Kırşehir Belediyesi ile Kırşehir Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü (BAAK) iş birliğinde düzenlenen “Bilim Cacabey Medresesi’nde Yeniden Yükseliyor” temalı Halk Bilim Buluşması, 17 Ekim 2026 Cumartesi günü Cacabey Meydanı’nda gerçekleştirildi.
Saat 15.30’da başlayan programda bilim, astronomi, tarih ve sanat bir araya geldi. Yağışlı havaya rağmen gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar, gençler ve yetişkinler bilimsel çalışmalarla buluştu.
Cacabey Meydanı’nda Renkli Görüntüler

Etkinlik kapsamında çocukların tasarlayıp giydiği astronot kostümleri dikkat çekti. Uzay ve roket temalı maketler ile çocukların hazırladığı sanatsal çalışmalar kurulan stantlarda sergilendi.
Cacabey Medresesi’nin geçmişten günümüze uzanan tarihi fotoğraflarının yer aldığı sergi de katılımcılarla buluşturuldu. Farklı yaş gruplarından vatandaşların katıldığı programda, Kırşehir’in bilim tarihi ve astronomi alanındaki mirası ön plana çıkarıldı.
Program kapsamında protokol konuşmaları gerçekleştirilirken katılımcılara ödüller de takdim edildi.
Canan Bilgili: “Bilimsel Keşif Merak, Tutku ve Heyecan Barındırıyor”

Kırşehir Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü (BAAK) Başkanı Canan Bilgili, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada Kırşehir’in bilimsel ve kültürel geçmişine dikkat çekti.
Ahi Evran ile meslek ahlakının, Cacabey ile bilim kültürünün Kırşehir topraklarında yükseldiğini belirten Bilgili, kentin Anadolu'da gökbilimin izlerini taşıyan önemli merkezlerden biri olduğunu ifade etti.
Programın, Prof. Dr. Aydın Sayılı’nın 1947 yılında Cacabey Medresesi üzerine gerçekleştirdiği araştırmalardan hareketle hazırlandığını anlatan Bilgili, medresenin rasathane olarak kullanıldığına ilişkin tarihi araştırma sürecinin etkinliğin odak noktasını oluşturduğunu söyledi.
Bilgili, “Rasathane Kuyusu’ndaki Kazı Heyecanı” anlatısıyla bilimsel keşif sürecini katılımcılara aktarmayı amaçladıklarını dile getirdi.
Bilimsel keşfin ulaşılmaz bir süreç olmadığını vurgulayan Bilgili, merak, tutku ve heyecanın bilimsel çalışmaların temelinde bulunduğuna işaret etti.
Yarışmalar, müzik, tiyatro, roket atölyesi ve teleskoplarla gerçekleştirilecek gökyüzü gözlemleri aracılığıyla vatandaşları bilimle buluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.
Milletvekili Metin İlhan: “Bilim Bizim İçin Çok Kıymetli”

Yeni Parti Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, programda yaptığı konuşmada Kırşehir’in tarihi ve kültürel değerlerine değindi.
Yağışlı havaya dikkat çekerek katılımcıları selamlayan İlhan, Kırşehir’in Anadolu’nun merkezinde önemli bir kültürel mirasa ev sahipliği yaptığını belirtti.
Cacabey Medresesi’nin bilim tarihi açısından taşıdığı önemi hatırlatan İlhan, geçmişte burada astronomi alanında önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti.
Bilimin toplumun her alanında değer taşıdığını dile getiren İlhan, astronominin ise gizemini korumaya devam eden önemli bilim dallarından biri olduğunu söyledi.
Çocukluk yıllarında Satürn’ün halkalarına duyduğu meraktan da söz eden İlhan, yağışın sona ermesinin ardından gökyüzünü gözlemleyebilmeyi umduğunu aktardı.
İlhan, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve programa katılan vatandaşlara teşekkür etti.
Başkan Ekicioğlu: “İlmin ve Bilimin Yolundan Gideceğiz”

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, konuşmasında bilimsel eğitimin önemine ve yetişmiş insan gücünün korunması gerektiğine dikkat çekti.
Hacı Bektaş Veli’nin ilim ve bilimin önemini vurgulayan sözlerine atıfta bulunan Ekicioğlu, bilimsel çalışmaların toplumların gelişimindeki rolünü anlattı.
Türkiye’de yetişen nitelikli insan kaynağının yurt dışına göç etmesinin önemli bir sorun olduğunu belirten Ekicioğlu, eğitimli gençlerin ülkede kalmasını sağlayacak koşulların oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Anadolu’nun bilimsel çalışmalar açısından yeniden önemli bir merkez haline gelmesi gerektiğini dile getiren Ekicioğlu, çocukların kü





