Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliğince Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi'nde düzenlenen Müzeler Günü etkinliğine katıldı.

Müzede çalışan yöresel kıyafetli Japonlar tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, arkeolojik kazılarda bulunan eserler hakkında Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura'dan bilgiler aldı. Daha sonra müzede alevde cam şekillendirme ve üfleme zanaatının uygulandığı ürünlerin yapımını izleyerek ısıttığı cama şekil verdi.

Geleneksel Japon oyunu Kendama’yı da izleyen ve oyunu deneyen Emine Erdoğan, Kendama oyununu çocukluğumuzda oynadığımız topaca benzettiğini belirterek oyunu evde torunlarıyla da oynamak istediğini söyledi.

Müzede bir süre daha gezen Emine Erdoğan, kâğıt katlama sanatı origaminin yapılışını izleyerek Japon sanatçılarla kâğıt katladı.

Vali Hüdayar Mete Buhara ve eşi ile Milletvekili Mustafa Kendirli’nin yanı sıra il ve ilçe protokolünün de eşlik ettiği müze gezisinin ardından Japon Bahçesi'ni gezen Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, büyük bir kültür mirasına ev sahipliği yapan Kaman’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura'ya etkinliği düzenledikleri için teşekkür eden Emine Erdoğan, "Türk-Japon dostluğu, böyle insani bir zeminde temellerini atmıştır. İki ülkenin birbirine sevgiyle bağlı olduğuna inanıyorum. Köklü ilişkilerimizin geliştirilmesi için karşılıklı çaba sarf etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bildiğiniz gibi 2003, 2010 ve 2019 yılları, Türk-Japon ilişkilerini güçlendiren çalışmalarla kutlandı. Birbirimizin kültürlerine gösterdiğimiz bu yüksek ilgi ve alaka, kalbi ve samimi bir dostluğun delilidir." ifadelerini kullandı.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin Japon Hükümeti'nin, "Kültürel Mirası Koruma Projesi" çerçevesinde hibe olarak yapıldığını anlatan Emine Erdoğan, bahçenin Japonya sınırları dışındaki en büyük Japon bahçesi olduğunu dile getirdiği konuşmasında bahçeyi "Yaradan'ın eşsiz sanatının sergilendiği büyük bir tuval" olarak betimledi.

Emine Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Günümüzde müzeler, objelerin sergilendiği mekanlar olmaktan çok daha önemli misyonlara kavuştular. Kültür aktarımı, topluma fayda sağlamak ve sosyal refahın yükseltilmesi, müzelerin baş amaçları haline geldi. İlaveten müzeler, halk eğitiminin de önemli bir merkezi. Mesela, bu çatı altında kadın girişimcilere cam zanaatının öğretilmesi, kültür aktarımının ve zanaatın yaşatılma çabasının kıymetli bir örneğidir. Gördüğüm el emeği, göz nuru ürünlerin hepsi birbirinden nadide. Eğitmenlerimizi ve zanaatkar kadınlarımızı tebrik ediyorum. Kültüre ve tarihe böyle büyük bir hizmetin, milattan önce 3 bin yılına uzanan Kaman'da yürütülmesi son derece sevindirici. Kaman'ımıza ve bölge insanına yapılan katkılar memnuniyet vericidir."

Programda ayrıca Emine Erdoğan'a Japon yöresel kıyafetleri giyen kadınlar tarafından seremoni eşliğinde matcha Japon çayı ile Japon tatlısı ikram edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan yaptığı incelemelerin ardından ilimizden ayrıldı. (HABER MERKEZİ)