Vali İbrahim Akın: “Zaferlerin kazanılmasında elbette tüm milletimizin olduğu gibi değerli Kırşehirlilerin de Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına verdiği desteğin büyük payı vardır”

Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyetinin ilimize gelişlerinin 100. yıldönümü bugün törenlerle kutlandı.
Cacabey Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasının ardından Kılıçlı Köprüsünden başlayıp Atatürk'ün Kırşehir'de karşılandığı yer olan Gazi Parkına kadar devam eden kortej yürüyüşü düzenlendi.
Gazi Parkında İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali İbrahim Akın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyetinin Ankara’ya ilerleyişindeki önemli duraklarından birisi olan Kırşehir’in, milli mücadelemizin önderi için büyük bir umut kaynağı olduğunu söyledi.
Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyetinin Kırşehir’de halkın büyük sevgi ve desteğini gördüğünü belirten Vali İbrahim Akın, “1914 yı¬lında 1. Dünya Harbi’nin başlamasıyla birlikte aynı anda birçok cephede savaşmak zorunda kalan Osmanlı Devleti, Çanakkale Savaşını kazanmasına rağmen savaşları kaybeden müttefikleriyle beraber yenik sayılmış ve vatan toprakları düşmanlarca işgal edilmeye başlanmıştır. İmzalanan ateşkes ve barış antlaşmalarıyla savaşın bittiği düşünülse de aslında bu durum Türk Milleti için yeni bir mücadelenin başlangıcı olmuştur. Tüm yokluklara rağmen işgalcilere karşı koymaya çalışan Türk Milleti, vatanın kurtuluşu için yola çıkan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının etrafında toplanmıştır. En büyük güç olarak gördüğü milletinin desteğini alan Mustafa Kemal Paşa, gerek yayınladığı genelgelerle gerekse Sivas ve Erzurum Kongrelerinde alınan kararlarla milli mücadele sürecini yeni bir boyuta taşımıştır. Temsil Heyeti kongrelerde alınan kararların ulusal bir nitelik kazanması için çalışmış ve Ankara’da 1. Meclis açılana kadar görevini başarıyla sürdürmüştür. Temsil Heyeti, milli mücadelenin merkezi olarak kabul edilen Ankara’ya doğru ilerleyişini sürdürürken yol güzergâhındaki şehirlerde de temaslarını sürdürmüştür. 21 Aralık 1919 tarihinde Mucur’a, 24 Aralık günü Kırşehir’e, 25 Aralık günü de Kaman’a gelen Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Kırşehir ve ilçelerinde coşku ile karşılanmışlardır” dedi.
Herhangi bir düşman işgaline maruz kalmamasına rağmen Kırşehirlilerin, vatanımızın işgaline ve milletimizin zulüm görmesine sessiz kalmadığını ifade eden Vali İbrahim Akın konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kırşehirliler, Kurtuluş Savaşı’na gerek askeri, gerek malî olarak büyük katkıda bulunmuşlardır. Bununla birlikte mitinglerle, protesto telgraflarıyla ve kurulan derneklerle milli mücadele ruhunun amacına ulaşması için çaba göstermişlerdir. Nitekim milletimizin vatanın kurtuluşu için gösterdiği bunca çaba boşa çıkmamış ve milli mücadele Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu zaferden sonra, ilan edilen Cumhuriyet yönetimi ile devletimiz her geçen gün güçlenerek sosyal, siyasal, askeri ve ekonomik alanlarda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yerini almıştır. Zaferlerin kazanılmasında elbette tüm milletimizin olduğu gibi siz değerli Kırşehirlilerin de Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına verdiği desteğin büyük payı vardır. Hiç şüphe yok ki Kırşehirliler, aradan tam bir asır geçmesine rağmen, bu tarihi günün gururunu ve heyecanını bugün de ziyadesiyle yaşamaktadırlar.”
Kırşehirlilerin o günkü heyecanı bugün de yüreğinde taşıdığını dile getiren Vali İbrahim Akın; “Kırşehirliler olarak bizler de ecdadımızın vatanımız için yaptığı fedakârlığı asla unutmayacak, ülkemizi her alanda daha yükseklere taşımak için çaba göstereceğiz. Bu duygularla, ilimize gelişinin 100. yıldönümünde Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, O’nun silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha şükran ve rahmetle anıyor, hepinize saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da konuşmasında, “Kırşehirliler olarak, 100 yıl boyunca her 24 Aralık günü, Anadolu’ya bir umut ışığı olarak doğan Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde ağırlamanın onurunu yaşıyor, Kırşehir halkının büyük bir özveri ile verdikleri vatan mücadelesini bir kez daha saygıyla yâd ediyoruz.” dedi.
Şiirlerin yanı sıra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defterine yazdığı metin ile Kırşehirli gençlerin Ata’ya Cevabının okunduğu programda Atatürk Koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi. (HABER MERKEZİ)