Seyfe Çölü

Ocak ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde Seyfe ile ilgili verilen sözler tutulmadı.

Mucur Belediyesi Başkanı en geç Aralık ayında Seyfe’den su alımını durduracağını söylemişti. Yine başka bahara kaldı Seyfe Gölü hayali.

Önceki döneminde sayın Başkan Atılgan Bey hiç değilse kış aylarında pompaları kapatır, yeraltı suyunun dolmasını ve pınar kaynaklarının faaliyete geçmesine yardımcı olurdu.

Sayın Valimizin ve eski Bakanımızın (Veysel Eroğlu) gölümüzle ve sulak alanlar ile ilgilendiğini biliyoruz. Ancak ne hikmetse gerçek anlamda çöl olmaya başlayan bölgemiz için gereğinin yapılmadığını üzülerek görüyoruz maalesef.

Bölgeye DSİ tarafından sayısız sondaj vurularak yeraltı suları yüzeye çıkmadan emilip, doğal denge, doku bozulmuştur. Yüzlerce yılda meydana gelen o yöreye özgü bitki ve hayvan florası yok edilmiştir. Tarımsal üretim aksamış verim kaybı yüzde 50’yi aşmıştır.

Verim kaybı köylerden kente akımı başlatmış ve işsizlik boyutunu artırmıştır. Oysaki köylerinde kalıp çiftçilik ve hayvancılık yapmak arzusundalar ama su yok. Susuz olmaz.

Hem Gölümüz hem çevre köylerimiz ve hem de Gölümüzü Dünyanın ilgi odağı, cazibe merkezi yapan başta flamingolarımız olmak üzere yaklaşık iki yüz çeşit kuşları için su yaşamsal öneme sahip.

Yamula Barajı’ndan Seyfe Ovası’na Su Projesi onlarca yıldır devletin tozlu raflarında bekliyor. Bölge milletvekilleri bir araya gelseler bu sıkıntıyı kökten çözerler.

Bu projeyle yaklaşık iki milyon dönüm arazi suya kavuşacak, bazen de iki ürün (güzden sulayıp arpa ekiyor, Temmuz’da da silajlık Mısır ekiyor) alarak ve eskiden aldığı ürünün iki, üç katını alabilecektir. Köylere tersine göç olacak ülkemizin ihtiyacı olan tarımsal ürün elde edilecektir.

Günümüz teknolojisinde bu çok zor bir işlem değildir. Ülkemizde ve Dünyada örnekleri çoktur.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin geri kazanımı hem doğa ve kuş gözlemi amaçlı Kapadokya ile iç içe olan turistlere dinlenme olanağı sunacaktır. Bu da yöre halkına ayrıca bir gelir kaynağı sağlayacaktır. Hem de bitki örtüsü ve tarımsal ürün çeşitliliği verimi artacaktır.

Yani meselenin özü Gölün canlanması, gerisi gelir.

Mustafa Yavuz

Seyfe Köyü Doğa Koruma Derneği Başkanı