Gazetemiz “Kırşehir Çiğdem” sayfalarında, şahsım ve bazı arkadaşlarım köşelerinde Kırşehir’in işsizlik, organize sanayi bölgesi, sağlık, eğitim ve ihtiyacı olan diğer sorunlarını gündeme getirerek ilgililere duyurmaktadır. Bu konuda sorumsuz ve duyarsız kaldığımız söylenemez. Bu köşede sürekli belirttiğim gibi bizler Kırşehir’e sevdalanmışız, dolayısıyla Kırşehir’ in sorunu bizim sorunumuzdur.
Zaten Kırşehir’in sorunlarını bu satırlarda sürekli gündeme getirdiğimizden; elini taşın altına sokmayan, suya sabuna dokunmayan, korkak, basiretsiz, bana ne lâzımcı muhteremlerin “Sana ne Kırşehir’ in sorunlarından, üzerine vazifemi, etin ne budun ne, Kırşehir’in Valisi, Belediye Başkanı ve Milletvekillerini yok mu?” diyen sünepelerin eleştirilerine maruz kaldığımızı yine bu satırlarda yazmıştım.
Çünkü bu tarz çok bilmiş insanlar gördükleri eksiklikleri yetkililere iletmek yerine bizlere söylerler “sizler nasıl gazetecisiniz, bunları görmüyor musunuz, neden yazmıyorsunuz?” derler ama sorunu çözecek olanları görünce de yalakalık yaparak el üflerler, methiyeler dizerler. Alışmışlar maşa kullanmaya…
Geçtiğimiz hafta ortalarından itibaren Kırşehir’in Cacabey Meydanında değişik şehirlerden gelen esnafların kurduğu çadırlarda yöresel ürünlerin satıldığı fuarda satış yaptıkları ve Kırşehir’de yaşayanların bu fuara büyük bir ilgi gösterdiği gördüm. Tabi Kırşehir’de yaşayan birisi olarak bende ilk gördüğümde “Allah, Allah bu da nedir?” diyerek mırıldanmadım dersem yalan olur. Çünkü yıllarca Kırşehir’de faaliyet gösteren esnaflara zarar vereceğini düşündüm. Bu düşünce yalnız bana ait olmayıp, Kırşehir’de yaşayan çok sayıda Kırşehirli ile esnaflarda tepki gösterdiler.
Özellikle beni görenler “Osman bey; görüyorsunuz değil mi? Kırşehir’deki esnaflar siftah yapmadan dükkan kapatırken, dışarıdan esnaf getirilerek kurdukları çadırlarda satış yaparak Kırşehir Esnafına darbe vurmaktadırlar. Herkes kafasına göre çadır kurarak satış yaparsa ne olacak bu esnafın hali diyerek bunları yazarak Kırşehir ve Kırşehir Esnafına sahip çıkın” diyerek serzenişte bulundular.
Ancak bilinmesi gereken önemli bir konu var ki şahsım ve gazetemiz “Kırşehir Çiğdem” herhangi bir konuda araştırma yapmadan, öğrenmeden birilerine şirin görünmek adına yalan, yanlış konuları yazmayız, konuyu derinlemesine araştırır ve gerçekleri yazarız.
Biz Cacabey Meydanında satış yapılan çadırlar hakkında araştırma yaptık, ilgililerle görüşerek bilgiler aldık, ardından Kırşehir Esnaf Odaları Başkanı Bahamettin Öztürk’ün, Ticaret Odası Başkanı Mustafa Yılmaz’ın ve Hollanda’da yaşayan Kırşehirli bir hemşerimizin organize ettikleri basın toplantısında konudan kendilerinin Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun bilgisi olduğunu ve kuruluş amacının Kırşehir Belediyespor’ a maddi destek sağlamak olduğunu ve bu bağlamda Kırşehir Belediyespor’a üç yüz bin Türk Lirası destek aldıklarını söylemeleriyle gerçekleri öğrendik. Yani kazın ayağı göründüğü gibi değil.
