Zeynep Nur Küçük çocuk kitaplarıyla Kırşehir’in tanınan ve okunan yazarlarından bir tanesi. Kırşehir Mucurlu olan yazar Küçük 3 çocuk annesi. Basılı 17 tane kitabı olan yazar Küçük, şimdiler de yeni bir kitap hazırlığı içerisinde. Çocuklar için bir macera kitabı daha hazırlayan yazar Küçük: “ Kırşehirliyim. 3 çocuğumu büyüttüm. Şimdi ise yazdığım kitapları çocuklarla buluşturuyorum. Aynı zamanda Çiğdem Gazetesi ve Çiğdem Haber Portalı köşe yazarıyım. Kitap fuarına bu sene 4 katılımım. Kitap fuarına her sene katılıyorum. Ancak bu sene biraz sönük geçiyor. Sebebini bilmiyorum. Çok öğrenci gelmedi ve öğrenciler bu sene çok fazla kitap karıştırmadı. Bu gerçekten bizi üzüyor. Neden gelmedi bilmiyoruz. Sebebini bilmiyoruz. Ama çocukların bol bol bu aşamada kitap karıştırması, kitaplarla haşır neşir olması gerekiyor. Çocuk yazarı olarak tavsiyem bu yönde tabi. Üniversite henüz kapanmadı üniversite öğrencilerimiz de bekliyoruz fuarımıza. Bu fuara birçok yayınevi geldi. Gelen yayınevlerinin haliyle beklentileri var. Hem masrafları hem çocuklarla kitabı buluşturma açısından pek çok beklentiler var. Ama şu anda biraz hayal kırıklığı yaşadı yayınevleri.”

“Beni tanıyorlar ve yeni kitabımı almak için geliyorlar”

Kendisinin artık çocuklar tarafından tanındığını belirten yazar Küçük: “ Özellikle Kırşehirli çocuklar tanıyorlar ve tanıyarak geliyorlar. Bende şu kitabınız var şimdi şunu alacağım, bunu okumuştum şimdi bunu alacağım diyorlar. Özellikle son kitabım çıktı “Ormanın Karanlığı1 diye yine bir macera kitabım çıktı. Ve onu almak için geliyorlar. Benim açımdan çok bir sıkıntı yok ama genel bakış açısı ile söylersek biraz dediğim gibi sıkıntılı ve sakin geçiyor.” İfadelerini kullandı.

Zeynep Küçük.2

Önce veliler kitap okumalı çünkü çocuklarımız gözle gördüklerini yapıyor…

Çocuklar aslında kitap okur bence kitap okumayan çocuk yoktur! Diyen yazar Küçük:” Sadece uygun kitabı bulamamış çocuk vardır. Okuma uzun metrajlı bir olgu öyle olduğu için de küçük resimli kitaplardan başlanabilir, dergilerden başlanabilir, fıkra kitapları, şiir kitapları her şey olabilir. Yani biz çocukları belli kalıplar içerisine sokuyoruz. İşte şu sınıfa gidiyor şu kalınlıkta bir kitabı okuması gerekiyor ya da yaşı bu kadar o yüzden yaşına uygun bu kitabı okuması gerekiyor. Aileler şöyle kitabı çocuk elini attığı zaman bile aile ‘okumayacaksın ama al hadi’ falan diyor. Yani direkt ön yargı. Zaten çocuğun alt beynine direkt okumayacağını işliyor. Bu gerçekten çok zararlı. Ben veli sohbetlerine de gidiyorum. Ben bunu da ifade ediyorum. Velilerimize lütfen bir kere siz ilk önce kitap karıştırıp okuyun. Çünkü çocuklarımız gözden alıyor, kulaktan almıyor, dilden almıyor. Öncelikle velilerin kitap okuması gerekiyor. Sonra da çocuklarına dediğim gibi. Öncelikle dergi olur, şiir kitabı olur, fıkra olur bu tarz şeylerle başlayarak aşama aşama ama hiçbir şekilde kitaptan soğutmadan çocuklarımızı. Önemli olan kâğıtla haşır neşir olması çocuklarımızın. Olur ya okumaz diye bir şey yok çocuklarımız kitap okur biraz çözüm bizde aslında. Çözüm yolu da bizde ona çözüm sunmakta. Problemin asıl kaynağı çocuk değil aslında bizim görmemiz gerekiyor. Onu doğru yönlendirmemiz gerekiyor. “dedi.

TEKAR Vakfı'ndan TBMM’deki "Soykırım" İddiasına Sert Tepki: “Tarihi İftira, Türk Milletine Düşmanca Saldırıdır”
TEKAR Vakfı'ndan TBMM’deki "Soykırım" İddiasına Sert Tepki: “Tarihi İftira, Türk Milletine Düşmanca Saldırıdır”
İçeriği Görüntüle

Zeynep Küçük 3

“Çocuklar oyundaki oyunu kitaplarda aramaya başladı.”

Son zamanlarda çocukların okudukları kitaplar arasında cinayet, polisiye gibi türler olduğunu söyleyen yazar Küçük konuyu zararlıdır deyip kestirip atmak istemediğini söyledi. Küçük: “ Çocukların yaşı önemli tabii. Çocuğun ilgi alanı da önemli. Ama o sektöre bence şöyle bakmalıyız. Günümüzde bilgisayar oyunları, sanal dünya çok etkiledi çocuklarımızı. Sanal dünyadaki oyunlar hep vurdulu, kırdılı, öldürmeli. Ve bu oyunları çocuklar çok fazla oynuyorlar. Gerçekten çok fazla oynuyorlar ve çocuk bu sefer kitaplarda da onu aramaya başladı. Oyundaki oyunu kitaplarda aramaya başladı. Yapmamız gereken de bence direkt kitapları zararlı veya işte çocuğuma bu kitap uygun değil deyip kestirip atılmamalı. Bunun yerine sanal dünyaya biraz sınırlama getirmemiz gerekiyor. Tamam, bilgisayar çağındayız, teknoloji çağındayız. Mutlaka oynayacak çocuklarımız. Oralarda da gezilecek, araştırmalarını yapacaklar. Ama lütfen anne ve babalardan ricam biraz kısıtlama getirip çocukları eski düzen yine kâğıda, kaleme, boyalara döndürmeniz gerekiyor.” Diyerek duygu ve düşüncelerini ifade etti.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman - Gurbet Erul