlayınca anlıyoruz ki güldürüyorlar kendilerini...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı nüfus oranlarını açıkladı. Türkiye nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişi olurken, Kırşehir’in nüfusu bir önceki yıla göre bin 70 kişi artarak 242 bin 938’e yükseldi. Şehir merkezi nüfusumuz 5 bin 330 artışla 144 bin 364’e yükseldi.

2018 yılı nüfusu 241 bin 868 kişiyle Türkiye’nin nüfuslarına göre 67’nci büyük ili konumunda olan Kırşehir’de 2019 yılı nüfusu sadece bin 770 kişi artarak 242 bin 938’e yükseldi. Kırşehir’in nüfusu 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla 120 bin 557 erkek, 122 bin 381 kadın nüfus olmak üzere toplam nüfus 242 bin 938 kişiye yükseldi. 

İşte Kırşehir’in komşu illerle il genelindeki nüfusu: 

Kırşehir: 242 bin 938…

Nevşehir: 303 bin 10…

Yozgat 421 bin 200…

Aksaray: 416 bin 367…

Niğde: 362 bin 861…

Kırıkkale: 283 bin 17…

Kayseri: 1 milyon 407 bin 409…

Konya: 2 milyon 232 bin 374…

Kırşehir İl Merkezi nüfusu, 139 bin 134’ten 144 bin 364’e yükseldi.  Akçakent nüfusu, 910’dan 839’a, Akpınar nüfusu 2 bin 925’ten 2 bin 857’ye, Çiçekdağı nüfusu 6 bin 454’den 6 bin 292’ye, Mucur nüfusu 13 bin 49’dan 13 bin 40’a düştü. Nüfusları az da olsa artan ilçelerimiz ise Boztepe ve Kaman oldu. Boztepe nüfusu, 2 bin 749’dan 22 kişilik artışla 2 bin 771’e yükseldi. Kaman nüfusu 21 bin 39’dan 215 artışla 21 bin 254’e yükseldi.

2019 yılı nüfus hareketlerine göre Kırşehir’in ilçe ve beldeleri boşalıyor, il merkezi nüfusumuz ise artıyor. 139 bin 134 olan il merkezi nüfusumuz 5 bin 330 kişilik artışla 144 bin 364’e yükseldi. Kırşehir’in il genel nüfusu 242 bin 938 olurken, şehir merkezinde ve ilçe merkezlerinde yaşayanların sayısı bir önceki yıla göre 186 bin 20’den 199 bin 333’e yükseldi. Köylerde yaşayan nüfusumuz ise 55 bin 608’den 12 bin 2 kişi azalarak 43 bin 605’e geriledi. 

2019 yılı nüfus hareketlerine göre Yozgat, Niğde ve Kırıkkale illerinin nüfusları düşerken, Kırşehir’le birlikte Kayseri, Konya, Nevşehir ve Aksaray illerinin nüfusları arttı.  

2018 yılı nüfuslarına göre Aksaray’ın 412 bin 172 olan il genel nüfusu 2019 yılında 4 bin 195 artarak 416 bin 367’ye yükseldi. Nevşehir’in 298 bin 339 olan il genel nüfusu 2019 yılında 4 bin 671 kişi artarak 303 bin 10’a yükseldi. Niğde’nin 364 bin 707 olan il genel nüfusu 2019 yılında bin 846 kişi düşerek 362 bin 861’e indi. Kırıkkale’nin 287 bin 123 olan il genel nüfusu 2019 yılında 4 bin 106 kişi düşerek 283 bin 17’ye düştü. 

Vay sahipsiz Kırşehir vay…

Düşünebiliyor musun tarih ve kültür şehri Kırşehir’in nüfusu çevre illere göre en az olan il.

Kırşehir’in iktidar milletvekilleri yıllardır ilimizin kaderini değiştirdiklerini söyleyip, oy aldılar. Kırşehir halkı da kendilerine her zaman oy verdi. Ama artık son seçimlerde iktidar partisine oy vermeyerek muhalefete oy vermeye başladılar. Söyledikleri yalanların altında kaldılar. Şimdi neredeler?

Yıllarca AK Parti’ye iki milletvekili veren Kırşehirliler 24 Haziran seçimlerinde önce iki milletvekilinden bire düşürdüler. Sonra da Kırşehir Belediye Başkanlığı’ndı Ak Parti’den alarak CHP’ye verdiler.

Bu sonuçlar yazdıklarımı doğrulamıyor mu?

Neden oldu bütün bunlar düşünen var mı? Çok iyi analiz edilmelidir. Kibirlilerin yıktığı, yok ettiği değerlerimizi unutmayınız. 

Verdikleri sözleri unuttular, halka tepeden baktılar da ondan.

Kırşehir’in kaderini değiştiremediler, Kırşehir’i cazibe merkezi haline getiremediler.  

İçi boş laflarla Kırşehirlileri avuttular, ama artık Kırşehirliler boş laflara karınlarının doymadığını fark edip, başka arayışlara girdiler. 

Her günümüz, ayımız, yılımız boş ve hayallerle geçiyor ne yazık ki! 

