kirsehir (10) copy

Kırşehir'de geçen 8 Eylül'de düzenlenen “Teröre Lanet Yürüyüşü'nün ardından kanunsuz eyleme dönüşerek 4 işyeri ve HDP binasının yakıldığı olaylarla ilgili ilk duruşma, bugün Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.
20'si tutuklu 59 sanık hakkında Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, "Şüpheliler, ırk ayrımcılığına dayanarak eylemlerini sergilemeleri nedeniyle neticelerin gerçekleştiği, dolayısıyla olaydaki fiillerin halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunun unsurlarını oluşturdukları anlaşılmıştır" denildi.
Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonucu 10 Eylül 2015'te Kırşehir Sulh Ceza Hakimliğince 20'si tutuklanan toplam 59 sanık, TCK'nın 216/1, 151, 53, 63, 2/1, 7/1, maddelerinden, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 28/1, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerin katılma, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, işyeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal etme, siyasi parti binasına zarar verme, yangın çıkartarak, öldürmeye teşebbüs suçlarından 15 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak.

Kırşehir'deki olaylar
IRK AYRIMCILIĞINA DAYANARAK EYLEM YAPTILAR
Eylemlerini sergilemeleri nedeniyle olayların meydana geldiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Yangın sırasında müştekilerin pencereden atlayarak dışarı çıktıları bu nedenle, eylemin müştekilerin oluşan yoğun dumandan boğulma ve yanma tehlikesi nedeniyle hayatlarını tehlikeye soktuğu, şüphelilerin ırk ayrımcılığına dayanarak eylemlerini sergilemeleri nedeniyle neticelerin gerçekleştiği, dolayısıyla olaydaki fiillerin halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunun unsurlarının oluştuğu anlaşılmıştır. Toplantı ve Gösteri yürüyüşü sırasında 5237 sayılı TCK 32'nin 2/1 ve 7/1 maddeleri kapsamında suç teşkil eden eylemler sergilenmiş olması, yolun trafiğe kapatılması, hukuken suç sayılan maksatlar için yapılmış olması vs. nedeniyle, yürüyüşün kanuna aykırı yapıldığı dolayısıyla şüphelilerin bu suçtan da sorumlu tutulmaları gerektiği, şüphelilerin eylemlerinin kabul ettiği ve yakılan ve zarar gören işyeri sahiplerinin, olay nedeniyle şikayetçi olduğu, yukarıda belirtilen delillerden anlaşılmaktadır. Şüpheliler, yukarda yazılı maddeler uyarınca, sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmalarına ve haklarında TCK'nın 53/1 maddesine göre güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına, adli emanetin 2015/719 sırasındaki kayıtlı yangın artığının, dosyada delil olarak saklanmasına ayrıca, tutuklu şüphelilerin alacakları cezadan tutukluluk süresinin mahsubuna karar verilmesi talep ve iddia olunur.”
Yaşanan olaylar sonrasında tutuklu ve tutuksuz yargılanan 59 sanığın 15'inde ve 18 Aralık tarihlerinde hakim karşısına çıkmaları bekleniyor.
İŞYERLERİ YANAN VATANDAŞLAR ŞİKAYETÇİ OLDU
Olaylar sırasında yanan HDP Kırşehir il Başkanlığı ile Çöl Pazarı sahibi Servet Beydoğan, iki işyeri yanan Diyarbakır Tatlı Salonu sahibi Yaşar Alakuş ve Gül Kitapevi sahibi Eşref Odabaşı ile olaylar sırasında cam ve çerçeveleri kırılan, yangın nedeniyle zarar gören 18 kişi müşteki sıfatıyla dava açarken, bazıları işyerlerini yeniden faaliyete geçirdiler.
Çöl Pazarı ve Diyarbakır Tatlı Salonu sahipleri tarafından yeni baştan düzenlendi ve yenilendi. Gül Kitapevi de Aşıkpaşa Mahallesi, Yavuz Sultan Selim Bulvarı'nda başka bir yere taşındı.
Olaydan sonra işyerleri zarar görenlere, herhangi bir resmi kurum ve sigorta şirketinden ödeme yapılmadığı da belirtildi.
Muhabir: TE Bilişim