Kırşehir’de okulların açılmasıyla birlikte velilerin okul telaşı ekonomik sıkıntı ile birlikte yerine büyük bir çıkmaza itti. Hele Kırşehir il genelindeki hemen hemen tüm okullarda öğrencilere verilen ihtiyaç listeleri velileri tümden çileden çıkardı.

Kırşehir’de bazı anaokulları ile ilkokullarda velilerin ellerine ihtiyaç listeleri ile birlikte hangi kırtasiye mağazasından almaları gerektiğinin yazıldığını gören veliler ve kırtasiyeciler bu konudan oldukça rahatsızlık duyarak tepki gösterdiler.

Her fırsatta okulları ziyaret ederek okul müdürlerinin ve öğretmenlerinin sorunlarını dinleyerek çözüm üretmeye çalışan Milli Eğitim Müdürü Yasin Gülşen, okul idarecileri ile öğretmenlerinin öğrencilerin ellerine listeler tutuşturarak kırtasiye yönlendirmelerinden haberi var mı bilinmez ama, bu sorun Kırşehir’de giderek büyük tepkilere, hatta öfkelere neden olmaya başladı.

Güvenilir gıda için yeni sistem Güvenilir gıda için yeni sistem

Kırşehir’deki bazı okullarda kitap-kırtasiyede marka seçimlerinin küçük esnafa göre değil, büyük market ve kırtasiyelere göre belirlendiğini ve bazı öğretmenlerin buradan ücretsiz alışveriş yaptıklarını iddia eden kırtasiyeciler, bu durumdan hem kendilerinin, hem de velilerin çok rahatsız olduklarını bildirdiler.

Kırşehir’de okula yeni başlayan, henüz kalem tutmayı bile bilmeyen çocukların ellerine listeler verildiğini ve bu listelerde bulunan ürünleri de isimlerini yazdıklarını, hatta anlaştıkları bazı kırtasiye isimlerinin bile hiç çekinmeden yazıldığını gören veliler gibi, bu listelerde ismi bulunmayan diğer kırtasiyeci esnaflarının da mağdur ediliyor.

İsminin yazılmasını istemeyen bir kırtasiyeci esnafı, yıllardır okullarda bazı kırtasiye ve kitapçıların istekleri doğrultusunda ihtiyaç listeleri oluşturulduğunu ve bu ihtiyaçların velilerden temin edilmesinin istendiğini belirterek “Biz bu duruma yıllarca tepki gösterdik. Ama ne yazık ki hiç kimse bu sorunun üstüne kararlılıkla gitmiyor nedense. Hayatımızda okul kitaplarının seçildiğini görüp yaşamıştık ama kırtasiye ürünlerinin markalarının seçilip öğrencilere liste ve kırtasiye isimlerinin yazılıp verildiğini görmemiştik. Daha kalem tutmasını bilmeyen çocuklarımıza 3-5 bin lira arasında kitap seti seçip aldırıp, velileri kazıklatmayı da kabul edemiyoruz. Düşünebiliyor musunuz bir anaokulu öğrencisine 30-40 kalemden oluşan ürün talep listesi hazırlanıyor ve bunları temin edecekleri kırtasiye isimlerini de yazarak o kırtasiyelere yönlendiriliyor. Böyle bir şey nasıl olabiliyor anlamakta güçlük çekiyoruz. Kırşehir’de sanki iki-üç kırtasiye varmış gibi öğretmenlerin öğrencileri oraya yönlendirilmesini hem ticari olarak, hem de insanı olarak etik bulmuyoruz. Kırşehir’de bu işten ekmek yiyen kırtasiyecilerin ekmeğiyle oynamaya kimin ne hakkı var ki? İnsanın kafasına bin bir türlü sorular geliyor. Acaba o kırtasiyeci ile okul idarecilerinin ve öğretmenlerinin ticari veya siyasi bir bağları mı var? Yazık değil mi velilere? Bu konuda yetkililer neden sessiz ve çaresiz bırakılıyor.  Şunu da belirtmek isteriz ki Kırşehir Milli Eğitim Müdürlüğü bu işleri görüp bildiği halde konunun üzerine ciddiyetle gidip gereğini nedense yapmıyor. Adeta okul müdürleri de okulunda olup bitenlere, bu yanlışlarına göz yumarak velilerin kazıklanmasına çanak tutuyor. Zaten artan pahalılığından büyük sıkıntı içine giren veliler bu durumdan çok şikayetçiler. Hele bazı okullarda 4 bin lira civarında para istendiği ve bu parayla kırtasiye ihtiyaçlarını karşılanacağı duyumlarını alıyoruz. 4 bin lira vermek istemeyen veliler bizden aynı ihtiyaç listesini 1800 lira temin ettiklerini görünce tepkileri ve öfkeleri daha da artıyor. Buradan Milli eğitim müdürü Sayın Yasin Gülşen’i bu konuda uyarıyoruz. Okullarda öğrencilerine ellerine liste verenler hakkında yasal işlem yaparak bu sorunu çözmelerini istiyoruz. Yarın bu nedenle yaşanacak sorunlardan Milli Eğitim Müdürü sorumlu olacaktır. Ayrıca Sayın Valimiz H. Mete Buhara’yı da bu konuda gerekli denetimleri yaparak ilgililer hakkında yasal işlem yapmasını bekliyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

Çocuklarının ellerine verilen listeleri temin etmek için bütün imkânlarını zorlayan veliler ise burnundan soluyor. Herkesin kırtasiye ürünlerini istediği yerden almak kadar doğal bir hakkı bulunmadığını belirten veliler, bu konuda öğretmenlere ve okul idarecilerini bir kez daha göreve davet ederek bundan vazgeçmelerini, aksi halde CİMER başta olmak üzere tüm ilgili yerlere başvurarak bu durumu ilgililere bildirecek sorunu çözmelerini isteyeceklerini ifade ettiler.

Muhabir: Çiğdem Sönmez