Kırşehir’in il yöneticileri, bürokratları yaşanan ekonomik krizi gerekçe göstererek ciddi bir yatırım yapılmadığını, bütçelerde kısıtlamalara gidildiğini ifade ededursunlar,bizler boşu boşuna hizmet bekliyor duruyoruz. 

Son iki-üç yıldır ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve krizlerin faturası Kırşehir’e çok ağır oldu. Kırşehir’de bırakın yeni yatırım yapılmayı, devam eden yatırımlar bile durdu. Devletin yapması gereken rutin devam eden ve bitme noktasına gelenlerin dışında yeni bir yatırım yok. Hükümet yaşanan ekonomik krizi yatırımları durdurarak çözmeyi, kemer sıkma politikasıyla aşmaya çalışırken, milletimizin büyük kısmı yaşanan ekonomik kriz nedeniyle büyük sıkıntı içinde boğuşuyor adeta!

İşte Kırşehir’in turizm il yöneticileri yıllardır uyuyorlar. Kırşehir’e hiçbir turistin gelmediğinin hesabını niye sormuyorlar?

Hani nerde Kırşehir’deki sözde sivil toplum kuruluşları? Onlar da kendi çıkarları için onu bunu ziyaret edip, menfaat peşinde koşuyorlar. Hiç yaptıkları bir şey var mı? Gösteriş, şov!

Hani nerde Kırşehir’in adını kullanarak kurdukları vakıf ve derneklerin başkan ve yöneticileri?

Hani nerde Ebusuud hazretleri gibi gündüz sokağa çıkamıyor, geceleri yapayalnız tek başına dolaşan kırmızı yüzlüler?

Hani nerde eşraf geçinen nesilleri tükenmişler? Yazık onlar sefilleri oynuyorlar. 

Hani nerde etliye, sütlüye karışmayan, kaçak güreşip, sinerek ve zuladan yaşayanlar?

Hani nerdesiniz sözde Kırşehir’i sevenler?

Hani nerde yaptığınız hizmetler?

Eğer Kırşehir’i seviyorsanız yeter artık Kırşehir’i daha fazla örselemeyin, kendine bırakın!

Yazık oluyor Kırşehir’e… Yazık ediyorsunuz bu kente…

Nüfus cüzdanında “Kırşehir” yazan Kırşehirliler, doğruları söyleyip gerçekleri dile getirmediğiniz sürece bir Kayserili gibi, “Kayserimiz”, bir Konyalı gibi “Konyamız”, bir Nevşehirli gibi “Nevşehirimiz”, Aksaraylı gibi “Aksarayımız” demediğiniz sürece Kırşehir hep kaybetmeye devam edecektir. 

Kırşehir’de yaşayan herkes elini taşın altına koymalı, herkes “Kırşehirimiz” demeli, herkes bu tarihi kente sahip çıkmalıdır. Mecburdurlar!

İktidar partisinin milletvekili “Kırşehir’e hızlı tren getireceğiz!” diyor. Önce siz inanıyor musunuz? Kırşehirliler inanmıyor da… 

Bizim Kırşehir’in hızlı trene ihtiyacı yok, göçü durdurun yeter! Açıklamalarda gerçekçi olalım. 

Cumhurbaşkanı’ndan Başbakana, milletvekilinden belediye başkanına kadar söz vermişlerdi ne oldu çevre yolu! Ne oldu ek hastane binası? İşte Ak Parti Ankara Milletvekili Kırşehirli hemşehrimiz Hacı Turan, Mucur’a yeni bir Devlet Hastanesi yaptırıyor. 

Bırakın çevre yolunu da ne oldu Makissos Oteli ile Grand Hotel Terme’yi birbirine bağlanacağı söylenen yol! Belediyemiz başlamıştı merak ediyoruz ne oldu? Lütfen ardık başlayın ve bitirin…

Boş lafları ve vaadleri  öyle kanıksadık ki yalanlarınızı da unuttuk! Hatırlamak ve hatırlatmak da istemiyoruz. 

Bırakın Kırşehir’e yeni yatırım ve yatırımcı getirmeyi, içimizde birlik ve beraberliğimizi bile sağlayamadık.

Kırşehir halkı Belediye’yi CHP’li Selahattin Ekicioğlu’na teslim etti diye, Ekicioğlu’nun elini kolunu bağlayarak Kırşehir’e hizmet etmemesi için her şeyi yapanların artık Kırşehir sevgisinden kuşku duymaya başladı Kırşehirliler…

Ben buradan yıllarca yazdım, AK Parti’nin Milletvekillerini ve il teşkilatı mensupları kendi sorunlarını bir kenara bırakıp Kırşehir’e hizmet getirmeye fırsat bulamıyorlar galiba! Kırşehir’in kavgaya değil, birlikteliğe ihtiyacı var dedim ve tek yumruk olmalarını istedim. Ama onlar bildiklerinden geri dönmediler, olan tabi ki Kırşehir’e ve Kırşehirlilere oldu. 

İşte Kırşehir’in bitmez, tükenmez hazin hikâyesi…