Binali Yıldırım: “Tarih, kültür, tarım, sanayi şehri Kırşehir

deyince akla zengin kültürümüzün en büyük temsilcileri gelir”

 

KIRŞEHİR MÜZESİ KAPILARINI

ZİYARETÇİLERİNE AÇTI…

 

Vali Buhara: “Müzemizin hizmete geçmesi ve yeni yatırımların da hayata geçmesi ile birlikte bu bölgenin ilimizin yeni cazibe merkezlerinden birisi olacağına inanıyorum”

Bebek ölümleri azaldı Bebek ölümleri azaldı

Kırşehir Müzesinin açılışını gerçekleştirmek ve bazı temaslarda bulunmak üzere İlimize gelen 28. Dönem TBMM Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti 27. Dönem Başbakanı Binali Yıldırım, Kırşehir Valiliği’ni ziyaret etti.

Binali Yıldırım, Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra Vali H. Mete Buhara ile görüşme gerçekleştirdi. Valilik ziyaretinin ardından Kırşehir Müzesi açılışına geçildi. Kültürümüzün ve tarihimizin aynası, değeri ölçülemeyen birçok kıymetli eserin korunup saklandığı ve sergilendiği Kırşehir Müzesi, 28. Dönem TBMM Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti 27. Dönem Başbakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı programla kapılarını ziyaretçilere açtı.

28. Dönem TBMM Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti 27. Dönem Başbakanı Binali Yıldırım, Kırşehir Müzesi önünde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, bizleri tarihin derinliklerine götürecek eserleri barındıran Kırşehir Müzesinin hayırlı, uğurlu olmasını diledi.

Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Milleti olarak tarih boyunca 17 devlet kurmuşuz. 17.'si de, yüzyılını tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Çok güçlü olan Devletimiz Ortadoğu'da, Balkanlarda, Kafkaslarda ve Afrika’da insanlığın teminatıdır. Türkler olmasa tarih yazılamazdı. Değerli Kırşehirliler, kültürümüzü yaşatmak, geleceğe ışık tutar. Mazisi olmayanın geleceği de inşa edilemez. Bizleri geleceğe taşıyan da geçmiş değerlerimizdir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz mekân sadece bir müze değil, etrafına açılacak olan turizm alanları, eğitim ve sağlık tesisleri ile tam bir külliyeye dönüşecektir. Modern şehircilik bu alanda daha fazla görülmeye başlanacaktır. Kırşehir deyince akla esnafımızın, zanaatkârımızın piri Ahi Evran-ı Veli gelir, Neşet Ertaş gelir, Hacı Taşan gibi ustalar gelir, yarenler gelir. Tarih, kültür, tarım, sanayi şehri Kırşehir deyince akla zengin kültürümüzün en büyük temsilcileri gelir. Bugün ayrıca 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olması nedeniyle bütün işçi kardeşlerimizin gününü kutluyorum.”

Vali H. Mete Buhara da konuşmasında, şunları söyledi:

“Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları, çok eski çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı inanç ve kültürleri aynı potada buluşturmuş, tarihin her dönemine tanıklık etmiş kadim topraklardır. Günümüzde bu medeniyetlerden bizlere miras kalan pek çok kültürel değer bulunmaktadır ki bu anlamda ülkemizin her bir şehri adeta birer açık hava müzesidir. Ülkemizin sahip olduğu bu zengin kültürel mirasın ve arkeolojik varlığın özenle korunması, saklanması, ulusal ve uluslararası tanıtımının yapılarak turizme kazandırılması milli varlığımızın ve kültürümüzün devamı açısından büyük önem taşımaktadır. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında şehir merkezinde kurulan Kırşehir Müzemiz tarihi süreç içerisinde gerek ilimizde devam eden kazılardan yeni eserlerin ortaya çıkarılması gerekse de binanın mevcut fiziki şartları sebebiyle yetersiz kalmış, bu sebeple Kültür ve Turizm Bakanlığımızca içerisinde bulunduğunuz alanda yeni müze inşaatına başlanmış, bugün önünde durduğumuz yeni müze binamız yapılarak hizmete Kırşehir’imize kazandırılmıştır. Tarih ve Kültür Kenti Kırşehir’imizin marka değerlerinden birisi olacak olan 7.890 m² kapalı alana sahip, bünyesinde toplam 9 bine yakın eser barındıran Kırşehir Müzesi’ni hizmete açıyor olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayız. Yeni müzemizin bir ayrıcalığı da hepimizi derinden etkileyen deprem felaketi sonrasında Hatay Müzesi’nin envanterinde kayıtlı 1800’den fazla arkeolojik eserin müzemiz bünyesinde koruma altına alınmış olmasıdır.”

