Salçalık domatesin kilosu 1 ile 1,5 liradan kapya biberin kilosu 4-5 liradan satılıyor…

Yaz mevsiminin sonuna gelinmesi ile birlikte Kırşehir’de kış hazırlıkları başladı ve vatandaşlar hem kışlık kurutmalık yiyeceklerini hazırlıyor, hem de salça kaynatıyor.
Bu yaz Kırşehir’de özellikle, domates ve biber gibi sebzelerin üretiminin artması fiyatların geçen yıla göre daha uygun olması vatandaşları kışlık sebze kurutmaya, turşu kurup salça kaynatmaya yöneltti.
Yeterli domates üretimi olmaması nedeniyle geçen yıl salça fiyatları yükselirken, salça kaynatmayı alışkanlık hale getiren vatandaşlar, kendi salçalarını kendileri yapıyor.
Kırşehir Pazar Yeri civarında kamyonlarca salçalık domates ve kapya biber getiren esnaflar bir de kıyma makinesi kurarak, vatandaşların salça kaynatmalarına büyük kolaylık sağlıyor.
Domates ve kapya biberleri pazardan alıp kıydıran ve vatandaşlar bağ-bahçeli evlerde ya da köylerde oturan yakınlarının bahçesine götürerek salça kaynatıyor.
Bugünlerde Kırşehir’in kenar mahallelerindeki bağ-bahçeli evlerde buram buram salça kokusu gelmeye başladı.
Kilosu 1 lira ile 1 lira 50 kuruştan satılan salçalık domates ile 4-5 liradan satılan salçalık kapya biberler önce yıkanıyor, ardından kıyma makinesi ile çektirilerek pişime hazır hale getiriliyor.
Kırşehir Sebze Pazarı salçalıklar satışa sunulurken, isteyenler Pazar yanında kurulan makinelerde aldıkları domatesleri çektirebiliyorlar.
Her yıl Ağustos-Eylül aylarının gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlanan İlimiz Kırşehir’de biber ve domatesten iki tür salça yapıldığını anlatan ev hanımları; “Salça yemeklere renk ve lezzet verdiğinden vazgeçilmezimizdir. Biz kışlık yiyeceğimizin çoğunu kendimizi yapmaya gayret ediyoruz. Çünkü bunlar daha sağlıklı oluyor, hem içimize siniyor. Marketlerden aldıklarımız ise daha pahalı oluyor. Bu şekilde aile bütçemize katkı sunuyoruz. Herkesin malumu salça fiyatları çok pahalı. Domates fiyatları da uygun olunca biz de kendi elimizle salça yapmayı tercih ediyoruz. Pazardan aldığımız salçalık domates ve biberi çektirip, kolayca salça yapabiliyoruz. Ancak Kırşehir’de herkes salça yapmak istiyor, ama çoğunun salça kaynatacak yeri olmadığı için bunu yapamıyor. Yakınlarının oraya gidemeyenler de mecburen hazır salça kullanıyor” diye konuştular.
Bu arada Kırşehir merkeze bağlı Kocabey köyünde salçalık domates ve kapya üreten köy muhtarı Ramazan Şahin de üretim yaptığı tarlasını halka açtı.
Kocabey köyünde 130 dönüm arazide yetiştirdiği ürünleri tarladan halka sunan açan köy muhtarı Ramazan Şahin, salça yapımı için ekimini yaptığı tarlanın hemen yanına salça kaynatmak için kazanlar koydurdu, karıştırıcı kazan ile salça yapımını daha da kolaylaştırdı.
Kırşehir’de vatandaşlar ile bölge köylüleri zahmetsiz salça kaynatmak için adeta Kocabey köyüne akın ederken, Muhtar Ramazan Şahin, halkın yoğun ilgisi ve talebi nedeniyle vatandaşlara randevu vermek zorunda kıldığını ifade ediyor.
Salça yapmak zahmetli bir iş. Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygun oluyor. 10 kilo domatesten aşağı yukarı 1-2 kilo salça çıkıyor.
Başka illerden temin ettikleri salçalık domates ve biberi kamyonlarla Kırşehir’e getiren ve burada da çekip vatandaşların salça yapmalarına büyük kolaylık sağlayan pazarcı esnafından Kadir Yılmaz ise “Biz halkımıza sadece sebze ve meyve satarak hizmet vermiyoruz. Mevsime ve ihtiyaçlara göre ürün getirip satış yapıyoruz. Bugünlerde bizim gibi pek çok pazarcı esnafımız kamyonlarca domates ve biberler getirerek salça yapımlarına katkı sunuyoruz. Bu yıl domates fiyatları artmadı, çünkü domates üretimi çok. Umarım Kırşehir halkı bu fırsatı değerlendirerek kışlık salça ihtiyaçlarını karşılar” diye konuştu.
Öte yandan Kırşehir’de pek çok aile kış hazırlıklarını yoğun şekilde sürdürüyor. Özellikle yıllık izinlerini geçirmek üzere yurt dışından ya da başka illerden gelen Kırşehirliler biber, patlıcan, fasulye ve domates kurutan vatandaşlar önümüzdeki haftadan itibaren kışlık turşularını kuracaklarını belirtirken, fırsatçıların turşuda kullanacak sebzelerin fiyatlarını şimdiden ikiye katlamalarına da tepki gösterdiler. (HABER: BEYHAN BALLI)