Kısaca art niyet yok, amaç Kırşehir Belediyespor’a maddi destek sağlamak.
Burada herkes bilmelidir ki bu çadırlar on beş günlüğüne kurulmuş, Kırşehir Selçuklulardan itibaren vilayet olup, sahipsiz değildir ve birilerinin kafasına göre gelip çadır kurup, satış yapacağı kadar sahipsiz değildir. Sonuçta Kırşehir Valisi İbrahim Akın’ın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun, Esnaf Odaları Başkanı, Bahamettin Öztürk’ün, Ticaret Odası Başkanı Mustafa Yılmaz’ın ve siyasilerin Kırşehir ve Kırşehir’in esnafına zarar verecek hiçbir organizasyona ve oluşuma izin vermeyeceklerini bilmekteyim. O nedenle Kırşehir Esnafının içi rahat olsun.
Benim burada Kırşehir esnafına diyeceğim şudur ki Kırşehir’de parmaklarla sayılacak kadar az sayıda esnaflar dışında Kırşehir Belediyespor’a sahip çıkan esnafımız yok. Sizler Kırşehir’de esnaflık yapıp, ekmeğinizi yiyorsanız Kırşehir’e karşı sosyal sorumluluğunuz olduğunun bilincinde olmanız ve sezon başında alacağınız kombine biletlerle ilimizin tek profesyonel takımına destek olabilirsiniz. Kırşehir bizim, gidecek başka yerimiz yok.
Futbolda hayatın bir gerçeği insanlar bir anlıkta olsa futbol ve tuttukları takımların başarıları sayesinde enflasyonu, hayat pahalılığını, geçim derdini, işsizliği, hastalığı ve diğer dertlerini unutuyorlar. Örneğin Kırşehir’de maç oynanacağı hafta hayat duruyor, caddeler sokaklar boşalıyor ve herkes Ahi Stadyumuna koşuyor.
Başka bir örnek Pazar günü oynana Fenerbahçe-Galatasaray maçında Türkiye’de hayat durdu. İnsanlar futbolla mutlu oluyorlar.
Kırşehir Belediyespor’da Kırşehir insanını mutlu ediyor, insanlar pazar günlerini iple çekiyorlar. Yollar, parklar, bahçeler ve diğer hizmetler nasıl ki insana hizmetse futbolda insana hizmet olarak kabul edilmelidir. Çünkü dünyada milyarlarca insan futbolla yatıp, futbolla kalkıyor amaç insana hizmetse ve mutlu etmekse bir şehirde futbol takımının olması da hizmettir.
Ancak futbol ağır bir maliyet ister, bırakın futbolcuların paralarını ödemeyi onları yedirmek, barındırmak, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak dahi büyük bir maliyet getirmektedir. Futbolcunun alacağını ödeyemezseniz, o futbolcu sahaya çıktığında top oynamaz aklı alacağı parada olur, çünkü futbolcuda insandır ve bakmakla yükümlü olduğu ailesi vardır.
O nedenle Kırşehir Esnafı Kırşehir Belelediyespor’a sahip çıkmalı maddi yardımlar yapmalı, kombine biletler almalı, maçlara gelmelidir.
Yukarıda belirttiğim gibi Kırşehir esnafı sahipsiz değil, hiç kimse zarar görmelerini istemez rahat olsunlar.
Yazımı bitirmeden Kırşehir Esnaf Odaları Başkanı Bahamettin Öztürk’ten ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Yılmaz’dan Cacabey Meydanına sadece Kırşehir’de faaliyet gösteren esnaflardan oluşan çadır fuarını kurarak satış yapmaları sağlamalarıdır. Bakalım kaç esnaf gelip, çadır kurarak satış yapacaktır.
Ben Kırşehir insanının büyük ilgi göstereceğine inanıyorum. Hadi bakalım gelin Cacabey Meydanına…