Kırşehir’de yaz ayının yaklaşmasıyla birlikte havaların mevsim normallerinde seyretmeyişi, ağaçların erken uyanmasına neden oldu. Erken uyanan ağaçlar, kar yağışı ve soğuk havanın da etkisiyle yandı ve hemen hemen tüm ağaçlar zarar gördü.

CHP'Lİ Belediye Başkanı amansız hastalığa yenik düştü
CHP'Lİ Belediye Başkanı amansız hastalığa yenik düştü
İçeriği Görüntüle

Bu yıl Kırşehir’de birçok meyve çeşidinde büyük kayıp yaşanması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde etkili olan don ve soğuk hava, cevizden bademe, kirazdan vişneye kadar birçok üründe meyve oluşumunu engelledi.

Kırşehir’de Meyve Ağaçları Soğuktan Yandı

Nisan ayında gece saatlerinde etkili olan ani sıcaklık düşüşü, Kırşehir genelinde meyve üreticilerini endişelendirdi. Özellikle ceviz, badem, kiraz, vişne, armut, şeftali ve Malatya cinsi meyve ağaçları, soğuk hava nedeniyle büyük zarar gördü. Baharın başında çiçek açan ağaçların çoğunda meyve tutumu olmadı, çiçeklerin önemli kısmı soğuktan yandı.

“Bu Yıl Meyve Yiyemeyeceğiz” Endişesi

Kırşehir’in merkez ve ilçelerinde meyvecilik yapan birçok üretici, soğuk havanın etkileri nedeniyle bu yıl verimin çok düşük olacağını belirtiyor. Özellikle Kaman, Boztepe, Akpınar ve Çiçekdağı ilçelerinde üreticiler ağaçlarında meyve göremediklerini ifade ediyor.

Çiftçiler, “Ağaçlar çiçek açtı ama birkaç gün içinde havalar tekrar soğudu. Çiçekler döküldü, kurudu. Bu yıl ceviz de yok, vişne de yok. Muhtemelen kendi evimize bile meyve zor alacağız,” diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

Sadece ilçelerle de sınırlı kalmıyor. Kırşehir’in Kervansaray Mahallesi başta olmak üzere bir çok bölgede ağaçların neredeyse tamamını soğuk aldı.

En Büyük Kayıp Ceviz ve Kirazda

Kırşehir’in öne çıkan tarımsal ürünlerinden biri olan ceviz, bu yıl don olaylarından en çok etkilenen meyvelerin başında geliyor. Özellikle erken uyanan ceviz türleri, henüz çiçek dönemindeyken soğuğa yakalandı. Aynı şekilde kiraz ve vişne ağaçları da soğuktan etkilenerek meyve verimini neredeyse sıfırladı.

Ziraat Odası ve Tarım Müdürlüğü Sahada

Yaşanan don olayının ardından Kırşehir Ziraat Odası ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri bölgede incelemelerde bulundu. Yapılan ilk tespitlerde çok sayıda bahçede meyve tutumunun olmadığı, bazı ağaçlarda tamamen kuruma görüldüğü belirtildi.

Yetkililer, üreticilere “tarım sigortası” yaptırmanın önemini vurgularken, destekleme talepleriyle ilgili sürecin takip edildiğini açıkladı.

Ekonomik Kayıp Büyük Olacak

Geçtiğimiz yıllarda meyvecilikten ciddi gelir elde eden Kırşehirli üreticiler, bu yıl hem iç tüketim hem de pazar satışları açısından büyük zararla karşı karşıya.

Kırşehir’in meyve üretimindeki düşüş, hem il ekonomisine hem de vatandaşın meyveye ulaşımına olumsuz yansıyacak. Pazar ve marketlerde fiyatların artması bekleniyor.

Vatandaşa Uyarı: Meyve Fiyatları Yükselebilir

Uzmanlar, meyve fiyatlarında yaz aylarında ciddi artış yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Soğuk havanın etkilediği bölgeler yalnızca Kırşehir değil; İç Anadolu’nun genelinde benzer kayıplar yaşanıyor. Bu durum, arza dayalı fiyat yükselmelerine neden olabilir.

Muhabir: Dilek Küçükosmanoğlu