Doğduk sevindirdik, yakınlarımızı kaybettik üzüldük. Elbette doğan her canlı ölümü tadacaktır.
Benim yaştakiler bu şehirde cenaze kaldırmanın büyük bir külfet olduğunu çok iyi bilirler. Seneler öncesi bu memlekette cenaze hizmetleri cami önlerine konan tabutlar ve mevtanın yatırılıp yıkanması için konan teneşir tahtası olurdu. Bunlar alınır, cenaze evine götürülüp kullanılarak cenaze yıkaması yapılırdı. Cami cami gezilerek tabut ve teneşir tahtası aranırdı.
Hayır sahipleri ve cami cemaatinin verdiği paralarla temin edilen bu ihtiyaçlar cenazesi olan aile fertleri buradan aldıkları bu malzemeleri evlerinin önünde müsait olan bir tarafa getirir, teneşir tahtasının etrafına çadır yoksa çarşaflarla kapatır evlerinde yoksa temin edilen kocaman bir kazan altına yakılan ateşte ısıtılan su ile cenaze yıkanırdı. Tabi şehirleşmenin getirdiği sıkıntıda ayrı bir dertti.
Apartman altlarında bahçede, bodrumda ailenin kendi çabası ile temin edilen hocalar bu hizmeti verirlerdi. Çarşıdan manifaturacılardan kefen satın alınır cenaze ihtiyaçları temin edilir, cenaze kefenlenir, tabuta yerleştirilir cenazenin yıkanması için yakılan ateşin küllerinin üzerine atılan tütsü etrafa keskin bir koku yayarken alınan helalliklerin ardından omuzlarda mahalle veya merkez camiine götürülen cenaze vakit namazlarının ardından şahsi araçlarla veya kiraya temin edilen şehir içi nakliyeden tutulan araçlarla defin edileceği mezarlığa götürüp toprağa verilirdi.
Genelde cenazeye katılanların perişan olmaması için yakın mesafede olan mahalle camileri ve mezarlıklar tercih edilirdi. Elim bir trafik kazasında kaybettiğimiz Mehmet Ali Yapıcı’nın kısa bir dönem belediye başkanlığının ardından yapılan seçimlerde Dr. Cahit Gürses’in Belediye Başkanı olmasının ardından bu şehirde olmayan gasilhane hizmeti hayır sahiplerinin de devreye sokularak eski sanayi dediğimiz mekana bir gasilhane yaptırıldı.
Bence Başkan Cahit Gürses bu şehirde çok büyük bir hizmete imzasını atmıştır. Sayın Başkanım Dr. Cahit Gürses ve emeği geçenlere sonsuz teşekkür etmeyi kendime bir borç olarak görürüm.
Bu şehirde cenazeler sokaklarda yıkanıp kefenlenip, cenaze yıkama sularının sokaklarda aktığı bir dönemi kapatan halk ile belediye hizmetlerini buluşturan bu hizmet asla küçümsenemez.
Bugün ki Aşıkpaşa Öğretmenler Parkı şehrin bir çok yerine yapılan parklar, şehir merkezine yapılan wc’lerde önemli hizmetlerdendi. Köyden gelen ve çarşıda işi olan vatandaşlar için büyük sıkıntı olan insan için en önemli hizmetlerin birisi de lavabo ihtiyaçları için yapılan, yaptırılan yerlerdi. Şehrin bir çok kuytu yeri af edersiniz lavabo olarak kullanılıyor her yerden pis kokular ve hastalıklar yayılıyordu. Hayır sahipleri ile şehrin ihtiyaçlarının bir çoğu bu şekilde çözülmüştü.
Yapılan yaptırılan bu hizmetler artarak her belediye başkanımız döneminde daha da güzelleşmiştir.
Geçmiş dönemlerde bu hizmette para alınırken Yaşar Bahçeci döneminde kimseden parada istenmedi. Gönüllü olarak bağış yapmak isteyen vatandaşa da engel olunmadı. Makbuz karşılığı yapılan bağışlar resmi kayıtlara geçti.
Kısa bir dönem önce hayatımın bence en acılı gününü yaşadım. Bu süreçte bizler de Gasilhane’den yararlandık. O dönemin Belediye Başkanı olan sayın Yaşar Bahçeci’ye vermiş oldukları bu hizmetten dolayı müteşekkir olduğumu bayan etmiştim. Burada yeri gelmişken bir kez daha kendisine teşekkür etmeyi kendime borç sayarım.
Bence belediyeyi ve hizmetlerini buraya işi düşen acı sahibi herkes görüyor orada emek veren bu hizmetin sürdürebilir olmasında Belediye Başkanım Sayın Selahattin Ekicioğlu’na Gasilhane sorumlusu müdüründen şoförüne cenaze hizmetlerinde görev alan insanların bu acı gününde arkasında dağ gibi duran, bu kolay olmayan hizmetin insanların acılı gününde güler yüzleri dualı sözleri ile büyük bir ciddiyetle tertemiz bir şekilde sunulan hizmetin devamı ve güzelliği belediyenin asli görevi olan hizmet anlayışını pekiştirir.
Önemli olan yapılan hizmetlerin devamını getirmektir. Bu hizmetler şehrin adının duyulmasında, dışarda konuşulmasında övüncümüzdür.
Her hizmet paralı her hizmet maddi güce dayalı olmaz, olamaz. Garibin, kimsesizin yanında olmak onlara ve insanıma hizmet sunmak kadar güzel bir anlayışın bitmeden devam etmesi, yapılan hizmetlere sahip çıkılması makam sahiplerinin görevidir.
Bu şehrin ihtiyacı olan Asri Mezarlık bitmek üzere bundan sonraki süreç burada devam edecek diyebiliyorum. Cenazeler bulundukları yerlerden alınıp bu mekâna getirilip her hizmetin bu alanda yapılarak yakınlarının acısı paylaşılacak diyorum.
Emeği geçen eskisi, yenisi kim olursa olsun bu şehre hizmet etmek bir ibadettir diyor kapatılan bakım yapılacak olan şehir merkezlerindeki tuvaletlerin bir an önce hizmete açılması bu memlekete gelen ve insanımın ihtiyacıdır diyorum.
Denetimler korumak ve yaşatmak belediyemizin asli görevidir. Makamlar gelir geçer hizmet eden hizmet getirenler asla unutulmaz.
Biz Kırşehir’de hizmet eden kim olursa olsun, kim bir çivi çakarsa çaksın partisine, pırtısına bakmadan hep hayır dua ile anarız. Kırşehir halkı da öyledir. Eğer Kırşehirime hizmet etmeyen, ya da ihanet eden olursa onu da hiç unutmaz.
Kırşehir’de bugün görevde olanlar da umarım makamların bir hizmet aracı olduğunu unutmazlar.