Müzemizin hizmete geçmesi ve yeni yatırımların da hayata geçmesi ile birlikte bu bölgenin İlimizin yeni cazibe merkezlerinden birisi olacağını belirten Vali Buhara, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hemen sağımızda ilimizin termal turizm bölgesi ilan edilen sahaları bulunmaktadır. Yine solumuzda İçişleri Bakanlığımızca 2023 Yılı Yatırım Programına alınmış olan polis eğitim ve kongre merkezi ile jandarma alay komutanlığımız yerleşkesi ve sosyal tesislerinin yapılacağı alan bulunmaktadır. Yine solumuzda biraz ilerde fizik tedavi hastanemizin hemen bitişiğinde 400 yataklı yeni hastanemiz yapılacak olup Sağlık Bakanlığımızca ihalesi gerçekleştirilmiştir. Kırşehir OSB genişleme çalışmalarımızda da son aşamaya geldiğimizi belirtmek istiyorum. Yeni yatırımcılara tahsis edilecek arsa imkânı bulunmayan mevcut OSB alanımıza 140 hektarlık yani 1400 dönümlük bir genişleme alanı oluşturduk. Yasal işlemlerini hızla tamamlayarak yeni yatırımcılara tahsis edeceğiz. Yatırım için hali hazırda bekleyen çok sayıda yatırımcı olduğunu, bu firmalarımızdan sadece iki tanesinin toplam 1000’e yakın kişiyi istihdam edeceğini, mevcut OSB’mizin toplam istihdamının 1500 kişi olduğunu düşünecek olursak bu rakamın ve devamında oluşacak olan istihdam olanaklının İlimiz için ne derece önemli olduğunu görebiliyoruz. Yine ilimizin en önemli potansiyellerden birisi olan jeotermal seracılıkta da önemli gelişme kat ettik. Çiçekdağı ilçemizde 700 dönümlük tahsisli alanda 100 dönüm büyüklüğünde bir kapalı jeotermal sera, Merkez ilçemiz Karakurt mevkiisinde 400 dönümlük tahsisli alanda 125 dekarlık kapalı jeotermal sera kurulumu tamamlanmış olup Mucur ilçemiz Medetsiz mevkiinde 300 dekarlık alanda jeotermal sera kurulumu devam etmektedir. Bu alandaki yatırımların önünü açmak için sondaj çalışmaları devam etmekte olup ilimizi jeotermal seracılıkla öncü illerden birisi haline getirmek istiyoruz. İlimizin kalkınması ve gelişmesi için her alanda hep birlikte yürümeye ve durmadan çalışmaya devam edeceğiz.

Tarih ve kültür kenti Kırşehir’imizin uğrak noktalarından birisi olacak olan açılışını yaptığımız Kırşehir Müzesi’ne ek olarak, yine çok önem verdiğimiz kent merkezimizde Ahi külliyesi içerisinde açılacak Ahilik Müzemizin donatım çalışmalarında da son aşamaya gelmiş bulunduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum.  En geç iki ay içerisinde bu müzemizin de açılışını hep birlikte yaparak Ahiliğin başkenti Kırşehir’imizin ve ülkemizin hizmetine sunmuş olacağız inşallah. Bu duygularla, tarihimizin ve kadim medeniyetimizin kıymetli izlerini gelecek nesillere taşıyacak olan müzemizin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor; müzemizin hizmete açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Arslan da konuşmasında, Müzenin Kırşehir’e ve Kırşehirlilere hayırlı olmasını diledi.

Program, yapılan konuşmaların açılış kurdelesinin kesilmesi ve müzede sergilenen eserlerin gezilmesi ile sona erdi.

KIRŞEHİR MÜZESİ

Müzemizin kapalı ve açık alan teşhirinde arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilenmesinin yanında Ahiliğin ve esnaf teşkilatının anlatıldığı bölüm, geleneksel halk müziğimizin ve ilimizin kültürünün anlatıldığı bölüm ve Savcılı Kurutlu Fosil kazısından elde edilen objelerin sergilendiği özel bölümler de bulunmaktadır.

Ayrıca, yaşanan depremde Hatay Müzesinin zarar görmesi nedeniyle 1800 civarında  arkeolojik eser müzemize nakledilerek depolarımızda koruma altına alınmıştır.

Kültür Varlıklarını koruma, ortaya çıkarma, Türk ve Dünya Turizminin hizmetine sunma konusunda çalışmalarını sürdüren Müzemizin teşhiri ve depolarında;  6541 sikke, el sanatları örnekleri ve yörede kullanılan çeşitli ev eşyaları örneklerinden oluşan 1169 etnografik ve Asur Ticaret Kolonileri döneminden başlayarak yörede yapılan kazı ve araştırmalardan elde edilen pişmiş toprak kaplar; Roma ve Bizans  önemine ait heykeller, mezar stelleri ve küçük objelerden oluşan 1224 arkeolojik eser olmak üzere toplam 8 bin 934 adet eser bulunmaktadır.  (HABER MERKEZİ)

Editör: İlknur öncü