Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı İsahocalı beldesinde oturan vatandaşlar yurt dışındaki akrabalarıyla beldenin 4 farklı noktasına konulan güvenlik kameraları üzerinden iletişim kuruyor.
Kaman ilçesinde 2009 yılında İsahocalı Belediye Başkanlığı yapan Halil Metin, düzenlenen köy şenliğinin yurt dışında yaşayan kasabalıların izlemesi için beldenin 4 farklı noktasına güvenlik kamerası taktırdı.
Yurt dışından yaşayan belde sakinleri 10 yıldır beldede bulunan güvenlik kameraları sayesinde akrabalarını 24 saat canlı yayın yapan kameralar üzerinden görüyor ve iletişim kuruyor. Düğün, cenaze ve günlük yaşamında 24 saat canlı aktarıldığı web sitesi üzerinden izleyen yurt dışındaki belde sakinleri aynı zamanda beldedeki durumda da bu sayede haberdar oluyor.
İsahocalı beldesine güvenlik kamerası taktırarak insanları sıla hasreti çekmesini engellemek isteyen Halil Metin, "Beldemizde 4 farklı noktada kameramız var. İnternet üzerinden canlı yayın yapılıyor Yurtdışından izleniliyor. İsahocalı olup Kanada’da, Avustralya’da, Amerika’da, Kore’de yaşayan insanlarımız var. Beldemiz adına kurduğu web sitesi üzerinden 24 saat canlı yayın yapılıyor. Sıla hasreti çeken hemşerilerimiz bu sayede günlük olarak beldemizi izleyebiliyor. Hatta bazı hemşerilerimiz güvenlik kamerası altına geçerek telefonla görüştükleri yakınlarına kendilerini izlettirebiliyorlar." dedi.
Güvenlik kameraları sayesinde hem hırsızlık olaylarının önlenmesi hem de sıla hasreti çeken gurbetçilerle hasret giderdiklerini belirten köy sakini Yılmaz Ulusoy ise,” Köyümüzdeki kameralar hem yurtdışından insanlarımızı köyümüzü seyretmesi hem de giriş çıkışlarda hırsızlık olayların önlenmesi amacıyla kuruldu. Kayınlarım yurtdışındalar bizleri seyrediyor. Hatta kamerada gördükleri zaman telefon edip kameraya bakmamızı söylüyorlar. Güzel bir nostalji oluyor” diye konuştu.
İsahocalı köyü muhtarı Abdullah Ulusoy ise kameralar sayesinde kamera uygulamasının köylüler ve gurbetçiler için iyi olduğunu söyledi. Ulusoy,” Köyümüze gelmek isteyip de ekonomik ve sosyal nedenlerle gelemeyen insanlarımız köyümüzü kameralardan izleyerek hasret gideriyoruz. Kameralar sayesinde bu sıcaklığı birbirimiz arasında iletişim kurabiliyoruz. Bu uygulamanın köyümüz insanları ve dışarıdaki insanlarımız için iyi olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)