Kırşehir Ticaret İl Müdürlüğü ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi koordinatörlüğünde düzenlenen "Kooperatiflerde Güncel Yaklaşımlar Paneli “ Kırşehir Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Panele Kırşehir İl Ticaret Müdürü İsmail Güner, Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi, Doç. Dr. Emine Şener, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğrencileri, kadın girişimciler katılım sağladı.
Panel de konuşmacı olarak yer alan Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi, Kooeratiflerin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri ile ilgili bilgiler verdi. “Uluslararası Kooperatifçilik Yılı” ilan bu senede Kırşehir İl Ticaret Müdürlüğü ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin böyle bir etkinliğin düzenlenmesinin oldukça anlamlı olduğunu belirten Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi: “ Kooperatifçilik uluslararası bir etapta “Uluslararası Kooperatifçilik Yılı” ilan edilmesi sanırım tesadüf değildir. İllaki dünyada bazı siyasal, ekonomik ve sosyal gelişmeler bunu tetikledi. Daha önce 2012 yılında da “Uluslararası Kooperatifçilik Yılı” düzenlendiği zaman oradaki temel slogan da ‘Kooperatifler iyi işletme kurar’ olmuştu. Ve bu şekilde hareket edildi. Çünkü değişen paradigmalar artık Kooperatifleşmeyi hele şu Covid-19 sürecinde daha ciddi anlamda gündeme alınmasına neden oldu. Öncelikle değerli katılımcılar güncel dediğimiz sorunlar aslında birikmiş sorunlar. Geçmişte var olan ve günümüzde boyut değiştiren sorunlar. Bir kaç tane böyle slogan vari cümle söyleyim ‘Kooperatifler evrensel bir değerdir’. Her ne kadar millileştirilse de evrensel değerdir. Merkezide İstanbul'a bir harekettir. Sanayi devrimi sonrası İngiltere'de başlamıştır öyle kabul edilir. Rubert Oven şahsında başlamıştır. Kendisi bir tekstil sahibidir. Bir fikir insanı ve aktivisttir. Sanayi devrimi sonrası sıkışan toplumu ele alır. “ dedi. Kooperatifçiliğin tarihçesinden sonra güncel sorunlarına değindi.
“ Kadın Kooperatifleri sayısı gün geçtikçe artıyor.”
Doç. Dr. Emine Şener ise panelde Türkiye’de Kadın Kooperatifçiliği: Bölgesel Farklılıklardan Ortak Gücü konusunu ele aldı.
Kadın Kooperatifçiliğinin Türkiye'de yeni yeni gelişen bir kooperatifçilik türü olduğunu söyleyen Doç. Dr. Emine Şener : “ Kadın Kooperatifleri genelde tırnak içerisinde ‘Kadın işi olarak bilinen’ faaliyetleri sürdüren veya kooperatiflerin ortağının kadın olduğu prototipler olarak nitelendiriyor. Türkiye’de ilk kez 2011 yılın da kadın kooperatifleri kuruluyor. Ve süreç içerisinde de yüzde 80 yada yüzde 100 ‘nün kadınlardan oluşuyor. 1999 depreminden sonra 17 Ağustos 99 depreminden sonra biliyorsunuz bir tür dayanışma tablosu o dönemde hasıl oldu. Özellikle kadınların bir araya gelip o ihtiyaçları bertaraf edebilmek için ya da karşılayabilmek için “Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi” ana sözleşmesi çerçevesinde bir takım yapılanmaya gidiyorlar. Ben kısa kısa aslında genel tabloyu görebilmemiz için kadın Kooperatifleri ile ilgili çok ileriye gitmeden bir önceki yıl ve bu yıla ait bazı verileri paylaşacağım. Ve bunun üzerinden biraz durumdan yapmaya çalışacağız. Biliyorsunuz Ticaret Bakanlığının kooperatiflerle ilgili bir yapılandırdığı bir bilgi sistemi var. Oradan veri aktarımı devam ediyor. Türkiye’de kooperatif sayısı 160 olduğu biliniyor. Kırşehir’de ise 10 tane Ticaret Bakanlığına bağlı kadın kooperatifi var. Bunların çoğu da 7 üye ile devam ediyor. Türkiye’de 160 kadın kooperatifinde, 1211 Kooperatifi kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi ortak sayısı bunlardan 1119 tanesi faal. Faal kelimesi çok önemli çünkü Müdürüm ile de konuştuk bir kısmı kuruluyor kooperatiflerin fakat faaliyet göstermediği için yarıda kalan işte makinelerin tesisatlarına aktif olarak kullanılmadığı bazı kooperatif girişimleri ortaya çıkabiliyor. 2019-2022 yılları arasında en fazla kurulan kooperatif kadın girişimciler olarak cereyan ediyor. 2019 yılında 92, günümüzde ise bu sayı 200’ü buluyor. Kadın Kooperatifleri sayısı gün geçtikçe artıyor. Tabi sorunlarda bunlarla birlikte baş gösteriyor. ” ifadelerini kullandı.
Panelde konuşmacı olarak yer alan Kırşehir Ticaret İl Müdürü İsmail Güner ise e- Ticaretin Gücüyle Kooperatifçilik: Sınırları Aşan İşbirlikleri konusunda bilgilendirme yaptı. Müdür Güner: “ Bugün burada kooperatifçilikte e-ticaret üzerine konuşacağız. Kooperatifçilikte sadece e-ticaret farkındalığını anlatabiliriz. Çünkü e- ticaret büyük geniş bir yelpazesi olan bir şey. Çok fazla bilgi birikimi isteyen bir şey. Doğru yapılmadığı zaman başarıya ulaşmanız zor. Burada sadece farkındalığı için kısa bir bilgi aktaracağım. Bugün çağımızın en hızlı gelişen alanlarından biri olan e-ticaretin kooperatif ile ilgili nasıl buluştuğunu ve bizlere neler sunduğunu konuşacağız. Kooperatifçilik dayanışma, paylaşım ile birlikte üretme ilkeleri üzerine kurulu ekonomik modeldir. Özellikle kırsal kalkınmada kadın istihdamında yerel üretimini desteklenmesinde ve ekonomik adaletin sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Ancak şunu da unutmamamız gerekiyor dünyada üretmek kadar onun doğru yerde ve doğru şekilde tutunabilmek de artık ilk başarı ölçüsüdür. İşte tam bu noktada devreye e-ticaret giriyor. Şuan mesela Kırşehir’de de Vitral Sanatı ile uğraşan kooperatifimiz var. El sanatları ile uğraşan kooperatifimiz var. Bunlar e-ticaret ile doğru şekilde aktarılmadığı zaman sadece yerelde satış yapabiliyorlar. E ticarette bulundukları lokasyon da değil, Türkiye'de hatta dünyaya açılabilecek bir kapı açılıyor. “ dedi.
E- ticaret günümüzde kooperatifleri çok iyi anlatılması gerektiğini söyleyen Müdür Güner: “Bununla ilgili üniversitelerimizin, bakanlığımızın eğitimler, seminerler düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik bir katkı değil aynı zamanda yerel değerlerin korunması, kadın emeğinin görünür kılınması ve küçük üreticilerin rekabet gücünün arttırılması anlamına gelir. Güncel verilere baktığımız zaman belli Ticaret Bakanlığı verilerine göre 5 alışverişten biri artık internetten yapılıyor. Bunlara baktığınız zaman e-ticaret önemli daha da artmaktadır.” diyerek sözlerine son verdi.