AK parti ile MHP geçtiğimiz günlerde seçim ittifakı kararı aldı ve bu karar TBMM den kabul edildi.
Artık ittifaklar meşru zeminde yapılacak.
Yazılarımızı okuyanlar eminim hatırlayacaklardır yaklaşık 2 yıl evvel AKP ile MHP birleşsin diye bir yazı yazmıştık.
Yazıyı yazan sen misin iyi kötü birçok yorum aldık o yorumlar bizde kayıtlı duruyor.
Biz o yazıyı yazarken birleşsinler dedik diye elbette ki birleşmediler. Görülen köy kılavuz istemez sözü ile hareket edip gözlemlerimiz sonucu bu kanıya vardık ve 2 yıl geçti şimdi milli mutabakat (ittifakı) yapıldı.
Darbe girişimi sonucu Yenikapı ruhu ile harekete bu iki parti hatta BBP yi de sayarsak üç parti devam kararı aldılar.
O tarihten bu tarihe ne değişti Siyasi hayatımıza bir parti daha katıldı adı İyi Parti.
Bu partinin kurulması ile birlikte her kafadan bir ses gelmeye başladı… Bilende konuştu bilmeyende. Hatta öyle ki Siyaseti ve seçmeni sadece kendi penceresinden görenler kendilerince yorumlar yaptılar.
Öte yandan İyi Parti’ye Kırşehir’deki gözlemler sonucu bir oy vermeye çalışanlar ülkedeki gerçek oy oranlarını tahmin etmeye çalıştılar.
Kimi yüzde 10’u rahat geçeceğini söylerken, kimisi de yüzde 5’e bile ulaşamayacağını yorumlarında bulundu. Bunlar elbette ki kişilerin siyasal tercihlerine göre yapıldı.
Peki, bu ittifak hakkında neler konuşuldu?
Tıpkı İyi Parti’ye yapılan yorumlara paralel olarak bu ittifakında hiçbir işe yaramayacağını söyleyenler olduğu gibi “yüzde 60’ı geçer” diyen de birçok kişi yorumlarda bulundu.
Biz Türk insanı maşallah her şeyden anlıyor!
Hayatında hiç futbol topu ayağına değmeyen insanların futbol konusunda ahkâm kesmesi gibi siyaset konusunda da on numarayız!
2019 yılında yapılacak seçimlerde seçmen sayısı yaklaşık 60 milyon olacak bunun neredeyse 5 milyonu yeni seçmenler oluşturacak ve bu da yüzde 8’e tekabül etmekte.
Bunların tamamı genç seçmen bu çok önemli. Seçimlere daha çok var ama hangi ittifakın ne kadar oy alacağı kesin değil.
Bu yüzden yüzde 0.00001’in bile ne kadar önemli olduğu bir seçim sürecine giriyoruz.
En son seçimde alınan oyların partilerce toplamı asla bu seçimlere net bir şekilde yansımayacak.
Şöyle ki; son seçimlerde AK Parti % 49.5, MHP 11.90 oy almış ikisini topladığımızda yaklaşık % 61.5 oy yapıyor.
Peki bu seçimde bu ittifak sonucu bu kadar oy alınabilir mi?
Herkesin merakla sorguladığı da aslında bu.
İyi Parti’nin alacağı oy oranı veya yapacağı ittifak çok önem arz ediyor. Eğer İyi Parti, CHP ile bir ittifak yapar ise CHP’nin % 30 olan oy oranını 35-40 hatta bazı kişilere göre 50’lere taşıyabilir mi?
Eminim bir kesim taşıyacağını söyler iken bir kesimde bunun imkânsız olduğunu söyleyecek.
Kaldı ki bu ittifaka HDP katılır mı? Katılırsa oy oranı artar mı azalır mı? İyi Parti HDP’nin de içinde olduğu bir ittifakta yer alır mı hepsi bir muamma.
Geçmişte takılı kalanlar anı yaşayamaz geleceği elbette ki planlayamaz. AKP-MHP ittifakını kendirine yediremeyenler CHP-HDP-İYİ-SP ittifakını nasıl kabul edebilecekler mi? Ya da sırf Erdoğan’ın Başkan olmaması için Atatürk’ün partisi olan CHP HDP ile ittifak yapacak mı?
Buna birde ülkücü olan Akşener’in partisi dâhil olacak mı?
Keza aynı şekilde muhafazakâr olduğunu iddia eden SP “Ben de bu ittifakta varım” diyecek mi?
Hepsi muamma.
Şunları artık herkesin gözünün görmesi lazım; konu memleket meselesi olunca ideolojinizi bir kenara bırakıp yapmanız gereken şeyi yapmamız gerekir. Bunu AKP’lisi de MHP’lisi de CHP’lisi de İyi Partilisi de böyle düşünmeli.
Şu an için kimin ne kadar oy alacağı bilinmez, ama bana sorarsanız gözlemlediğim ve bilgi geçmişime dayanarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki AKP MHP ittifakı % 50’yi çok rahat bir şekilde geçecektir. Buna bir de BBP eklenirse bu daha da rahat olacaktır.
Bu benim görüşüm kimseyi bağlamaz. Elbette farklı düşünenler olacaktır. Ayrıca seçime daha çok zaman var kimin kimle ne şekilde ittifak yapacağı henüz netlik kazanmış değil.
Bu arada 28 Mart Çarşamba günü gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”in kuruluşunun 42. Yıldönümüydü.
Kırşehir gibi küçük bir kentte 42 yıl gazete yayınlamak, her türlü sıkıntı ve zorluklara göğüs gererek ayakta kalarak Kırşehir’e hizmet etmek kolay bir iş olmasa gerek.
Bunu başaran ve 42 yıldır Kırşehir’e ve Kırşehirlilere hizmet vermeye çalışan gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”in sahip ve çalışanlarını kutluyor, bu yolda başarılarının devamını diliyorum.