Kırşehir’de bir vatandaş, kışın ortasında asma dalında koruduğu üzümleri yılbaşında tüketti.
Kırşehir’de kış ortasında asma üzümü: İlk kez kayda geçti
Kırşehir’in Kervansaray Mahallesi’nde yaşanan ilginç olay, alışılmışın çok dışında bir manzara sundu. Bir vatandaş, bahar aylarında olgunlaşan üzümleri kesmek yerine asma dalında bırakıp doğal koşullarda muhafaza etti. Kışın ortasında, karla kaplı toprakta, yapraksız bir asma dalında salkım salkım üzüm görmek neredeyse imkânsızken, bu olay görenleri hem şaşırttı hem de meraklandırdı.
Yılbaşı gecesi, buz gibi havaya rağmen dalından toplanan üzümlerle yapılan bu “soğuk hasat”, ilk kez kameralara yansıdı.
40 salkımdan geriye 3 kaldı: Kargalar da işin içinde
Vatandaş, yaz boyunca büyüttüğü yaklaşık 40-50 üzüm salkımını sonbaharda toplamayıp, dalında bırakmaya karar verdi. Soğuk hava ve kar yağışına rağmen üzüm salkımlarının çoğu zarar görmeden asılı kaldı. Ancak doğal ortamda uzun süre bekleyen salkımlar kargaların da ilgisini çekti. Vatandaşın ifadesine göre, sadece 3 salkım kargalardan kurtulmayı başardı.
Bu özel saklama yöntemi, doğal soğuk hava deposu mantığıyla çalışıyor. Hiçbir kimyasal ya da özel koruma yöntemi uygulanmadan, yalnızca doğanın sunduğu şartlarla üzümler taze kalmayı başardı.
Yılbaşına özel üzüm: Asmadan sofraya
31 Aralık gecesi, Kervansaray Mahallesi'nde termometreler sıfırın altında değerleri gösterirken, vatandaş bahçeye inip kalan üzüm salkımlarını topladı. O gece, dalından koparılan taze üzümler yılbaşı sofrasında yerini aldı. Görüntülerde, karla kaplı bahçede yapraksız bir asma dalı, ucunda ise adeta bahardan kalma üzüm salkımları görülüyor.
Baharın habercisi: Sarı çiğdemler de eşlik etti
Görüntülerde dikkat çeken bir diğer detay ise üzüm salkımlarının hemen altında açan sarı çiğdemler oldu. Karların arasından çıkan bu çiçekler, yılın en soğuk zamanında baharı hatırlattı. Asma dalında duran üzümler ve toprağı delen çiğdemler, doğanın dengesine dair etkileyici bir tablo ortaya koydu.




