Başkan Ekicioğlu, TBB Meclis Toplantısına katıldı
Başkan Ekicioğlu, TBB Meclis Toplantısına katıldı
İçeriği Görüntüle


Ce­vi­zin ana va­ta­nı ola­rak bi­li­nen Kaman’ı bu yıl ku­rak­lık vurdu.
Dünya ça­pın­da “Kaman ce­vi­zi” ola­rak ün sal­mış, ince ka­buk­lu ya­pı­sı, yük­sek iç ka­li­te­si ve Tür­ki­ye or­ta­la­ma­sı­nın üze­rin­de­ki ve­ri­miy­le öne çık­ma­ya devam edi­yor. Ce­vi­ziy­le ünlü olan Kaman’da her yıl ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri ta­ra­fın­dan yük­sek ha­sa­dı ya­pı­lı­yor­du. Ancak son yıl­lar­da Yurt ge­ne­lin­de ya­ğış­la­rın den­ge­siz ve az ol­ma­sı, ye­ral­tı su­la­rı­nın azal­ma­sı be­ra­be­rin­de ku­rak­lı­ğı da ge­tir­di.
Kaman’da ki ceviz ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri bu sene ye­ter­siz su kay­na­ğı ve ya­ğış­la­rın ürün­ler­de­ki ve­ri­mi dü­şür­me­sin­den dert yandı. İste­ni­len ka­li­te­ye ulaş­ma­ma­sı­nın yanı sıra za­man­sız so­ğuk­la­rın­da ağaç­la­ra zarar ver­di­ği­ni ve bir­çok ağa­cın soğuk ala­rak ku­ru­du­ğu­nu be­lirt­ti­ler.
Bu yıl ceviz ve­ri­mi­nin düşük ola­ca­ğı­nı söy­le­yen üre­ti­ci, “Ku­rak­lı­ğın et­ki­le­ri­ni özel­lik­le son yıl­lar­da ciddi bir şe­kil­de his­se­di­yo­ruz. Kış ve ilk­ba­har yağ­mur­la­rı, bah­çe­le­ri­miz ve top­rak­la­rı­mız için son de­re­ce önem­li. Ku­rak­lı­ğa karşı ala­bi­le­ce­ği­miz ön­lem­ler ara­sın­da yaz ay­la­rın­da bi­linç­li su­la­ma yön­tem­le­ri kul­lan­mak ge­li­yor ama su­yu­muz­da kı­sıt­lı. Ceviz çok su ister ne kadar çok su­lar­sak ürün ka­li­te­si o kadar artar aksi halde ceviz küçük ka­lı­yor ve içini dol­du­ra­mı­yor. Bu sene birde üs­tü­ne don vurdu. Bir­çok ağa­cı­mız soğuk aldı ve ku­ru­du. An­la­ya­ca­ğı­nız durum içler acısı ne ya­pa­ca­ğı­mı­zı bizde bi­le­mez hale gel­dik. Ce­vi­zin ana va­ta­nı Kaman’dır o yüz­den en kısa za­man­da bi şe­kil­de çözüm bulup ha­sa­dı kuv­vet­len­dir­me­li­yiz.” İfa­de­le­ri­ne yer verdi.

Muhabir: İLKNUR ÖNCÜ